Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΝΑΣΑ του Σάμουελ Μπέκετ την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, στον θεατρικό χώρο του Blackbox (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2).

ΑΝΑΣΑ


Η ΑΝΑΣΑ είναι το πιο σύντομο έργο του Σάμουελ Μπέκετ (διαρκεί 25 δευτερόλεπτα), γραμμένο το 1969, ύστερα από προτροπή του λογοτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου Kenneth Tynan. O Tynan ζήτησε από τον Μπέκετ να γράψει ένα σύντομο σκετς με θέμα τον έρωτα, με σκοπό να το συμπεριλάβει στην πρωτοποριακή επιθεώρηση με τίτλο "Oh Calcutta!". O Mπέκετ απάντησε μ' ένα ντελίριο μινιμαλισμού, στέλνοντας την Ανάσα του, γραμμένη πάνω σε μια ταχυδρομική κάρτα.

Τα έργα του Σάμουελ Μπέκετ έχουν ως βασική θεματική εστίαση την ματαιότητα της ανθρώπινης δράσης και την αποτυχία των ανθρώπων να επικοινωνήσουν αληθινά μεταξύ τους.
Σε επίπεδο φόρμας, σε αντίθεση με τον ρεαλισμό, ο οποίος ενδιαφέρεται να κάνει το θέατρο να μοιάζει με την πραγματικότητα, το θέατρο του Μπέκετ υποστηρίζει ότι η Πραγματικότητα αλλά και το Θέατρο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα βασίλειο που κατασκευάζονται έννοιες, δηλαδή μια "κατασκευή".

Η ομάδα Svoradov Theatre Group
, η οποία παρουσιάζει την Ανάσα στη Θεσσαλονίκη, είναι μια ανοιχτή κολλεκτίβα που αποτελείται από ανθρώπους του θεάτρου, ηθοποιούς και εικαστικούς καλλιτέχνες. Η φιλοσοφία της ομάδας έγκειται στην σύμπραξη καλλιτεχνών διαφορετικών τάσεων με στόχο την αναζήτηση νέων αισθητικών δεδομένων που θα εξερευνούν τα όρια του θεάτρου, των εικαστικών, της performance, και της Τέχνης γενικότερα.

Η παράσταση
ΑΝΑΣΑ παρουσιάζεται επαναληπτικά (ανά 15 λεπτά), την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, στον θεατρικό χώρο του Blackbox (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2).
Πρώτη παράσταση στις 20:00 - Tελευταία
παράσταση στις 23:00. Συνολικά θα δοθούν 13 παραστάσεις. Μεταξύ των παραστάσεων οι θεατές θα μπορούν να περιδιαβαίνουν τον εικαστικό χώρο του έργου.

Σύλληψη - Δημιουργία: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής
Εικαστική ενσάρκωση: Ιωάννα Λιούτσια
Εκτέλεση
παραγωγής: Svoradov Theatre Group

Γενική είσοδος: 2 ευρώ (οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν με το ίδιο εισιτήριο όσες παραστάσεις επιθυμούν)


Δεν υπάρχουν σχόλια :