Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τον Γιώργο Κιμούλη σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Από 14 έως και 16 Μαΐου 2015

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
με τον Γιώργο Κιμούλη σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Από 14 έως και 16 Μαΐου 2015Η σαιξπηρική τραγωδία, «Ο Βασιλιάς Ληρ», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Σλοβένου Τομάζ Παντούρ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,  με τον Γιώργο Κιμούλη στον ομώνυμο ρόλο.

Πρόκειται για ένα αγωνιώδες, οδυνηρό ταξίδι του πνεύματος και του μυαλού, με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα, Βασιλιά Ληρ, και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος βασιλιάς. Η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι όμως και αυτονόητων, αξιών, όπως είναι η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθ' αυτή.


Σκηνοθεσία: Tomaž Pandur
Διασκευή: Livija Pandur
Μετάφραση: Γιώργος Κιμούλης
Δραματουργική επεξεργασία: Livija Pandur
Σκηνικά: Sven Jonke
Κοστούμια: Felype de Lima
Μουσική: Silence
Video: Dorijan Kolundžija
Φωτισμοί: Juan Gomez Cornejo
Σχεδιασμός ήχου: Mariano Garcia
Φωτογραφίες: Aljoša Rebolj
Υπεύθυνος casting & βοηθός σκηνοθέτη: Άκης Γουρζουλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Τζάθας, Χάρης Χιώτης

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Βασιλιάς Ληρ),
Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Τζωρτζάκης.


Παραστάσεις:
 Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο :  20:30

Τιμές εισιτηρίων:   25€, 20€, 15€ & 12€

Διάρκεια: 130 λεπτά
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Εκδοτήρια  Πλ. Αριστοτέλους & Μεγάρου Μουσικής τηλ. 2310 895 938-9ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ


Trailer παραστάσης:
https://vimeo.com/125334597

Teaser παράστασης:
https://vimeo.com/125333912Tomaz Pandur

"Στην αρχή υπήρχε ένα όνειρο, το όνειρο του Γιώργου Κιμούλη για τον Βασιλιά Ληρ, το αριστούργημα του Σαίξπηρ. 
Η ιστορία ενός τραγικού βασιλιά που χάνει το στέμμα του, που ο ουρανός κι η γη, η φύση κι οι άνθρωποι συνωμοτούν εναντίον του.
Ένα όνειρο για την παρακμή και την πτώση.Ο Βασιλιάς Ληρ είναι ένα σκληρό έργο, γεμάτο ωμότητα και καταστροφές που μοιάζουν να μην έχουν νόημα,
 
που θέτουν σε αμφισβήτηση τη δικαιοσύνη αυτού του κόσμου, την αλήθεια, την πίστη, την ηθική. Είναι ένα έργο για την εξουσία,
 
αλλά και για τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, για οικογένειες που χωρίζονται, για έναν πατέρα, τις κόρες και τους γιους του.
 
Μια τοιχογραφία εγκατάλειψης, "τυφλότητας", μοναξιάς, που αποκαλύπτει την κατανόηση του
ανθρώπινου όντος, των αναγκών, των αναμνήσεων,των ονείρων και των οραμάτων του,
 
αλλά και την ενότητά του με τη φύση και το σύμπαν.Και φυσικά της τέχνης.
 
Η θεατρική ψευδαίσθηση πάντα αρχίζει και τελειώνει μέσα στην ίδια την παράσταση.
Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο μυαλό μας και τη σκηνή.Προσαρμόζοντας τον μύθο του Ληρ πνευματικά και συναισθηματικά στην εποχή μας,
 
ενεργοποιώ μια διαδικασία όπου ό,τι εισέρχεται στον θεατρικό χώρο μετασχηματίζεταικαι διαμορφώνει τη δική του σκηνική γλώσσα,τη δική του "ποίηση και αλήθεια".
 
Το δικό μου θέατρο πάντα αναζητά την άλλη πλευρά του ορατού, του γνωστού, του οικείου. Αναζητά το νόημα του άρρητου.
 
Μονόλογοι που δεν γράφτηκαν, διαλόγοι που δεν μιλήθηκαν.Η δική μου σκηνοθεσία διαγράφει σε αδρές γραμμές τούς χαρακτήρες και την πορεία για το μέσα ταξίδι των ηθοποιών.
 
Όταν ένας ηθοποιός διαχέεται μέσα στο έργο και εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη,
 
αυτό είναι πραγματική, απόλυτη ποίηση. Κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για ποίηση αν πρώτα δεν σμιλέψει τον στίχο πάνω στην ίδια του τη σάρκα.
 
Ο Γιώργος Κιμούλης το αποδεικνύει αυτό σε όλη του τη ζωή..."

read more " ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τον Γιώργο Κιμούλη σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Από 14 έως και 16 Μαΐου 2015 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Θείος Βάνιας του Αντον Τσέχωφ στο θεατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ Από Τετάρτη 13 έως και Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Θείος Βάνιας
του Αντον Τσέχωφ

Η μεγάλη επιτυχία της χρονιάς 2014-2015 στο θέατρο Δημήτρης Χόρν της Αθήνας, έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη !
Από Τετάρτη 13 έως και Κυριακή 24 Μαΐου 2015Μετά από τις sold out παραστάσεις στην Αθήνα, Ο Θείος Βάνιας με έναν αξιοζήλευτο θίασο: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης, Στέλιος Μάϊνας, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους, σε παραγωγή της Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, ανεβαίνει στο Θέατρο Αριστοτέλειον για λίγες παραστάσεις.
Ο Θείος Βάνιας (1896-7), γραμμένος την ίδια περίπου εποχή με τον Γλάρο, αποτελεί ίσως το πιο «τσεχωφικό» από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου ποιητή των λεπτότατων αποχρώσεων, και συμπυκνώνει εκρηκτικά το υπαρξιακό αδιέξοδο του φαινομένου που ονομάζεται «άνθρωπος», μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Οι ήρωές του, μικροί και «γκρίζοι» αλλά παρόλα αυτά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι στη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητά τους, αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής, φλερτάρουν με τα όριά τους, επιδίδονται σ’ ένα ιλαροτραγικό κυνήγι ευτυχίας, αποζητούν την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά – ένα υποκατάστατο της χαμένης, της σπαταλημένης τους ζωής. Ο έρωτας μοιάζει ιδανικό παυσίπονο ευτυχίας. Ωστόσο και αυτός μένει ανεκπλήρωτος. Οι ήρωες του Θείου Βάνια θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα. Με τις απονενοημένες πράξεις τους, τις εύγλωττες σιωπές τους, τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις τους, οι άνθρωποι του Τσέχωφ ισορροπούν ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, το τραγικό και το γελοίο, την ελπίδα και την απελπισία, το φως και το σκοτάδι, ιδανικοί «πρωταγωνιστές» στο διαχρονικό τσίρκο της ανθρώπινης  υπαρξιακής περιπέτειας. 
Η Ταυτότητα της Παράστασης
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη
Βοηθός Συνθέτη: Δημήτρης Γιακουμάκης
Βοηθός Σκηνογράφου: Ερμιόνη Γκαρραμόνε
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Βοηθός παραγωγής: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη 
Παραγωγή: Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Executive Producer: Μάγδα Λαδά
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Βάνιας, αδερφός της πρώτης συζύγου του γέρου καθηγητή Σερεμπριάκωφ είναι υπεύθυνος για το κτήμα του καθηγητή και το φροντίζει μαζί με τη Σόνια, κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο και ανιψιά του. Πρόσφατα ο καθηγητής έχει εγκατασταθεί μαζί με τη νεαρή και ελκυστική δεύτερη σύζυγό του, Ελένα, στο κτήμα, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά. Ο Βάνιας είναι απελπισμένα ερωτευμένος με την Ελένα. Το ίδιο και ο γιατρός Αστρώφ που επισκέπτεται συχνά το κτήμα. Η Σόνια υποφέρει βουβά από έρωτα για τον γιατρό Αστρώφ. Η Ελένα πανέμορφη και αδιάφορη κινεί τα νήματα δίχως να ενδιαφέρεται για τα αισθήματα των επίδοξων εραστών. Οταν ο καθηγητής θα συγκεντρώσει όλη την οικογένεια για να ανακοινώσει το σχέδιο του να πουλήσει το κτήμα, τίποτα δε θα μείνει πια το ίδιο...
Ο Πίτερ Μπρουκ θεωρεί τον Τσέχωφ τον σπουδαιότερο θεατρικό συγγραφέα μαζί με τον Σαίξπηρ. Ο Μαξίμ Γκόρκι έγραψε στον Τσέχωφ για τον Βάνια ότι είναι «ένα έργο εξαίσιο, ένα σφυρί που το χτυπάτε στο αδειανό κεφάλι του κοινού.. Τα χτυπήματα σας πάνε ίσια στην καρδιά..». O Laurence Olivier θεωρούσε πως τα πρόσωπα του έργου είναι σαν μουσικά όργανα που άλλοτε παίζουν χορωδιακά και άλλοτε σόλο το θέμα της θλίψης αυτών των καλλιεργημένων εξόριστων και τη λαχτάρα τους για τη νεότητα.
Όπως λέει και ο ιταλός σκηνοθέτης Giorgio Strehler "Το πρόβλημα του Τσέχωφ είναι, πάντα, αυτό που ονομάζω «τα τρία κινέζικα κουτιά»: το ένα βρίσκεται μέσα στο άλλο, το τελευταίο περιέχει το προτελευταίο, το προτελευταίο περιέχει το πρώτο. Στο τρίτο κουτί είναι η Ζωή. Το μεγάλο κουτί της Ανθρώπινης Περιπέτειας, του Ανθρώπου που γεννιέται, μεγαλώνει, ζει, αγαπά, δεν αγαπά, κερδίζει, χάνει, καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει, περνάει, πεθαίνει. Εδώ τα πρόσωπα παίρνουν διάσταση «μεταφυσική»...«συμβολική», σ’ ένα είδος παραβολής για την ανθρώπινη μοίρα.. "

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη
Λίλλυ Μελεμέ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημείου Αθηνών (τομέας Λογοτεχνίας-Πολιτισμού). Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του θεάτρου «Τζένη Καρέζη» (4ετής φοίτηση, 1995-1999) και αριστούχος απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (2001-2004). Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΛΑ του Δημήτρη Καρατζιά (Πολυχώρος Vault Theatre Plus), LA PETITE MORT του Μισέλ Φάις (Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν), ΓΕΡΜΑ του Φ. Γκ. Λόρκα (Πολυχώρος Vault Theatre Plus), ΤΖΕΛΑ, ΛΕΛΑ, ΚΟΡΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ του Φ. Λούντβιχ (Παιδική Σκηνή- Θέατρο Πορεία), ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (Μουσικοθεατρική παράσταση για φωνή και πιάνο, στον Πολυχώρο Αθηναϊδα, με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον σολίστα Γιώργο Δούσση), ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΑΓΡΙΑ  του Κρ. Ντουράνγκ (Κεντρική παραγωγή του Δη.Πε.Θε. Κομοτηνής), Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Α. Στρίντμπεργκ  (Συμπαραγωγή Θεάτρου Τέχνης Κ.Κουν – Δη.Πε.Θε. Ρούμελης, με τον Γιάννη Φέρτη στον ομώνυμο ρόλο),  ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ του Α.Π. Τσέχωφ (Θεατρικός οργανισμός Ακροπόλ σε συνεργασία με το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης), Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ του Ν.Β. Γκόγκολ, (καλοκαιρινή περιοδεία, Δη.Πε.Θε. Ρούμελης), Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ MR LOVE της Κ. Λητς (Θέατρο Γκλόρια και χειμερινή περιοδεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας), ΑΝΤΡΕΣ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της Ελένα Τορνέρο (Θέατρο Ανεσις, Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης),  ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΣ του Μ. Τουέιν (Θέατρο Επι Κολωνώ), ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ του Πάου Μιρό (Θέατρο Altera Pars),  ΕΞΟΔΟΣ – ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΑΣ ΛΕΞΕΙΣ του Μισέλ Φάις (Θέατρο Συνεργείο), ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ του Εστέβα Σολέρ (Θέατρο Συνεργείο),  SHOOT/GET TREASURE/REPEAT του Μάρκ Ρέιβενχιλ (Θέατρο Συνεργείο), ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΔΟΥΝΑΒΕΩΣ του Μισέλ Φάις (Φεστιβάλ Φιλίππων), ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΚΥΛΙ του Μισέλ Φάις (Θέατρο Από Μηχανής),  ΛΑΣΠΗ  του Β. Χατζηγιαννίδη (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Β΄σκηνή), ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ του Μολιέρου (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου), Ο ΜΑΥΡΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ του Α.Π.Τσέχωφ (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου).


Πληροφορίες:

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ
Εθνικής Αμύνης 2
2310 262 051


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ :
ΤΕΤΑΡΤΗ :            9.00 ΜΜ
ΠΕΜΠΤΗ :             9.00 ΜΜ 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :      9.00 ΜΜ
ΣΑΒΒΑΤΟ :           6.15 ΜΜ (ΛΑΙΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)   & 9.15 ΜΜ
ΚΥΡΙΑΚΗ :            8.00 ΜΜ     


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
20 € Διακεκριμένες, 18 € κανονικό, 16 € εξώστης  & 12 € φοιτητικό-άνεργοι 
15 € Λαική απογευματινή

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
ΤΑΜΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ
VIVA.GR, VIVA 11876, PUBLIC, ΙΑΝΟΣ, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, SEVEN SPOT, RELOAD, MEDIAMARKT


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
130 λεπτά (με διάλειμμα)

Φωτογραφίες
Tάσος Βρεττός


read more " Θείος Βάνιας του Αντον Τσέχωφ στο θεατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ Από Τετάρτη 13 έως και Κυριακή 24 Μαΐου 2015 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »