Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

“Δε με χωρά ο τόπος / Μήδεια” Η νέα παραγωγή της ομάδας Πλεύσις Για 3 μόνο παραστάσεις στο BlackBox

“Δε με χωρά ο τόπος / Μήδεια”

Η νέα παραγωγή της ομάδας Πλεύσις
Για 3 μόνο παραστάσεις στο BlackBox

25-26-27 Σεπτεμβρίου 2015
Με την επιβλητική μουσική του Μηνά Εμμανουήλ
και τα ομιλούντα σώματα της ομάδας ΠΛΕΥΣΙΣ 
να πάλλονται στη σκηνή του black box
απολαύσαμε χθές την πρεμιέρα της ΜΗΔΕΙΑΣVideo trailer

Μία παράσταση εμπνευσμένη από τα πρόσωπα και τις καταστάσεις της Ευριπίδειας Μήδειας. Ένα θέαμα όπου το σωματικό θέατρο, ο σύγχρονος χορός, η μιμική και το θέατρο αντικειμένων δημιουργούν δυναμικά εικαστικά τοπία που συνδέονται διαρκώς μέσα από τη μεταμόρφωση του σκηνικού χώρου και την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Μηνά Εμμανουήλ.

Η παράσταση “Δε με χωρά ο τόπος / Μήδεια” είναι η ασφυκτική σκηνική πραγμάτωση του πάθους, της απόρριψης, του κινδύνου και του μοιραίου τέλους.


Τα τρία βασικά πρόσωπα της τραγωδίας, η Μήδεια, ο Ιάσονας και η Γλαύκη, τοποθετούνται πάνω σε μια μακρόστενη κινητή πλατφόρμα. Μια τοποθέτηση σκηνική και ταυτόχρονα αλληγορική, που αιχμαλωτίζει το ζωτικό χώρο των τριών χαρακτήρων και χαρτογραφεί το ταξίδι των διαπραγματεύσεών τους. Ένα θέαμα άκρως ακροβατικό και ριψοκίνδυνο, όπου η διαρκής ανατροπή και μεταμόρφωση του σκηνικού χώρου, δίνει το στίγμα ενός εικαστικού θεάτρου.


Μια παράσταση όπου τα τραγικά ερωτήματα του Ευριπίδη επανέρχονται αμείλικτα. Μπορούν άραγε οι τρεις χαρακτήρες να ξεφύγουν από τη Μοίρα τους; Ο υπολογιστής και κατακτητικός Ιάσονας θα μπορέσει να αποκτήσει τη ζωή που θέλει; Η Μήδεια θα δεχθεί την απόρριψη και τη νέα σχέση του Ιάσονα με την Γλαύκη; Η Γλαύκη θα έχει εν τέλει αυτό που θέλει ή θα είναι το θύμα της διαμάχης; Κατά πόσο οι ενέργειές τους μπορούν να έχουν ένα άλλο τέλος, μια άλλη κατάληξη; Ο έρωτας, συγγενής με τη βαρβαρότητα, το σκοτάδι και το θάνατο, μπορεί άραγε να εξευγενιστεί ή διαρκώς θα ξεφεύγει απ' τους μαθηματικούς υπολογισμούς και μόνο την έκρηξη θα επιζητεί; Ο έρωτας μπορεί να συνυπάρξει με την τάξη ή μόνο στο χάος βυθίζεται παρασύροντας βίαια πρόσωπα και καταστάσεις;

Η Μήδεια είναι ένα πρόσωπο τραγικό. Η ιστορία της δεν είναι ένα ερωτικό μελόδραμα, αλλά η ιστορία της απώλειας και του τετελεσμένου. “Τετελεσμένο, όχι κατά την ρεαλιστική ροή των φοβερών γεγονότων της τραγωδιακής εξιστόρησης” θα σημειώσει ο Γ. Χειμωνάς “αλλά κάποιο τετελεσμένο που είναι ήδη εγγεγραμμένο στην συνείδηση και για το οποίο ο άνθρωπος πενθεί σε όλη του τη ζωή”.

Συντελεστές
Σύλληψη – Σκηνοθεσία -Σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπής
Μουσική σύνθεση: Μηνάς Εμμανουήλ
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη
Graphic animation: Ακριβή Αναγνωστάκη
Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Μαρούλης
Επιμέλεια κειμένων: Μιράντα Βατικιώτη

Ερμηνεία – Χορογραφία: Όλγα Γερογιαννάκη, Αντώνης Κουτρουμπής, Νατάσσα Ζαφειροπούλου


Παραστάσεις
25-26-27 Σεπτεμβρίου 2015
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Εισιτήρια: 10€ κανονικό, 8€ (φοιτητικό, ανέργων)
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.grPublic, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του BlackBox
Ώρες ταμείου: Τετάρτη – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00


Λίγα λόγια για την Ομάδα Πλεύσις

Η Πλεύσις από την σύστασή της (1996) κινείται στο χώρο του σωματικού θεάτρου αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη γλώσσα θεάματος η οποία προκύπτει μέσα από το συνδυασμό θεάτρου, σύγχρονου χορού και μιμικής. Οι παραστάσεις στηρίζονται στη σωματική εκφραστικότητα των ερμηνευτών, στο πολυμορφικό σκηνικό χώρο που κατά περίσταση διαμορφώνεται και στο θέατρο αντικειμένων ως βασικό ερευνητικό πεδίο της ομάδας.

Με σταθερή παρουσία στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα η Πλεύσις εκφράζει ένα διαρκή προβληματισμό και μία αναζήτηση γύρω από την γλώσσα του σώματος. Από το 2004 ως σήμερα παραγωγές της ταξιδεύουν σε φεστιβάλ του εξωτερικού (ενδεικτικά: 29th Festival international des arts du mime et du geste de Périgueux – France 2011, 2th International Crossroads Festival, Antwerp -Belgium 2012, Festival Internazionale Teatro di Strada, Chieri – Italy, 2005, International Mimesquare Festival, Aarschot – Belgium 2006, Festival Calanchi, San Marino – Italy 2006, Puppet Fair, Sofia – Bulgaria 2010, Festival Avignon le Off, France 2006) αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Έγραψαν για την παράσταση
«…... Μεταξύ εικαστικού και σωματικού θεάτρου, στο ανάμεσα μιμικής και περφόρμανς, το ζητούμενο είναι όχι η απόδοση του κειμένου με νέους όρους, αλλά -θεωρητικά τουλάχιστον- η επιστροφή του θεάτρου σε εκείνες τις πρώτες υπαρξιακές συντεταγμένες, που βρήκαν στη «Μήδεια» την πιο εμβληματική τους έκφραση.

Πρόκειται στην ουσία για μια συγκεκριμένη οπτική της «Μήδειας», που σχετίζεται με την αίσθηση της εξορίας και της απάτριδος περιπλάνησης. Η Μήδεια αναζητεί πράγματι μια «πατρίδα», που άλλοτε λέγεται Κολχίδα κι άλλοτε Ιάσονας. Η μορφή της, επομένως, συλλαμβάνεται σωματικά σαν σώμα που διώκεται, που κι όταν ακόμα αποκτά υπόσταση γλωσσική (όπως συμβαίνει στην εικαστική σύνθεση του ονόματός της πάνω στην πολυμερή πλατφόρμα του σκηνικού), δεν ανήκει στη γλώσσα, αλλά στην ενέργεια που κατακλύζει τον χώρο…»
Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών,

«…Μια άλλη Μήδεια, χωρίς κείμενο ή λόγο, φτιαγμένη από πρωτογενή θεατρικά υλικά, είναι αυτή που παρουσιάζει η ομάδα Πλεύσις, που πάνω από δεκαπέντε χρόνια δραστηριοποιείται δυναμικά στο χώρο του σωματικού θεάτρου, ενός ιδιόμορφου είδους παντομίμας και χορού που δεν στηρίζεται σε γνωστούς συμβατικούς κώδικες του είδους.
Κίνηση αφαιρετική, πλαστικότητα σωμάτων δοκιμαζόμενων ακόμη και σε ακροβατικές αναπτύξεις, που όμως καταφέρνουν να αφηγούνται συγκεκριμένες ιστορίες και καταστάσεις εντός απόλυτα εικαστικού περιβάλλοντος.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Οι τρεις ερμηνευτές, η Νατάσσα Ζαφειροπούλου (Γλαύκη), ο έμπειρος Αντώνης Κουτρουμπής (Ιάσων) και η εκπληκτική σε πλαστικότητα Ολγα Γερογιαννάκη (Μήδεια), προσφέρουν εικόνες υψίστης αρμονίας, έντασης, ακρίβειας, με τα ομιλούντα σώματά τους να διηγούνται τον έρωτα, πάθη, συγκρούσεις, σε μια παράσταση μαγείας χωρίς ίχνος περιττού. Η κάθε κίνηση ή στάση είναι μέρος μιας αφήγησης και ταυτόχρονα μέρος μιας εικαστικής σύνθεσης που αναδημιουργείται διαρκώς. Παράσταση σπάνιας αισθητικής.»
Δημήτρης Τσατσούλης, Ελευθεροτυπία

«Αυτή η ομάδα χορού, έχει συγχωνεύσει το σύγχρονο χορό, τη μιμική, το θέατρο αντικειμένων και το σωματικό θέατρο ως εκφραστικά μέσα, προσφέροντας μια νέα ανάγνωση ακόμα και γνωστών θεατρικών έργων και ηρώων. Διαλέγοντας αυτή τη φορά να φέρουν αντιμέτωπα επί σκηνής, τρία εμβληματικά τραγικά πρόσωπα, τη Μήδεια, τον Ιάσωνα και τη Γλαύκη, μας πρόσφεραν μία εξόχως γοητευτική εκδοχή της σημειολογίας τους, δίνοντάς μας τη σωματική έκφραση των πιο ακραίων συναισθημάτων τους. Δεν έχω δει πιο ασφυκτική, συμπυκνωμένη, σκηνική αναπαράσταση της ουσίας της γνωστής τραγωδίας και των ερωτημάτων που αυτή θέτει, μια αρχετυπική αναπαράσταση της απώλειας και του κατά Χειμωνά, πένθους του τετελεσμένου…»
Όλγα Μοσχοχωρίτου, Η Ημερησία

«…Τα τρία σώματα δημιουργούν και εκτελούν χορογραφίες πολύ στοχευμένες, γεμάτες ακρίβεια και συνέπεια απέναντι στον ευριπίδειο μύθο. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι η «Πλεύσις» έχει καταφέρει να “διαβάσει” τις λέξεις που κρύβονται πίσω απ' τους στίχους του Ευριπίδη και να τις μεταφράσει σε κίνηση. Πρόκειται, λοιπόν, για μια χορογραφημένη ανάγνωση του κλασικού μύθου, η οποία δεν χρειάζεται τη γραμμική αφηγηματική ροή προκειμένου να επιτύχει την επικοινωνία μεταξύ σκηνής και πλατείας. Δεν την χρειάζεται γιατί τα ανθρώπινα πάθη δεν έχουν αρχή, μέση και τέλος – είναι σκοτεινές πτυχές του ανθρώπου, τόσο ανεξήγητες όσο κι ο ίδιος ο άνθρωπος.

Γι' αυτό, λοιπόν, η Πλεύσις προτείνει μια αφηγηματική διάρθρωση κατά την οποία όλα ανά πάσα στιγμή επιστρέφουν, όλα αιώνια συμβαίνουν ξανά και ξανά, όλα τίθενται υπό διαπραγμάτευση κι όλα πάντοτε καταλήγουν στην ίδια συνθήκη: η Μήδεια πάντα θα δολοφονεί τα παιδιά της και τη Γλαύκη. Μια δομή αφήγησης που λειτουργεί καταλυτικά ως προς τα σκληρά συμπεράσματα που αναδύονται απ' τον μύθο της Μήδειας. Όσο και να παραλλάξεις μια ιστορία, πάντα θα υπάρχει αυτό το τετελεσμένο που κάνει το πεπρωμένο αναπόδραστο…»
Μιράντα Βατικιώτη, Attiki  PressΒασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2
T: 2310829254Δεν υπάρχουν σχόλια :