Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

NOVAN THEATRE GROUP Στο θέατρο Αυλαία ‘’ Απόψε στο Στράτφορντ ’’Κριτική Άγγελα Μάντζιου

NOVAN THEATRE GROUP
Στο θέατρο Αυλαία 
‘’ Απόψε στο Στράτφορντ ’’
Της Μάρα Γαβριηλίδου

Από 12 Οκτωβρίου 
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Κριτική Άγγελα Μάντζιου

Ανατρεπτικό, ως κωμωδία μεταμορφώσεων, υπαινικτικό, με μια εικόνα θεάτρου μέσα στο θέατρο,  εξελικτικό, με μια ανήσυχη έκφραση, ως  κείμενο- ύλη παράστασης,  που αφορά την επιβεβλημένη  θεματολογία και  το μέλλον ενός θιάσου, ζωηρό, στην  αίσθηση της  κωμικής δραματουργίας που αποκαλύπτει- ως γεγονός-  τη θεατρική πράξη.
 Φιλοσοφικό στην  ουσία του, ακολουθεί το ματαιόδοξο-υπεροπτικό σχήμα της εξουσίας και  της υπεροχής  του καλλιτέχνη, του κοινωνικού  ρόλου που επιτελεί το θέατρο και το εκάστοτε σχήμα των ρόλων - του είδους επιλογής- στις μεταμορφώσεις που συνεπάγεται.
 Δράμα ή κωμωδία, όταν ο ηθοποιός αλλάζει κατεύθυνση θεατρικού ύφους- υπακούοντας στο αίτημα  προσαρμογής στα δεδομένα των καιρών και  στον επιβεβλημένο ρόλο (εξουσία-σκηνοθέτης). Όταν  και ο ηθοποιός γίνεται θεατής της πρόβας και  ο θεατής,  στο τέλος της παράστασης, καθίσταται  ο αυστηρός και δύστροπος κριτής στον  μετατοπισμό μιας  μεταφοράς, από το εδώ στο εκεί της δράσης: στην αυλή του Στράτφορντ.
Αυτό το σύνθετο σχήμα εκπλήξεων, παρακολουθήσαμε από την ομάδα των ηθοποιών,  στο θέατρο Αυλαία. Απλό στην  τεχνική εικονοποιΐα των περιστρεφόμενων σκηνικών, έδειξε με έναν ευφάνταστο τρόπο,  πώς γεννιέται ένα έργο ως πρόβα και ως  θεατρική πράξη. Μελετημένο στην  έκφρασή του, έδειξε την εποχή του Σαίξπηρ και τη θεματολογία της  ως παραμύθι πολλών αποχρώσεων και σε διαδραστικό αποτέλεσμα. Η εύγλωττη μουσική της παράστασης,  έδωσε χρώμα στην αναζήτηση του ταλαίπωρου θιάσου, στο χρονικό όριο της εποχής και τα κοστούμια κράτησαν –στο πνεύμα της λιτότητας- το βασικό σχολιαστικό περίγραμμα  των ρόλων,  σε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.
Σκηνοθετικά- κ. Λ. Πετροπούλου, πολύ ενδιαφέρον,  αξιοποίησε το ευρηματικό κείμενο- κ. Μ. Γαβριηλίδου, με γρήγορες εναλλαγές, με  αμεσότητα και απλότητα. Οι ερμηνείες των ηθοποιών, αποκάλυψαν το υποκριτικό τους υπόβαθρο, το καλλιτεχνικό τους ταμπεραμέντο και την επιβολή της εικόνας τους στη σκηνή. Έδωσαν κωμικότητα, ένταση και αγωνία στους ρόλους τους, υπερβολή και κριτική αποδόμηση στο ατομικό και συλλογικό παράδειγμα ρόλου, με αίσθηση  αλλά και λυρική έκφραση στις κωμικές αναλογίες,  με ένα ύφος ιδιαίτερο στις εναλλαγές των ρόλων και -προς το τέλος της παράστασης- αποκάλυψαν μια συμπυκνωμένη, εκφραστική γκάμα, πολύ πλούσια,  ως ύλη παρατηρήσεων από την πλευρά του θεατή, ο οποίος γίνεται για λίγο ο επώνυμος κριτής του περιπλανώμενου θιάσου.
Απόψε στο Στράτφορντ, θεατρικό παιχνίδι μεταμορφώσεων και  φαντασίας με μια κωμική αίσθηση. Παράσταση που υποδηλώνει την ενιαία κλίμακα της αισθητικής του θεάτρου στην αγωνία επιτυχίας του καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Στο ες αεί αγώνισμα-δοκιμασία του θεάτρου που προϋποθέτει το σχήμα θεατή- ηθοποιού, σκηνοθέτη- θιάσου, συγγραφέα- έργου, στη σχέση καλλιτέχνη-εξουσίας, στη ροή του χρόνου.
 Συντελεστές:
Πρωτότυπο κείμενο: Μάρα Γαβριηλίδου
Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Μουσική: Αλέξανδρος Ιωάννου, Ηλίας Στάμπουλης
Κοστούμια: Αποστόλης Καραγιάννης
Σκηνικά: Γιώργος Μαυρόπουλος, Γεώργιος Δερνίκας
Kατασκευή μάσκας: Χαρούλα Αδαμοπούλου
Γραφιστική Επιμέλεια: Γεώργιος Δερνίκας
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Trailer: Δημήτρης Κουρτίδης
Οργάνωση παραγωγής : Κυριάκος Υφαντίδης
Παραγωγή: anima-animal
Παίζουν: Γεώργιος Δερνίκας, Πέτρος Μαλιάρας, Μαρία Παπαγιαννάκη, Βασίλης Κανελλόπουλος, Λένια Κοκκίνου.

Ά. Μάντζιου


Δεν υπάρχουν σχόλια :