Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Big Day: Γέμισε ασφυκτικά η Μονή Λαζαριστών! Δείτε φωτογραφίες από το Big Day - Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη

Big Day:  Γέμισε ασφυκτικά η Μονή Λαζαριστών!

Δείτε φωτογραφίες από το Big Day - Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη


Ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορός συνοδεία κρασιού και πλήθος θεματικών εκδηλώσεων πλημμύρισαν τη Μονή Λαζαριστών την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, ημερομηνία γέννησης αλλά και θανάτου του Βασίλη Τσιτσάνη.

Το Big Day, αφιέρωμα στο μεγάλο λαϊκό συνθέτη βρήκε θεαματική ανταπόκριση από το κοινό, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας, μικροί και μεγάλοι, μουσικοί, έφηβοι, σπουδαστές αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμη και μωρά, γέμισαν ασφυκτικά το Μικρό Θέατρο και τους χώρους της Μονής Λαζαριστών.

Το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη ξεκίνησε με την προβολή ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη. Παράλληλα, παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, συμμετείχαν σε ένα ευρηματικό μουσικοκινητικό παιχνίδι το οποίο συντόνισε η Εύα Σωφρονίδου (ηθοποιός-χορεύτρια) όπου κλήθηκαν να αυτοσχεδιάσουν αλλά και να χορογραφήσουν με τον δικό τους μοναδικό εκφραστικό τρόπο το εμβληματικό τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη «Συννεφιασμένη Κυριακή».


Το κέφι κορυφώθηκε μέσα από ένα ζωντανό πρόγραμμα που ξεσήκωσε το κοινό καθώς μας θύμισε μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Τσιτσάνη, από φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονία του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης. Έπαιξαν μουσική οι φοιτητές: Απόστολος Αποστολίδης. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Αριστείδης Καλιακούδας ενώ τραγούδησε η Κωνσταντίνα Πετρινιώτη αλλά και ο Γιάννης Διονυσίου που συμμετέχει στο έργο του Στρατή Πασχάλη «Σερσέ λα φαμ»-Οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, το οποίο παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου.

Ακολούθησε μια συζήτηση για το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, στην οποία συμμετείχε ενεργά το κοινό, που συντόνισαν ο Νίκος Ορδουλίδης (Διδακτορικό στη Λαϊκή Μουσικολογία, καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής Βασίλης Τσιτσάνης) και ο Λευτέρης Τσικουρίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Μέσα από την συζήτηση, τις ερωτήσεις αλλά και τις εύστοχες παρατηρήσεις του κοινού, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αυθεντικότητα και την διαχρονικότητα της μουσικής του Βασίλη Τσιτσάνη, τονίζοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν για να προχωράμε στο μέλλον».
Τέλος, το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με «το Λαϊκό Πιάνο», μια σειρά διασκευών γνωστών τραγουδιών του Β.Τσιτσάνη, που παρουσίασε στο πιάνο ο συνθέτης Νίκος Ορδουλίδης, με τη φωνή της Μαρίας Ψειροπούλου, το οποίο μας θύμισε πόσο εξακολουθεί και σήμερα ο Τσιτσάνης να εμπνέει τους σύγχρονους δημιουργούς.Δεν υπάρχουν σχόλια :