Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Συναυλία αλληλεγγύης σε συνεργασία με Δήμο Θεσσαλονίκης ΔΕΘ-Helexpo στο ΜΜΘ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Το δράμα των προσφύγων με ήχους, λόγια και εικόνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Συναυλία αλληλεγγύης σε συνεργασία με Δήμο Θεσσαλονίκης και ΔΕΘ-Helexpo


ΣΥΝΑΥΛΙΑ :
08 Ιουνίου 2016
Τετ 21:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12€, 10€, 8€ (μαθητικό - φοιτητικό - κάρτα ανεργίας)
Ογδόντα Έλληνες μουσικοί, ηλικίας 15 έως 60 ετών, δύο νέοι καλλιτέχνες από το Ιράκ και τη Συρία και ένας διακεκριμένος φωτοδημοσιογράφος της Ευρώπης συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 Ιουνίου, για να αναδείξουν με ήχους, λόγια και εικόνες το σύγχρονο δράμα των προσφύγων.
Εντείνοντας την κοινωνική δράση του, ο ΟΜΜΘ, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνει στο κτήριο Μ1, στις 9 μ.μ., εκδήλωση αλληλεγγύης, συνενώνοντας τις δυνάμεις του με άλλους δύο εξέχοντες φορείς, το δήμο Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – Helexpo, σε έναν κοινό, διττό σκοπό: στην οικονομική ανακούφιση των εξοστρακισμένων οικογενειών του πολέμου και στην καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθησίας για τον πόνο των άλλων.
«Μετά την πρώτη οργανωμένη συναυλία σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, η οποία έγινε τον Απρίλιο εντός του Κέντρου Φιλοξενίας Διαβατών, σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα, επισφραγίζοντας τη στενή σχέση συνεργασίας μας με τους δύο φορείς», τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ.
Επικαλούμενος στίχους του Άρη Αλεξάνδρου και του Γιώργου Σεφέρη, ο κ. Μυλόπουλος σημείωσε ότι «οι κάτοικοι της χώρας μας, αν και έχουν γονατίσει από τη λιτότητα, προσπαθούν από το υστέρημά τους να συνδράμουν τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, παραμένοντας πιστοί στην αρχαία επιταγή της φιλοξενίας και υπερασπιζόμενοι ολομόναχοι το ήθος και την τιμή του κόσμου».
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι «η Ελλάδα, με την ελαφρότητα της ψυχής και τη χάρη του πολιτισμού της, είναι ικανή να ρίξει φως στο σκοτάδι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη».
Εξάλλου, ο Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, τόνισε ότι η προγραμματιζόμενη συναυλία «αποτελεί ίσως το πιο ολοκληρωμένο παράδειγμα του ιδεολογικού προσανατολισμού του πολιτιστικού οργανισμού, καθώς συνδυάζει πολλά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον προγραμματισμό του και συμβολίζουν τις αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες του».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η συναυλία της 8ης Ιουνίου «έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθειά μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας πλέον χρήματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους».
Μέρος Α'
Gustav Mahler: Adagietto από τη Συμφωνία Αρ. 5
Ernest Chausson: Poème, Έργο 25, για βιολί και ορχήστρα
Αναστασία Βαϊνά βιολί
Μέρος Β'
Wolfgang Amadeus Mozart: Συμφωνία Αρ. 40 σε Σολ ελάσσονα, KV 550 Στις 8 Ιουνίου δείχνουμε αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, διαθέτοντας τα έσοδα της συναυλίας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών.
Στη δεύτερη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της MOYSA, θα παρουσιαστούν συμφωνικά έργα των Mozart, Mahler και Chausson, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Έλληνα Μαέστρου, Μίλτου Λογιάδη. Σολίστ, η νεαρή βιολονίστα Αναστασία Βαϊνά.
Στο Adagietto του Mahler, θα προβάλλεται παράλληλα το φωτογραφικό πρότζεκτ με τίτλο Bordes Kill του σπουδαίου Έλληνα φωτογράφου, Νίκου Πηλού. Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθήνας και η επιμέλεια της προβολής έγινε σε συνεργασία με το Paradox.

Αναστασία Βαϊνά Βιολί
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μίλτος Λογιάδης Διεύθυνση Ορχήστρας
Φωτογραφίες Νίκος Πηλός
Επιμέλεια προβολής Paradox

Δωρητής MOYSA

Δεν υπάρχουν σχόλια :