Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ στο Θέατρο Αυλαία 13 - 24 Απριλίου 2016

Το Ξύπνημα της Άνοιξης (13/04 μέχρι 24/04)

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης»
του Φρανκ Βέντεκιντ
στο Θέατρο Αυλαία

13 - 24 Απριλίου 2016

Το Frühlingserwachen, το Ξύπνημα της Άνοιξης, του Φρανκ Βέντεκιντείναι μια τολμηρή προσέγγιση για το πρώτο ξύπνημα της σεξουαλικότητας των εφήβων. Είναι ένα έργο προκλητικό ,που στην εποχή του δέχτηκε έντονη λογοκρισία για την βαθιά κριτική που άσκησε στο κατεστημένο. Σήμερα με τρόπο δυνατό κ ποιητικό εξακολουθεί να ξυπνά συνειδήσεις και να γεννά ερωτηματικά για το πως αντικρίζουμε τις ανησυχίες της εφηβείας. Ένα έργο για τη στιγμή που όλοι ρωτήσαμε εκείνους που «ξέρουν» για το πώς και το γιατί ήρθαμε στον κόσμο και τις απαντήσεις που δεν πήραμε.

Οι αλήθειες και τα ψέματα για το πώς μια κοινωνία μεγαλώνει τα παιδιά της, από έναν συγγραφέα που είχε το θάρρος να ανοίξει μια κατά μέτωπο επίθεση με το σύστημα αξιών του ανθρώπινου πολιτισμού, που μέχρι σήμερα βρίσκεται σε βαθιά κρίση όσο αποφεύγει να δει πως μεγαλώνει παιδιά και όχι κούκλες.

Το έργο ανεβαίνεις στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Δήμητρας Λαρεντζάκη η οποία υπογράφει και τη διασκευή.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Διασκευή - Σκηνογραφική Επιμέλεια: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Βοηθός Σκηνοθέτης: Πασχάλης Αραμπατζής
Φωτισμοί: Νίκος Τσολερίδης

Παίζουν:
Βίκυ Γρηγοριάδου, Κίκα Ζαχαριάδου, Εύη Κάτσιου, Νόνικα Μαλκουτζή, Ρίτα Μοσχίδου, Έλιο Φοίβος Μπέϊκο, Δέσποινα Μπισχινιώτη, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Δήμητρα Σταματίου, Νίκος Τσολερίδης 

Μια παραγωγή της εταιρείας «ΒΑΡΔΙΑ LIVE».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
13 - 24 Απριλίου 2016
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
105’
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
www.viva.gr, Public, Seven spots, Ιανός, Reload, Media Markt και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία
ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ
Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00

Facebook page της παράστασης: https://www.facebook.com/events/1702846973263534/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

Πλατεία ΧΑΝΘ(Πλευρά Τσιμισκή)
Τ: 2310 237700
E: info@avlaiatheatre.gr
W: www.avlaiatheatre.gr

Επικοινωνία:
Βάρδια live

Καλαποθάκη 10
54624 Θεσσαλονίκη
2310250342-3
bardialive@gmail.com
read more " «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ στο Θέατρο Αυλαία 13 - 24 Απριλίου 2016 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Θέατρο blackbox - Για 2 μόνο παραστάσεις 20 & 21 Απριλίου 2016 - ΤΕΡΕΖΙΝ Ένα φαντασμα-τικό καμπαρέ Η ομάδα θεάτρου «δήλος» παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση ΤΕΡΕΖΙΝ.

ΤΕΡΕΖΙΝ
Ένα φαντασμα-τικό καμπαρέ

Η ομάδα θεάτρου «δήλος»
παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση ΤΕΡΕΖΙΝ.

Η τέχνη μπορεί να νικήσει το θάνατο;


Για 2  μόνο παραστάσεις
20  & 21 Απριλίου 2016

στο BlackBox
Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2  | τηλέφωνο: 2310829254
Διάρκεια: 105΄| Εισιτήρια: Κανονικό 12 ευρώ, Φοιτητικό - ανέργων 8 ευρώ΄

YouTube Trailer
Η μουσικοθεατρική παράσταση "ΤΕΡΕΖΙΝ" της ομάδας "δήλος", το συγκλονιστικό φαντασμα-τικό καμπαρέ που σκηνοθέτησε η Δήμητρα Χατούπη, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, έπειτα από 27 παραστάσεις στο Θέατρο ΑΡΓΩ στην Αθήνα συνεχίζει το ταξίδι της στον BlackBox στη Θεσσαλονίκη, για 2 μοναδικές παραστάσεις στις 20 και στις 21 Απριλίου 2016.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Περιφέρεια Αττικής μας στηρίζει δίνοντάς μας την αιγίδα της. Όχι μόνο επειδή μας βοηθάει να μεταδώσουμε τις σκέψεις μας σε αυτά τα θέματα, αλλά και επειδή η ομάδα "δήλος" αποτελείται από νέους ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν την δική τους μάχη μέσω της Τέχνης. Όσο δύσκολο και αν μας φαίνεται σήμερα, τέτοιες κινήσεις μας γεμίζουν ελπίδα.

Λίγα λόγια για τo γκέτο της Τερεζίν
Η Τερεζίν ή αλλιώς Theresienstadt  χτίστηκε κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα και λειτούργησε αρχικά ως στρατιωτικό οχυρό. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως Εβραϊκό γκέτο. Συγκεκριμένα, η Τερεζίν αποτέλεσε ενδιάμεσο στρατόπεδο για πάνω από 150.000 Εβραίους, πριν επιβιβαστούν στα τρένα θανάτου που οδηγούσαν στο Άουσβιτς και την Τρεμπλίνκα. Μέχρι το τέλος του πολέμου, 35.000 Εβραίοι ανάμεσα τους και δεκάδες χιλιάδες παιδιά, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ιδιόμορφο αυτό γκέτο. Ιδιόμορφο γιατί δεν αποτέλεσε στρατόπεδο εξόντωσης αλλά προπαγάνδας. Χιλιάδες Εβραίοι καλλιτέχνες βρέθηκαν στην Τερεζίν και αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν έργα προς τιμήν του Γερμανικού κράτους. Ένα εικονικό πολιτιστικό κέντρο, ικανό να πείσει τους επισκέπτες του Ερυθρού Σταυρού και την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ευνοϊκή μεταχείριση της εβραϊκής φυλής.


Λίγα λόγια για το έργο
Τερεζίν. Πόλη – γκέτο για χιλιάδες Εβραίους αλλά και τόπος συνάντησης των μεγαλύτερων Εβραίων καλλιτεχνών. Το γκέτο - βιτρίνα του Ναζιστικού κόμματος, συγκέντρωσε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όλων των ειδών τους καλλιτέχνες. Αντιμέτωποι με τον βέβαιο θάνατο, καλούνται να δημιουργήσουν για μια τελευταία φορά πριν σταλούν στους θαλάμους αερίων. Μια ομάδα καλλιτεχνών ετοιμάζει ένα καμπαρέ για την επίσκεψη του Ερυθρού σταυρού. Το τέλος της παράστασης θα σημάνει και το τέλος της ζωής τους. Ο καλλιτέχνης πεθαίνει, το έργο του όμως μένει και ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο αιωνίως. Ένα καλλιτεχνικό διάβημα ως ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, μια μουσικoχορευτική παράσταση ως απάντηση στην φρικαλεότητα των βασανιστηρίων.

Πρωτότυπο κείμενο της ομάδας θεάτρου «δήλος», εμπνευσμένο από το θεατρικό κείμενο «Ούτε πουλιά πετάνε, ούτε λουλούδια ανθίζουν» της Σοφίας Αδαμίδου, λογοτεχνικά κείμενα, μαρτυρίες, ταινίες, ντοκυμαντέρ και φυσικά από τα πραγματικά γεγονότα.


Λίγα λόγια για την ομάδα
Η ομάδα θεάτρου «δήλος», δημιουργήθηκε το 2014 από τους απόφοιτους του έτους της σχολής «δήλος», σε συνεργασία με τη σχολή.  Στόχος της ομάδας είναι η συνεχής παρουσία στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης με παραστάσεις σε γνωστά θέατρα της Αθήνας και όχι μόνο. Πρώτη παράσταση "Τα Μάγια Της Πεταλούδας" του Federico Garcia Lorca σε σκηνοθεσία-χορογραφία Νικολέτας Ξεναρίου και πρωτότυπη μουσική του Χρίστου Θεοδώρου.  Η παράσταση ανέβηκε στην εφηβική σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου την χειμερινή σεζόν 2014-2015, ενώ συμμετείχε στο "Bob Festival" και στο φεστιβάλ εταιρικών θιάσων του ΣΕΗ στο θέατρο "Προσκήνιο".  Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της με το "Θίασο" του Θ. Αγγελόπουλου σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χατούπη και φέτος συνεργάζεται με το θέατρο ΑΡΓΩ και το BlackBox στη μουσικοθεατρική παράσταση "ΤΕΡΕΖΙΝ".

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη
Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου
Πρωτότυπη Σύνθεση Μουσικής: Χρίστος Θεοδώρου
Διδασκαλία τραγουδιών: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Ρυθμολογία – Διδασκαλία κρουστών: Νίκος Τουλιάτος
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Δαμίγος
Κοστούμια: Μάριος Ράμμος
Φωτισμοί: Βασίλης Καραργύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Αδαμαντιάδης
Παραγωγή: Ομάδα θεάτρου «δήλος» | Θέατρο ΑΡΓΩ
Οργάνωση παραγωγής: Art Minds
Δημόσιες Σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Αβρατόγλου, Μαρία Σωτηροπούλου, Μαρίλλια Φωτοπούλου
Trailer/Teaser: Στέφανος Γκέκας, Μιλτιάδης Χρηστίδης


Παίζουν
Γιούλη Αθουσάκη, Κώστας Αλέξης, Πάνος Αποστολόπουλος, Δήμητρα Δρακοπούλου, Τρύφωνας Ζάχαρης, Μάρω Θεοδοσίου, Ζωή Κατσαμάνη, Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου, Μελίνα Μαστραντώνη, Ιάκωβος Μηνδρινός, Νώντας Μιχαλόπουλος, Λευτέρης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παράσης, Κατερίνα Παρισσινού, Χριστίνα Πετρολέκα, Ιωάννα Σιμάτη, Γιάννης Σίμος, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Κλειώ Χαβγιέ,  Άννα Χανιώτη, Πένυ Χρυσικού.

Στην τρομπέτα ως Ω3 ο Γιώργος Βασιλόπουλος.


Παραστάσεις
20 και 21 Απριλίου 2016
Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
Διάρκεια: 105’
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Ιανός, Reload, Media Markt και στο ταμείο του BlackBox και του Θεάτρου Αυλαία
Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00


Σελίδα της παράστασης στο Facebook: https://www.facebook.com/terezindilos/
Event της παράστασης στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1587995944853570/


BlackBox
Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2
T: 2310829254


read more " Θέατρο blackbox - Για 2 μόνο παραστάσεις 20 & 21 Απριλίου 2016 - ΤΕΡΕΖΙΝ Ένα φαντασμα-τικό καμπαρέ Η ομάδα θεάτρου «δήλος» παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση ΤΕΡΕΖΙΝ. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Δεν είμαστε "ξενοδοχείο" για ξένους» ειπε ο νέος πρόεδρος του ΜΜΘ Νικήτας Μυλόπουλος

«Η μουσική είναι η τελική αντίσταση
στη βαρβαρότητα», τoνίζει ο Νικήτας Μυλόπουλος
Θεσσαλονίκη,
Τρίτη 19 Απριλίου 2016


Με κύριο πρόταγμα τη θέση ότι η μουσική, ως η πιο αφηρημένη μορφή της τέχνης,  συνιστά την τελική αντίσταση στην πολιτισμική εξουδετέρωση και τη βαρβαρότητα,  ο Νικήτας Μυλόπουλος παρουσιάζει σήμερα σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.     
Ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΜΘ τονίζει ότι τρεις είναι οι κύριες προκλήσεις για τον μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό της Βόρειας Ελλάδας:  η έμφαση στην εξωστρέφεια, η ανάπτυξη νέων συνεργασιών και η ανάδειξη της λαϊκότητας μέσω της ποιότητας.
Μιλώντας στον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά, ο κ. Μυλόπουλος σημειώνει ότι, μετά τις πρόσφατες αλλαγές, η διοίκηση και η καλλιτεχνική διεύθυνση του ΟΜΜΘ αποτελούνται πλέον από τους καλύτερους μουσικούς της Θεσσαλονίκης με τον ίδιο ως επικεφαλής αυτής της ομάδας.  
«Δεν είμαστε "ξενοδοχείο" για ξένους»
«Το Μέγαρο Μουσικής δεν μπορεί να είναι μόνον "ξενοδοχείο" ξένων παραγωγών», υποστηρίζει ο κ. Μυλόπουλος και προσθέτει: «Η πρόκληση είναι να βρούμε τους τρόπους που θα διευρύνουν τον δημιουργικό  ρόλο του Μεγάρου Μουσικής στην πόλη, ώστε να γίνει θεσμός ανατροφοδότησης της καλλιτεχνικής πράξης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συνεργαστούν οι μουσικοί θεσμοί της πόλης (ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, Ωδείο) και να αναλάβουν διευρυμένο ρόλο σε σχέση με την εκπαίδευση του κόσμου».
«Να ανοίξει στην πόλη!»
Σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάλλεται να ενταθεί η εξωστρέφεια του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) με συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς και αυτή η εξωστρέφεια πρέπει να διατρέξει όλο το σώμα του πολιτιστικού φορέα, «ώστε να ανοίξει στην πόλη, τόσο ως οργανισμός όσο και ως χώρος, να γίνει η συνέχεια της βόλτας στην παραλία, να ενταχθούν στο πρόγραμμά του εξωτερικές εκδηλώσεις με καλλιτέχνες δρόμου, θερινό σινεμά και θέατρο».
Ο νέος επικεφαλής του ΟΜΜΘ επισημαίνει επίσης ότι το Μέγαρο Μουσικής καλείται να ανατρέψει τα στερεότυπα της απλοϊκής και τυποποιημένες τέχνης, φτιαγμένης για καταναλωτές, μιας τέχνης δίχως μνήμη και σκέψη, και να αυξήσει τη λαϊκότητά του με εκδηλώσεις προκλασικής, κλασικής και πειραματικής, πρωτοποριακής μουσικής.
Το στοίχημα
«Όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, αυτό είναι το στοίχημα. Να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ Μεγάρου και "λαού", μαθαίνοντας στον κόσμο να ακούει και να μην υποκύπτει σε δημοφιλείς εκδηλώσεις με εμπορικά κριτήρια», καταλήγει ο κ. Μυλόπουλος στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σημειώνεται ότι ο Νικήτας Μυλόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε στο ΑΠΘ και έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση πολλών ερευνητικών έργων, στα περισσότερα εκ των οποίων είχε την επιστημονική ευθύνη. 
read more " «Δεν είμαστε "ξενοδοχείο" για ξένους» ειπε ο νέος πρόεδρος του ΜΜΘ Νικήτας Μυλόπουλος "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »