Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Λόγω μεγάλη ζήτησης του κοινού, «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα πραγματοποιήσει διπλή παράσταση το Σάββατο 22 στις 18:00 και στις 21:00.

Διπλή παράσταση το Σάββατο 22/10
για τον «Αμερικάνο»
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών


Λόγω μεγάλη ζήτησης του κοινού, «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στις 20, 21, 22 & 23 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει διπλή παράσταση το Σάββατο 22 στις 18:00 και στις 21:00.

Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη που ερμηνεύεται ζωντανά, από τον μουσικό Γιώργο Τζιαφέττα.

Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασσικού διηγήματος.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και  κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας».  Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης, απανταχού της γης.

Μετά την τελευταία παράσταση στις 23 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο: «Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ο Αμερικάνος: Το απόλυτο νεοελληνικό διήγημα του νόστου».
Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο πρωταγωνιστής του έργου και ο φιλόλογος Στέλιος Παπαθανασίου.


Το έργο
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασσικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.
Ο «Αμερικάνος» είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας:  η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Η παράσταση ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Σκιάθο με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και έκτοτε παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε πάνω από 25 πόλεις ανά την Ελλάδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος.
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης.
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Τζιαφέττας.
Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου.
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος.
Οργάνωση Παραγωγής για την «Ηθικόν Ακμαιότατον»: Παρασκευή Κουτούμπα.

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Έναρξη: 20/10/2016
Διάρκεια παραστάσεων: 20  έως 23 Οκτωβρίου 2016

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 -21:00,
Κυριακή: 19:00

Τιμές Εισιτηρίων
·         Κανονικό εισιτήριο: 13€
·         Μειωμένο εισιτήριο, φοιτητές,  προπώληση: 10€
·         Μαθητικό , άνω των 65, ανέργων: 8€

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200, www.ntng.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια :