Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Συναυλία - αφιέρωμα στο στιχουργό Φίλιππο Γράψα στο Δημοτικό θέατρο Θέρμης και οχι στην πλατεία παραμάνα 19/9/2016

Συναυλία - αφιέρωμα στο στιχουργό  Φίλιππο ΓράψαΔευτέρα 19 Σεπτεμβρίου  2016,  ώρα 20.30, στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης , τα ‘θέρμης Δρώμενα 2016»  παρουσιάζουν  μια μουσική βραδιά-αφιέρωμα στο στιχουργό Φίλιππο Γράψα.
Ο Φίλιππος Γράψας έχει συνδέσει το όνομα του με την Θεσσαλονίκη, κάνοντας όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν για τα «Λαδάδικα» και για την Θεσσαλονίκη ξημερώματα με το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη».
Ο στιχουργός των  μεγάλων επιτυχιών έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Μαν. Μητσιάς, ο Πασχάλης Τερζής, ο Γιάννης Πάριος, η Κατερίνα Κούκα, ο Κώστας Μακεδόνας, οΔημ. Μπάσης, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και άλλοι.
Στη συναυλία - αφιέρωμα , θα ακουστούν όλα τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του στιχουργού μεταξύ των οποίων οι μεγάλες επιτυχίες που έγραψε με τον Μάριο Τόκα και ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος, καθώς  και τραγούδια από συνεργασίες του με άλλους συνθέτες .

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν :
η  Ντίνα Παπαϊωάννου και ο  Ιωάννης Λάκης
Συνοδεία ορχήστρας που αποτελούν οι :
Αλέξανδρος Τσακιρίδης...Πιάνο
Μανώλης Μπάσης............Μπουζούκι
Δημ. Δημούσης.................Βιολί
Στέλιος Καβάζης.............Κρουστά.         Λίγα λόγια για τον Φίλιππο Γράψα
Μέσα στη δεκαετία του 1980, ο Φίλιππος Γράψας ξεκίνησε τη συστηματική ενασχόληση με το στίχο. Καθοριστική, για την πορεία του, ήταν η συνάντησή του με τον Μάνο Χατζιδάκι, το 1982. Ήταν ο πρώτος που διάβασε το «Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα» και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τη στιχουργία λέγοντάς του: «Μ’ αυτό που έγραψες είναι σαν να έγραψες τα πάντα!».
Τον σημαντικότερο ωστόσο ρόλο στην πορεία του έπαιξε ο Μάριος Τόκας, ο οποίος μελοποίησε τους στίχους που, στη συνέχεια, τραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος.
Ο Φίλιππος Γράψας έχει γράψει περισσότερα από 140 τραγούδια – σταθμούς για την ελληνική δισκογραφία και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές.Δεν υπάρχουν σχόλια :