Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 1-6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Με τη μεγάλη συναυλία των LOCOMONDO συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Βαλκανικής Πλατείας 2015», με επίκεντρο έως και την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου την περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη.


Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης στις 9 μ.μ., με το αγαπημένο συγκρότημα της νεολαίας –και όχι μόνο- να παρασέρνει μικρούς και μεγάλου σε ξέφρενους χορευτικούς ρυθμούς και ένα ατέλειωτο πάρτι.
Νωρίτερα, στις 8 μ.μ. στον Εκθεσιακό Χώρο Εικαστικού Εργαστηρίου και Κέντρου Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ» (Λαγκαδά 120 και Δ.Κομνηνού), θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών της πόλης των Σκοπίων.  Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοικτή από τις 6-9 μ.μ.
Αύριο τη σκυτάλη παίρνουν οι Lemon Bucket Orkestra, που από το Τορόντο του Καναδά, όπου είναι η έδρα τους, μεταφέρουν στη «Βαλκανική Πλατεία» βαλκανικά μουσικά χρώματα με έντονα πολιτιστικά στοιχεία των Βαλκανίων με εκρηκτικό σχεδόν «πανκ πνεύμα». Νωρίτερα στη σκηνή θα εμφανισθούν οι KOZA MOSTRA.
Να σημειωθεί ότι φέτος η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ απέκτησε και… στέκι γευσιγνωσίας, καθώς συμπολίτες μας από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία και Κύπρο που ζουν στην πόλη μας, μαζί με Ελληνίδες, θα παρουσιάσουν στοιχεία της εγχώριας κουζίνας τους. Αύριο μαγείρισσες από τη Σερβία και την Ελλάδα θα παρουσιάζουν τις γευστικές προκλήσεις των περιοχών τους.
Παράλληλα θα πραγματοποιούνται και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παιδικής Σκηνής. 

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2015
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ


ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
►Εγκαίνια Έκθεσης χαρακτικής  του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών της πόλης των Σκοπίων.
Εκθεσιακός Χώρος Εικαστικού Εργαστηρίου και Κέντρου Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ» (Λαγκαδά 120 και Δ. Κομνηνού) - 8μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης έως τις 15 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 6 μ.μ- 9 μ.μ.

► Συναυλία με τους LOCOMONDO
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.
Ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα οι Locomondo μάς παρασέρνουν σε ξέφρενους χορευτικούς ρυθμούς κι ένα ατέλειωτο πάρτι σε θέατρα, παραλίες και πλατείες.
Μετά από 12 χρόνια σταθερής πορείας οι Locomondo  ανεβαίνουν στην σκηνή και μας ενώνουν σε μία τεράστια παρέα με συγκολλητικές ουσίες το χορό και τη χαρά, το τραγούδι και τα χαμόγελα!
Πρωταγωνιστές πάντα με τη μουσική, το τραγούδι και το κέφι για ζωή …
Είσοδος 5 ευρώ


ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης - 9 μ.μ.
· LEMON BUCKET ORKESTRA
Στα 4 χρόνια μουσικής τους παρουσίας απέκτησαν φίλους παντού. Από το Τορόντο στη Νέα Υόρκη, από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο, και τώρα στην Ελλάδα. Με έντονα πολιτιστικά στοιχεία και εκρηκτικό σχεδόν «πανκ πνεύμα» συγκινούν τους πάντες. Η σύνθεσή τους και η μουσική τους είναι κοσμοπολίτικη, καθώς κατάγονται από πολλές γωνιές της γης και επιτυγχάνουν ένα μοναδικό μουσικό «πάντρεμα».
· ΚΟΖΑ ΜΟΣΤΡΑ
Όταν ο Ηλίας Κόζας, τραγουδιστής των Koza Mostra, συνέθετε ένα χρόνο πριν το “Alcohol is Free”, κανείς δεν περίμενε, ότι ένα χρόνο μετά το συγκεκριμένο τραγούδι θα γίνονταν συνώνυμο της ελευθερίας και της αισιοδοξίας σε όλη την Ευρώπη.
Έτσι Ska, Balkan, rock, punk, indie ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, πλέκονται  μεταξύ τους μοναδικά από μία μπάντα που δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί κορυφαία.
Είσοδος 5 ευρώ

Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας
Αίθουσα Τέχνης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης) – 8 μ.μ.
«Τόση πολλή φωτογραφία / Too much photography»
Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του “Aspects of Balkan Photography”
Διάρκεια έκθεσης έως 25 Σεπτεμβρίου 2015.
Ώρες επισκέψεων: 18.00 – 21.00
ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης -  9 μ.μ.
· LIGHT IN BABYLON  (TΟΥΡΚΙΑ)
Οι Light in Babylon αποτελούν σήμερα «μια γιορτή της κοσμοπολίτικης παράδοσης τόσο της Πόλης όσο και της σεφαραδίτικης εβραϊκής κοινότητας».
Το πρόγραμμά τους αποτελεί μίξη διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών. Η τραγουδίστρια Michal Elia Kamal είναι ισραηλινο-ιρανικής καταγωγής, ο Mete Ciftci -που παίζει σαντούρι- είναι Tούρκος, ενώ ο κιθαρίστας Julian Demarque Γάλλος. Σήμερα είναι το πρότυπο της πολυπολιτισμικής και εναλλακτικής μουσικής σκηνής στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η μουσική τους εμπνέει και προσανατολίζει τους ακροατές σ’ ένα κόσμο αγάπης, διαφορετικότητας, ελευθερίας και ειρήνης.

· Δυσanatolia
Οι Δυσanatolia είναι μια μπάντα που στις μουσικές της κυριαρχεί η αγάπη και η αισθητική για τις παραδόσεις, τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά την παραμονή τους για ένα εξάμηνο στην Κωνσταντινούπολη, οι επιρροές από την ανατολή είναι σαφείς αλλά πάντα σε συνδυασμό με τα δυτικά στοιχεία που περιέχει και η ελληνική παράδοση. Έτσι το μουσικό-ακουστικό αποτέλεσμα είναι ένα κράμα στο οποίο η Δύση συνδιαλέγεται καλλιτεχνικά συνεχώς με την Ανατολή και τα Βαλκάνια. Το κανονάκι εναλλάσσεται με το σαξόφωνο, η ισπανοεβραϊκή διάλεκτος με την τουρκική γλώσσα και ο Ray Charles με την παράδοση των Ρομά των Βαλκανίων.
Είσοδος ελεύθερη


ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Προληπτική οδοντιατρική εξέταση για όλα τα παιδιά, από την κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Καθημερινά στον Παιδότοπο περιοχή Στρεμπενιώτη από τις 7:30-8:30 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (7 μ.μ.-9 μ.μ.)
Στη γειτονιά των Βαλκανίων
Διαδραστικό εργαστήρι γνωριμίας με τους πολιτισμούς μέσα από παιχνίδια γνώσεων, χάρτες, δοκιμασίες και πρωτότυπες κατασκευές. Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τους λαούς της μεγάλης πολύχρωμης γειτονιάς των Βαλκανίων.
Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

«Τα παιχνίδια της γειτονιάς μου»
Χρησιμοποιώντας σπασμένα παιχνίδια, καπάκια, μονωτικές ταινίες, κ.ά. τα παιδιά μαζί με τους γονείς δημιουργούν τα πιο παράξενα παιχνίδια!
Επιμέλεια: Νίκος Λειβαδιώτης, Ράνια Καμπουράκη και «Σχεδία στην πόλη».

Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγαπίου-9 μ.μ.
«Το μαγικό καράβι»: Ο Καραγκιόζης κι η παρέα του ετοιμάζονται για κρουαζιέρα, μ’ ένα καράβι που κρύβει πολλές εκπλήξεις…ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 μ.μ.-9 μ.μ.
Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

«Αν χτίζαμε μια πόλη;»
Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά θα κατασκευάσουν με άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά μια τεράστια μακέτα πόλης. Θα χρησιμοποιηθούν χαρτόκουτες συσκευασίας, χρώματα ζωγραφικής, υφάσματα, σχοινιά, κόλλες, και πολλά άχρηστα και διακοσμητικά υλικά.

«Τα λάβαρα των δικαιωμάτων»
Τα παιδιά μέσα από διαδραστικό παιχνίδι καταγράφουν τα δικαιώματά τους και ζωγραφίζουν τα λάβαρα των δικαιωμάτων.

Ένα γαϊτάνι παραμύθια – 9 μ.μ.
Σιδερένια παπούτσια θα φορέσω, να ταξιδέψω και να μαζέψω ιστορίες και παραμύθια. Δεν πάω μακριά και φτιάχνω ένα γαϊτάνι με μύθους, παραδόσεις και παραμύθια των γειτόνων μας που ηχούν οικεία στα αυτιά μας.
Και αρχή του παραμυθιού... κόκκινη κλωστή δεμένη...
-Αφήγηση: Ανθή Θάνου
-Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής


ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
«Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα»
Μουσικοθεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – 9 μ.μ.
Δύο μικροί φίλοι, που περνούν το καλοκαίρι τους σκαρώνοντας ταξίδια με τη φαντασία τους, προσπαθούν να βρουν τον μάγο που θα μπορέσει να τους την γεμίσει και πάλι με όμορφες αναμνήσεις και με μαγικά τραγούδια. Ποιος, όμως, φτιάχνει αυτά τα τραγούδια και πώς; Υπάρχει ο μάγος που ψάχνουνε και θα καταφέρουν άραγε να τον βρουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια :