Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

ΤΕΡΕΖΙΝ: Ένα φαντασμα-τικό καμπαρέ στο BlackBox Κριτική Άγγελα Μάντζιου.

ΤΕΡΕΖΙΝ: Ένα φαντασμα-τικό καμπαρέ στο BlackBox
Κριτική Αγγελα Μαντζιου

(Τερεζίν, μια παράσταση για την κιβωτό της τέχνης σε σκοτεινούς καιρούς, ένας στοχασμός για την ανθρώπινη δραστηριότητα, ερωτήματα για την αλήθεια και το ψέμα της Ιστορίας, στην  νεανική ενέργεια του θεάτρου.)Δυναμική παράσταση, βασισμένη σε ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες, ως πρωτογενές υλικό συνδυασμένο με κείμενα της ομάδας των ηθοποιών της ομάδας «Δήλος».

Η σκηνοθέτις κ. Δ. Χατούπη, παρουσίασε στη σκηνή μια φασματική κατάσταση ποικίλων θεατρικών κατηγοριών, ακολουθώντας το νήμα της προς αφήγησιν ιστορίας. Κατόρθωσε να δαμάσει την δραματική ένταση με επιλεγμένες γέφυρες αποφόρτισης και  ισορροπίας, καθοδήγησε την υποκριτική και την ενέργεια της ομάδας, σε ένα  πολυεπίπεδο αποτέλεσμα πολύ ενδιαφέρον. Αξιοποιώντας τον χώρο του θεάτρου, με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, με ένα πιάνο που λειτούργησε και ως αυτοσχέδια σκηνή θεάτρου-μαγικό κουτί-κιβωτός μνήμης- και σε άμεσο υπαινιγμό φανταστικού–ρεαλιστικού, έδωσε ένα αισθητικό φάσμα θεατρικής εικονοποιΐας,  πολλών ταχυτήτων.

Θραυσματική, πολυδιάστατη θεατρική γραφή, με μουσική πρωτοτυπία που αξιοποίησε και άλλα είδη μουσικής, με μουσικά μοτίβα που έδωσαν χαρακτήρα στην παράσταση και καλλιτεχνικό αέρα. Η κίνηση,  σε συνδυασμό με τους παραγόμενους ήχους,  έδωσε επίσης προοπτικές βάθους και μετατοπισμού, ενίσχυσε την θεατρική ροή και έδωσε σφρίγος δραματικότητας και έντασης στην ιστορία  που κλήθηκαν να αφηγηθούν τα μέλη της ομάδας.Οι νεαροί ηθοποιοί, κατόρθωσαν να αφηγηθούν ευδιάκριτα,  μικρές και δραματικές ιστορίες, συνολικά και σε επί μέρους σκηνές. Η υποκριτική τους,  είχε τη διαύγεια και το πάθος καθώς και τη σφραγίδα της ομαδικότητας, η οποία άφηνε ρωγμές ανάδειξης και της ατομικής έκφρασης, στις επιμέρους ιστορίες. Με αίσθηση αφήγησης, μελετημένη και συντονισμένη  κίνηση, ωραίες φωνές, αφηγήθηκαν το απατηλό έπος των ναυαγισμένων καλλιτεχνικών  ονείρων, των έγκλειστων ανθρώπων, στο στρατόπεδο Τερεζίν. Κινήθηκαν ανάμεσα στους θεατές, ως κλόουν και καλλιτεχνικά προσωπεία, ως αδύναμοι άνθρωποι και δυνάστες φρουροί, ως κυνηγημένοι και εξόριστοι των καιρών, ως άνθρωποι που ελπίζουν ακόμη  στην τέχνη.

Με τα ρούχα τα εγγεγραμμένα στο κέλυφος των ρόλων τους,  έδωσαν αδρά περιγράμματα ανθρώπινων τύπων, ιδεολογιών και αντιλήψεων, θέτοντας διαχρονικά ερωτήματα ζωής και θανάτου. Τα κείμενα,  αν και  όχι μεγάλου βάθους, ανέδειξαν ωστόσο το θέμα της τέχνης, της εξουσίας, της πίστης, της πολιτικής, στις ζωές των ανθρώπων, μέσα από  μικρές δραματικές  ιστορίες με δυνατές εικόνες.
Τερεζίν, μια παράσταση για την κιβωτό της τέχνης σε σκοτεινούς καιρούς, ένας στοχασμός για την ανθρώπινη δραστηριότητα, ερωτήματα για την αλήθεια και το ψέμα της Ιστορίας, στην  νεανική ενέργεια του θεάτρου.
Theresienstadt –Τερεζίν: Πρωτότυπο κείμενο της ομάδας θεάτρου «δήλος», εμπνευσμένο από το θεατρικό κείμενο «Ούτε πουλιά πετάνε, ούτε λουλούδια ανθίζουν» της Σοφίας Αδαμίδου, λογοτεχνικά κείμενα, μαρτυρίες, ταινίες, ντοκυμαντέρ και φυσικά από τα πραγματικά γεγονότα.(Δελτίο Τύπου)
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη
Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου
Πρωτότυπη Σύνθεση Μουσικής: Χρίστος Θεοδώρου
Διδασκαλία τραγουδιών: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Ρυθμολογία – Διδασκαλία κρουστών: Νίκος Τουλιάτος
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Δαμίγος
Κοστούμια: Μάριος Ράμμος
Φωτισμοί: Βασίλης Καραργύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Αδαμαντιάδης
Παραγωγή: Ομάδα θεάτρου «δήλος» | Θέατρο ΑΡΓΩ
Οργάνωση παραγωγής: Art Minds
Δημόσιες Σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Αβρατόγλου, Μαρία Σωτηροπούλου, Μαρίλλια Φωτοπούλου
Trailer/Teaser: Στέφανος Γκέκας, Μιλτιάδης Χρηστίδης
Παίζουν
Γιούλη Αθουσάκη, Κώστας Αλέξης, Πάνος Αποστολόπουλος, Δήμητρα Δρακοπούλου, Τρύφωνας Ζάχαρης, Μάρω Θεοδοσίου, Ζωή Κατσαμάνη, Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου, Μελίνα Μαστραντώνη, Ιάκωβος Μηνδρινός, Νώντας Μιχαλόπουλος, Λευτέρης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παράσης, Κατερίνα Παρισσινού, Χριστίνα Πετρολέκα, Ιωάννα Σιμάτη, Γιάννης Σίμος, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Κλειώ Χαβγιέ,  Άννα Χανιώτη, Πένυ Χρυσικού.
Στην τρομπέτα ως Ω3 ο Γιώργος Βασιλόπουλος.


Άγγελα Μάντζιου

Δεν υπάρχουν σχόλια :