Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Η Ωραία Κοιμωμένη²,ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Black Box, κάθε Κυριακή από τις 4 Οκτωβρίου στις 11.30 π.μ.

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ 
Γράψτε το όνομά σας στο gr4you.ning@gmail.com

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της περσινής σεζόν η διεθνής ομάδα Ηippo συνεχίζει την παιδική παράσταση Η Ωραία Κοιμωμένη², για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Black Box, κάθε Κυριακή από τις 4 Οκτωβρίου στις 11.30 π.μ.
Η ηρωίδα μας επιθυμεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν. Παρά τους περιορισμούς που τις επιβάλουν και όλες τις προφυλάξεις, τελικά θα τρυπηθεί και θα πέσει σε έναν πολύ βαθύ ύπνο, που φτάνει μέχρι το σήμερα...θα ξυπνήσει άραγε η Κοιμωμένη ή όχι; Η Ωραία Κοιμωμένη² αποτελεί άλλη μια πρωτότυπη ιδέα της ομάδας Hippo που δημιουργεί έναν πλούσιο παραμυθένιο κόσμο με δύο υπερ-ηθοποιούς, οι οποίοι τα κάνουν όλα!
Με τη χρήση τεχνικών σωματικού θεάτρου, χορού και τραγουδιού στήνεται μια πληθωρική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών. Η ομάδα Hippo προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού παραμυθιού με έντονα κωμικά στοιχεία, γρήγορο ρυθμό, συγκίνηση και ανατροπές. H Ωραία Κοιμωμένη² είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, που μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό όλων των παιδιών. Θέμα της παράστασης είναι η προσωπική ελευθερία και τα όρια της.
Την παράσταση ακολουθεί ένας σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Δράματος. Τα παιδιά, μέσα από θεατρικές δραστηριότητες (αυτοσχεδιασμοί, κινητικά και φωνητικά παιχνίδια), συμμετέχουν σε έναν φανταστικό κόσμο, εμπνευσμένο απ’ το θέαμα που παρακολούθησαν. Στόχοι του Δράματος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας προφορικής επικοινωνίας, η καλλιέργεια της αισθητικής έκφρασης, η προαγωγή της κριτικής σκέψης και η ευαισθητοποίηση όσον αφορά θέματα όπως οι σχέσεις με τους γονείς, η προσωπική ευθύνη και η έννοια της ελευθερίας.
Συντελεστές
Μουσική - Σκηνοθεσία: Ηippo (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης)
Κείμενο: Καλλιόπη Φύκαρη
Σχεδιασμός δραστηριότητων εκπαιδευτικού δράματος: Καλλιόπη Φύκαρη, ομάδα Hippo
Κοστούμια - Σκηνικά: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μάσκα: Μάρθα Φωκά
Κίνηση: Χάρης Πεχλιβανίδης
Τραγούδι αρχής & τέλους: Νάσος Πατσίκας
Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος, Ευριδίκη Παπαοικονόμου
Παίζουν: Βαλεντίνα Κάντα, Γιώργος Σοφικίτης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
“...Τότε κι οι δυο οι βασιλείς, πήρανε προφυλάξεις, έβγαλαν νόμους ειδικούς, προστάγματα, διατάξεις:
Από παντού εξαφάνισαν κάθε τύπου μαχαίρι, για να μην πάει να τρυπηθεί της κόρης τους το χέρι.
Κατήργησαν με προσοχή τα αιχμηρά σημεία και τα στρογγυλοποίησαν για να χουν ηρεμία,
Έτσι την κόρη τους νόμιζαν πως θα σώσουν κι από της μοίρας το γραφτό πως θα τηνε γλιτώσουν...”
Η ηρωίδα μας επιθυμεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν. Παρά τους περιορισμούς θα τρυπηθεί και θα πέσει σε έναν πολύ βαθύ ύπνο, που φτάνει μέχρι το σήμερα...θα ξυπνήσει άραγε η Κοιμωμένη ή όχι; Η Ωραία Κοιμωμένη² αποτελεί άλλη μια πρωτότυπη ιδέα της ομάδας Hippo που δημιουργεί έναν πλούσιο παραμυθένιο κόσμο με δύο υπερ-ηθοποιούς, οι οποίοι τα κάνουν όλα!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΑΔΑΣ HIPPO
Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.
Έχει επτά παιδικές παραστάσεις στο ενεργητικό της που ανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, δύο παραστάσεις για ενήλικες (Chaos.gr, Νέα Υόρκη, 2013, Lie! Lie! Lie!, Αθήνα, 2014), ενώ έχει πραγματοποιήσει θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους σε Ελλάδα και Η.Π.Α.
Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια:
ΕΛΛΑΔΑ
Παιδαγωγικό Τμήμα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στα πλαίσια του φεστιβάλ «Χώρος Δράσης» 2011, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς, Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης, Ονειρούπολη Δράμας. Σε δημοτικά σχολεία σ' ολόκληρη την επικράτεια.
ΚΥΠΡΟΣ
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ κατά του σχολικού εκφοβισμού Voice (it)- Λευκωσία, 2013 και σε δημοτικά σχολεία σ' όλη την Κύπρο.
ΕΥΡΩΠΗ
Σε ελληνικά σχολεία σε μεγάλες πόλεις της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου.
Η.Π.Α.
Σε ελληνικά σχολεία στις μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής και της ανατολικής ακτής (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες).
ΚΑΝΑΔΑΣ
Σε ελληνικά σχολεία του Τορόντο και του Μοντρεάλ.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σε ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης και του Σύνδεϋ.
Επίτευγμα της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας.
ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ² - Σκηνοθετικό Σημείωμα
Η Ωραία Κοιμωμένη² είναι μια διασκευή του ομώνυμου κλασσικού παραμυθιού από την Καλλιόπη Φύκαρη. Στην προσέγγισή μας προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε την διαύγεια του κειμένου, δηλαδή να μπούμε στον πυρήνα του μύθου και να αναδείξουμε τα στοιχεία εκείνα που τονίζουν την διαχρονικότητά του. Το κείμενο της κ. Φύκαρη, απογυμνώνοντας το παραμύθι από φανταχτερά καλολογικά στοιχεία, εστιάζει σε ένα πλέγμα νοημάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με την περιπέτεια της ενηλικίωσης και το πέρασμα από μια ηλικία αθωότητας και ανευθυνότητας σε ένα στάδιο ψυχο-συναισθηματικής ωρίμανσης. Όλη η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος μετάβασης, με διάφορα και ενδιαφέροντα εξελικτικά στάδια. Αποκορύφωμα αυτής της πορείας αποτελεί φυσικά η εφηβεία, με τις βίαιες μετατοπίσεις της, τις απότομες και ριζικές αλλαγές που συντελούνται σε όλες τις εκφάνσεις του χαρακτήρα και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα διαμόρφωση και παγιοποίηση της προσωπικότητας.
Το σώμα και οι ψυχικές συνιστώσες του παιδιού που μεγαλώνει αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο οργανικό σύστημα που έχει τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερες ανάγκες και δικούς του τρόπους έκφρασης. Προφανώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική περίοδο κατά την οποία διαμορφώνονται συμπεριφορές, όψεις του χαρακτήρα, τρόποι σκέψης που θα συνοδέψουν το άτομο στην υπόλοιπη ζωή του. Η γονική παρουσία που λειτουργεί συνήθως ως ασπίδα προστασίας και έχει καθοδηγητικό ρόλο, κάποιες φορές διολισθαίνει στην υπερ-προστασία, στις υπερβολές και στους περιορισμούς με αποτέλεσμα να δημιουργεί ακουσίως έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από το προστατευόμενο άτομο.
Στην προσέγγισή μας δεν κατευθύνουμε το ενδιαφέρον μας τόσο στην σχέση καταπιεζόμενου παιδιού - καταπιεστή γονέα και στις συγκρούσεις και την ένταση που μπορεί να προκύπτουν από αυτή, όσο στην επεξεργασία της εν λόγω κατάστασης από το ίδιο το παιδί. Στρέφουμε τον μεγεθυντικό μας φακό στις ψυχικές διεργασίες και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις που λαμβάνουν χώρα στον ψυχικό κόσμο του παιδιού και στον τρόπο με τον οποίο αυτό διαχειρίζεται την όλη κατάσταση.
Από πλευράς σκηνοθεσίας, η όλη διαπραγμάτευση γίνεται με κωμικό και φιλοπαίγμονα τρόπο, πράγμα που εξυπηρετείται από τους καταιγιστικούς ρυθμούς, τους έξυπνους διαλόγους και την γεμάτη ανατροπές αφήγηση. Το έργο είναι γραμμένο σε έμμετρο και ομοιοκατάληκτο στίχο και αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ υπάρχουν διάσπαρτα μουσικές και τραγούδια που υπογραμμίζουν ή σχολιάζουν το συναισθηματικό βαρόμετρο της δραματουργικής εξέλιξης.
Όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από δύο μόνο ηθοποιούς που με συνοδεία μάσκας, κουστουμιού ή απλά με διαφοροποίηση των εκφραστικών τους μέσων πετυχαίνουν πειστικότατες μεταμορφώσεις. Κινητήριος μοχλός της παράστασης γίνεται το σωματικό θέατρο, ένα είδος θεάτρου που δίνει πρωτοκαθεδρία στο σώμα και την φωνή του ηθοποιού, ενώ δεν έχει ανάγκη για τις εκφραστικές του λειτουργίες πολλά εξωτερικά στοιχεία (βαριά σκηνογραφία, φώτα κτλ).
Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί ένα μικρό εργαστήρι εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικού παιχνιδιού όπου δίνεται η ευκαιρία στο νεαρό ακροατήριο να κάνει μια επανεξέταση των εννοιών που αναδείχτηκαν κατά την παράσταση μέσα από διαδικασίες συμμετοχικότητας, παιχνιδιού και ομαδικής δημιουργίας.
Hippo Theatre Group
Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης
Τηλ. 6974040085
E-mail: Hippotheatregroup@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :