Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ στην ταινία του Μελ Γκίμπσον "Hacksaw Ridge"/"Αντιρρησίας Συνείδησης" 29 Δεκεμβρίου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή "Σοφία Βέμπο"

Συνεχίζεται στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 28 και Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή "Σοφία Βέμπο", η προβολή της εξαιρετικής αντιπολεμικής ταινίας του Μελ Γκίμπσον "Hacksaw Ridge"/"Αντιρρησίας Συνείδησης" η οποία έχει ήδη προταθεί για Χρυσή Σφαίρα στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού ρόλου. Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία του Ντέσμοντ Ντος του πρώτου αντιρρησία συνείδησης ο οποίος αν και αρνήθηκε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων να πάρει όπλο αλλά συμμετείχε ως εθελοντής στις επιχειρήσεις του Αμερικανικού Στρατού στο μέτωπο του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής. Η είσοδος, όπως σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν.Το «Hacksaw Ridge» είναι η επιστροφή του Μελ Γκίμπσον στη σκηνοθεσία, δέκα χρόνια μετά το διχαστικό «Apocalypto». Έχει την ούγια του «κλασικού Χόλιγουντ», έχει δράμα, έχει πόλεμο, έχει συγκίνηση και διαρκή ένταση και στηρίζεται πάνω σε μια αληθινή ιστορία η οποία μπορεί να χτυπά ως υπερβολικά «πατριωτική» για τα ευρωπαϊκά, κινηματογραφικά γούστα, αλλά στην τελική χαρακτηρίζεται από εκείνη τη «greater than life» ουσία που αγαπάνε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και το πιο σημαντικό; Γνωρίζει πολύ καλά πώς να κρατήσει τον θεατή του στην άκρη του καθίσματος για πάνω από δύο ώρες και να προσφέρει γνήσια κινηματογραφική ψυχαγωγία.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Ο Desmond Doss δεν ήταν ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης που αρνήθηκε να σκοτώσει στον Β'ΠΠ. Προϋπήρξαν εκατοντάδες Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά ήδη από τον Α'ΠΠ. Όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, φυλακίστηκαν βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες Μάρτυρες του Ιεχωβά, καθώς και οι οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή που στο σύνολό των Μαρτύρων του Ιεχωβά κανείς δεν έλαβε μέρος σε εχθροπραξίες, υπήρξαν και ελάχιστοι άλλοι άνθρωποι που πράγματι δεν συμμετείχαν στον πόλεμο. Ο Desmond Doss δεν ήταν ένας από αυτούς πάντως. Μπορεί ο ίδιος να μην συμμετείχε σε δολοφονικές πράξεις στον πόλεμο, αλλά, συμμετείχε στα στρατιωτικά γυμνάσια προ της μάχης και ανέλαβε ενεργά δράση στον πόλεμο ως στρατευμένος γιατρός με τις ΗΠΑ. Η παροχή κάθε είδους βοήθειας στο πεδίο της μάχης σε αυτούς που συμμετέχουν στον πόλεμο, δεν αποτελεί αντίρρηση στράτευσης. Η συνείδησή του, δεν του επέτρεπε να σκοτώσει αλλά του επέτρεπε να συμμετέχει και να υποστηρίζει με τον τρόπο του, την μια εκ των πολλών αντιμαχόμενων παρατάξεων! Στην πραγματικότητα δεν ήταν καν αντιρρησίας συνείδησης γι' αυτό και έλαβε πολεμικό παράσημο. Η παραπληροφόρηση τελικά που βγαίνει μέσα από την ταινία, είναι τεράστια.