Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

ΨΥΛΛΟΙ ΣΤ ΑΥΤΙΑ - ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΚΘΒΕ - Κριτική Άγγελα Μάντζιου

Ψύλλοι στ’ αυτιά
Κριτική Άγγελα Μάντζιου


Την κωμωδία   του Ζωρζ Φεντώ «Ψύλλοι στα αυτιά »,  παρακολουθήσαμε στο Βασιλικό θέατρο από το ΚΘΒΕ . 
 Κωμωδία πολλών προσώπων η οποία θίγει από  την οπτική της και  με τρόπο ανάλαφρο,   το  θέμα της  συζυγικής πίστης,  τις σχέσεις και τους τρόπους  επικοινωνίας  τόσο ανάμεσα  στα δύο φύλα  όσο και  στις κοινωνικές τάξεις. 
Κείμενο με πολλές εκπλήξεις,  δομημένο σε ζωηρές παρανοήσεις  και ανατροπές,  που  κυριαρχούν στη ροή του  και εμπλέκουν όλα τα πρόσωπα της κωμωδίας,  γύρω από φαντασιώσεις και υποψίες, μυστικά και πλεκτάνες,  σε μια διπλοπροσωπία  κυριολεκτική και μεταφορική, ως την αποκατάσταση της αλήθειας.
Η ερωτική απιστία και η υποψία της, το θέμα της ευτυχίας, των  κοινωνικών συμβάσεων,  των   περιορισμών,  της αναζήτησης ευχαρίστησης,  των προβλημάτων υγείας, των ψυχολογικών  διεργασιών,   αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης  του έργου  αυτού.  Παράλληλα   αναδύεται και μια πληθώρα συνηθειών και χαρακτηρολογικών συμπεριφορών, που υπερβαίνουν εν τέλει την ταξικότητα, αφού αφορούν όλα τα πρόσωπα της κωμωδίας, σε  μια σύνθεση που εμπλέκει   αριστοτεχνικά   και την τέχνη του θεάτρου, τόσο ως ψυχαγωγική όσο  και  ως κοινωνιολογική εκδοχή συμπεριφορικής- μεταφορικής  παρατήρησης και καταγραφής.  Έτσι οι άξονες του έργου μετατοπίζονται σε μια διαχρονική και πολύπλευρη  κοινωνική  θεματολογία,  αφού  ακολουθούν,  με ένα κλείσιμο ματιού  από την πλευρά του συγγραφέα,   την μεταμορφωτική διαδικασία της υποκριτικής, τόσο στην καθημερινή ζωή,  όσο και- κυρίως- στο θέατρο.
Στην παράσταση που παρακολουθήσαμε  σε σκηνοθεσία του κ. Γ. Αναστασάκη, αναδείχθηκε η θεματική  πολυμορφία  του έργου και οι κωμικές του πλευρές τονίστηκαν σε συνδυασμό  με τα νοηματικά κέντρα του, σε μετατοπισμούς εντός και εκτός σκηνής.  Δίνοντας έμφαση στο σχήμα θέατρο και πραγματικότητα,  αποτύπωσε,  με την σωστή επιλογή των προσώπων,  τον  στροβιλισμό του έργου  με τον  ανάλαφρο  και διεισδυτικό  τρόπο του συγγραφέα, σε μια  ευχάριστη απεικόνιση και με μιαν παραστατική απλότητα, που άγγιξε τους θεατές στο οικείο του κωμικού, θέτοντας παράλληλα και τους  αντίστοιχους προβληματισμούς. Η μετάφραση ανέδειξε την σπιρτάδα και την ζωηρότητα του κειμένου,  δίνοντας στους διαλόγους  μιαν  ευλυγισία αντήχησης  και η ομάδα των ηθοποιών έδειξε στους θεατές,  με την ελαφριά κομψότητα  της εποχής,  την πολυπλοκότητα των κοινωνικών θεμάτων  στην τέχνη του θεάτρου, με τρόπο άμεσο και εκφραστικό, σε ένα συνολικό αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέρον για τους διαφορετικούς  χαρακτήρες και το είδος.
Τα σκηνικά  και τα κοστούμια έδωσαν  την εντύπωση της τάξης και της  αστικής  υπεροχής, με μια αίσθηση υπερβολής ,  αλλά και με μια πινελιά καλλιτεχνική  ταυτόχρονα , σε έναν έμμεσο,  συνδυαστικό, εικαστικό  υπαινιγμό, με τους φωτισμούς που έπεσαν πάνω  σε αντικείμενα και πρόσωπα,  καταγράφοντας την ατμόσφαιρα της εποχής και  ζωγραφίζοντας στο περιβάλλον  του έργου.  Περιβάλλον  που   έντυσε  και  η μουσική με μια εκτροπή ,  ακουμπώντας με τη σειρά της και  σε άλλες  φόρμες θεατρικών ειδών, σε μια μίξη ηχητικών στοιχείων,  ενισχύοντας  την λαϊκότητα της κωμωδίας και τον κοινωνικό της σχολιασμό.
«Ψύλλοι στα αυτιά», παράσταση δυναμικά ευχάριστη,  βασισμένη σε στιβαρό κείμενο που σχολιάζει   ευρηματικά και αποτελεσματικά  τα ήθη μιας εποχής και εμπλέκει στη λογο-τεχνία του,  το θέατρο ως τέχνη και πραγματικότητα.
«ΨΥΛΛΟΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ» του Ζωρζ Φεντώ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας
Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Επιμέλεια κίνησης: Εύα Σωφρονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Φερετζέλης
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Κριτσάκης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
Διανομή με αλφαβητική σειρά:
Γιώργος Καύκας (Ισίδωρος), Βιβή Μιτσίσκα (Ευγενία), Τάσος Πεζιρκιανίδης (Φεραγιόν), Αθανάσιος Ραφτόπουλος (Κάμιλλος), Κώστας Σαντάς (Γιατρός), Εύη Σαρμή (Λουΐζα), Δημήτρης Σιακάρας (Τουρνέλ), Πολυξένη Σπυροπούλου (Ραϊμόνδη), Γιώργος Σφυρίδης (Βαπτιστίνος), Εύα Σωφρονίδου (Ολυμπία), Χρύσα Τουμανίδου (Αντουανέτα), Γιάννης Τσάτσαρης (Άγγλος), Θάνος Φερετζέλης (Χιστάνγκουα), Ταξιάρχης Χάνος  (Βίκτορ  Εμμανουήλ/ Πος).


Δεν υπάρχουν σχόλια :