Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΔΑΝΙΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ - ΑΓΚΑΡΤΑ -


1.    Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για τον εαυτό σου, πριν περάσουμε στα του βιβλίου;
Γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη το 1996, ωστόσο μεγάλωσα στην Καστοριά. Αυτή την στιγμή μένω στην Θεσσαλονίκη και σπουδάζω ψυχολογία. Ξεκίνησα να γράφω ένα καλοκαίρι, ήμουν 14 ετών τότε και δεν έχω σταματήσει από εκείνη την ημέρα. Πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω, όμως πάντα επέστρεφα και νομίζω ότι πάντα θα επιστρέφω στον κόσμο της φαντασίας.
2.    «Αγκάρτα», λοιπόν, λέγεται το νέο σου βιβλίο. Περίεργος τίτλος. Θα ήθελες να μας μιλήσεις γι’ αυτό;
Αγκάρτα ονομάζεται το σύστημα πολιτειών της εσωτερικής γης. Η θεωρία της εσωτερικής γης, στην οποία βασίστηκα γράφοντας το βιβλίο, υποστηρίζει πως η γη είναι κοίλη, κούφια και πως σ’ αυτό το κενό υπάρχουν βουνά, λίμνες, δάση και ποτάμια, λίγο- πολύ ένας δεύτερος κόσμος. Αντί για πυρήνας, υπάρχει ένας εσωτερικός ήλιος που φωτίζει με το θαμπό του φως το σύστημα πολιτειών.
Η ιστορία ξεκινάει στην Αθήνα του μέλλοντος, μετά τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πλανήτης βρίσκεται στα χειρότερα του, το ίδιο και τα τελευταία σημάδια ανθρωπότητας που έχουν απομείνει στην επιφάνεια.
Η Βαλέρια, η πρωταγωνίστρια, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια επαναστάτρια της εποχής της, βοηθώντας τους εκδιωγμένους από την κυβέρνηση που κρύβονται στις στοές κάτω από την Αθήνα.
Στην Αγκάρτα τώρα, ο Ντίαν Κεχτ είναι επίσης ένας επαναστάτης του δικού του κόσμου, με μοναδικό του όνειρο την ένωση των δυο πολιτισμών, της κοίλης γης και της επιφάνειας.
Η κάθοδος των δυο τους στην εσωτερική γη δεν είναι παρά η αρχή μιας σειράς γεγονότων που έμελλαν ν’ αλλάξουν την ανθρωπότητα.
3.    Τι ήταν αυτό που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Αγκάρτα;
Όλα ξεκίνησαν όταν διάβασα ένα άρθρο για την εσωτερική γη και τους Χθόνιους σε γνωστό περιοδικό που ασχολείται με το φανταστικό και το μυστήριο. Έπειτα, έκανα μια μικρή έρευνα και σιγά- σιγά χτίστηκε ο κόσμος του Ντίαν και της Βαλέριας. Πολλές πτυχές των χαρακτήρων και της ίδιας της ιστορίας είναι βασισμένες στην Κέλτικη μυθολογία, με την οποία ασχολήθηκα για πρώτη φορά και πραγματικά μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα.
4.    Ποια η σύνδεση μεταξύ του κόσμου της «Αγκάρτα» και του δικού μας κόσμου;
Η σύνδεση έγκειται στο ότι τα λάθη που διαπράχθηκαν στον κόσμο της Αγκάρτα είναι τα ίδια λάθη που διαπράχθηκαν από τους προγόνους μας ξανά και ξανά έχοντας πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Τα ίδια λάθη ήταν που οδήγησαν στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και σ’ ότι αυτός συνεπάγεται. Το παρελθόν στον κόσμο της Βαλέριας, είναι το δικό μας παρόν. Αυτό πιστεύω τα λέει όλα.  
5.    Πέρα από την Κέλτικη μυθολογία που προανέφερες, τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σένα;
Τα πάντα. Από ένα τραγούδι, μια ταινία, μια εικόνα μέχρι κάτι που μπορεί ν’ ακούσω στον δρόμο ή ακόμα και ένα πρόσωπο κάποιου άγνωστου στο λεωφορείο. Καθημερινά δεχόμαστε έναν καταιγισμό ερεθισμάτων που επηρεάζουν την σκέψη, την δράση και σίγουρα την δημιουργία. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι με την κατάλληλη μουσική οι λέξεις κυλάν καλύτερα.
6.    Ποιες είναι οι λογοτεχνικές σου επιρροές;
Θα σας πω καλύτερα τι μου αρέσει να διαβάζω, γιατί δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι από αυτά επηρεάζει την γραφή μου. Αν και γράφω κυρίως λογοτεχνία του φανταστικού, δεν διαβάζω αποκλειστικά λογοτεχνία του φανταστικού. Αγαπώ τους μεγάλους κλασσικούς, όπως τον Ντοστογιέφσκι, τις αδερφές Μπροντέ, τον Φιτζέραλντ και τον Χέμινγουεϊ. Τον τελευταίο καιρό αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Χαρούκι Μουρακάμι, ενώ όσον αφορά την ποίηση λατρεύω τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, τους Καταραμένους Ποιητές και τον Καβάφη.
7.    Πόσο δύσκολο είναι το ν’ ασχολείται κανείς με την συγγραφή στην Ελλάδα;  
Είναι αρκετά δύσκολο το ν’ ασχολείται κανείς με την συγγραφή σ’ οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκεται, γιατί είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, κόπο και προσπάθεια. Στην Ελλάδα τώρα το δύσκολο είναι το να φτάσουν οι ιστορίες μας στα χέρια των αναγνωστών, να εκδοθούν δηλαδή. Το θετικό είναι ότι ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε γίνονται προσπάθειες, σαν αυτές των Συμπαντικών Διαδρομών, που δίνουν σ’ όλους μας την ευκαιρία ν’ ακουστεί η φωνή μας εκεί έξω.
8.    Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Πάντα γράφω κάτι, είτε μικρό, είτε μεγάλο. Αυτή τη στιγμή προέχει η Αγκάρτα. Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες από την έκδοση της. Ωστόσο ελπίζω να έχετε νέα μου σύντομα. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι τα καλύτερα για το site

Δεν υπάρχουν σχόλια :