Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 55ου ΦΚΘ

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 55ου ΦΚΘΗ Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής:

  • Γκετς Σπίλμαν / Götz Spielmann, σκηνοθέτης (Αυστρία)
 
Μέλη της Κριτικής Επιτροπής:

  • Ράσα Σαλτί / Rasha Salti, προγραμματίστρια φεστιβάλ (Λίβανος)
  • Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς / Miroljub Vučković, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και προώθησης του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας  (Σερβία)
  • Γιοάνα Λαπίνσκα / Joanna Lapinska, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ «New Horizons» της Πολωνίας (Πολωνία)
  • Θανάσης Καραθάνος, παραγωγός (Ελλάδα)

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος -  Θόδωρος Αγγελόπουλος
απονέμεται στην ταινία:
ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΘΛΙΨΗ / PERPETUAL SADNESS / LA TIRISIA του Χόρχε Πέρες Σολάνο / Jorge Perez Solano, Μεξικό, 2014

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:
ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ / AT LI LAYLA / NEXT TO ΗER του Άσαφ Κορμάν / Asaf Korman, Ισραήλ, 2014

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:
ΜΑΘΗΜΑ / UROK / THE LESSON των Κριστίνα Γκρόζεβα/ Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2014

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:
Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι / Myroslav Slaboshpytskiy (Ουκρανία)
Για την ταινία:
Η ΦΥΛΗ / PLEMYA / THE TRIBE, Ουκρανία, 2014

Βραβείο Σεναρίου στους:
Κριστίνα Γκρόζεβα/ Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov, (Βουλγαρία)
Για το σενάριο της ταινίας:
ΜΑΘΗΜΑ / UROK / THE LESSON, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2014

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην:
Μπρουκ Μπλουμ / Brooke Bloom
για την ερμηνεία της στην ταινία:
ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ / SHE'S LOST CONTROL της Άνια Μάρκαρτ/ Anja Marquardt, ΗΠΑ, 2014

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:
Σβέριρ Γκούντνασον/ Sverrir Gudnason
για την ερμηνεία του στην ταινία:
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΓΕΣ / FLUGPARKEN / BLOWFLY PARK, του Γιενς Όστμπεργκ / Jens Ostberg, Σουηδία, 2014

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία:
ΠΛΕΥΡΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ / RISTTUULES / IN THE CROSSWIND, του Μάρτι Χέλντε / Martti Helde, Εσθονία, 2014

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)   

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο, Πρόεδρος (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΜΑ / ICH SEH ICH SEH / GOODNIGHT MOMMY, των Σεβερέν Φιαλά / Severin Fiala και Βερόνικα Φραντς /Veronika Franz, Αυστρία, 2014

Για Ελληνική Ταινία στην ταινία:
ΝΟΡΒΗΓΙΑ / NORVIYIA / NORWAY του Γιάννη Βεσλεμέ, Ελλάδα, 2014

Ειδική μνεία στην ταινία:
ΠΟΛΚ/POLK των Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηρου Νικολούζου, Ελλάδα, 2014

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ/STRATOS, του Γιάννη Οικονομίδη, Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρος, 2013

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»


Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / KLASS KORREKZII / CORRECTIONS CLASS του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι/ Ivan I. Tverdovsky, Ρωσία, Γερμανία, 2014

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / KLASS KORREKZII / CORRECTIONS CLASS του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι/ Ivan I. Tverdovsky, Ρωσία, Γερμανία, 2014

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
DARK ILLUSION, του Μάνου Καρυστινού, Ελλάδα, 2014

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ / TRI DRITARE DHE NJE VARJE / THREE WINDOWS AND A HANGING, του Ισά Τσόσια / Isa Qosja, UNMI Κόσοβο, Γερμανία, 2014

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
THE LITTLE DEATH του Τζος Λώσον / Josh LAWSON, Αυστραλία, 2014


read more " ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 55ου ΦΚΘ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου 2014 ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου 2014

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ


Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, έπεσε η αυλαία της Αγοράς του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο Electra Palace, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 10ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και των Agora Works in Progress, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. 

Στον χαιρετισμό της, η υπεύθυνη οργάνωσης του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads της Αγοράς Μαρί Πιέρ Μασιά ευχαρίστησε τον διευθυντή του ΦΚΘ Δημήτρη Εϊπίδη και όλη την ομάδα της Αγοράς, καθώς και τους χορηγούς και υποστηρικτές της διοργάνωσης. Η κ. Μασιά έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στη φετινή Αγορά και σημείωσε ότι νιώθει χαρούμενη για την ποιότητα των συμμετοχών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων.


Για πέμπτη χρονιά, η εταιρία Graal βράβευσε μία από τις ταινίες του τμήματος Agora Works in Progress της Αγοράς, με το βραβείο συμπαραγωγής που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 70.000 ευρώ. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Suntan σε σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και παραγωγή Φαίδρας Βόκαλη (Marni Films, Ελλάδα). Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Agora Works in Progress -Κωνσταντίνα Βονόρτα, (παραγωγός, Graal S.A., Ελλάδα), Arnaud Gourmelen (προγραμματιστής, Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Γαλλία) και Gabor Greiner (εκπρόσωπος πωλήσεων, Films Boutique, Γερμανία)- τόνισαν ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση η επιλογή μεταξύ πολλών καλών ταινιών και πρόσθεσαν ότι ανυπομονούν να δουν το Suntan να προβάλλεται στις αίθουσες.


Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο του 10ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads της Αγοράς. Φέτος στο Crossroads συμμετείχαν 13 κινηματογραφικά σχέδια. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Ewa Puszczynska (παραγωγός, Opus Film, Πολωνία), Elise Jalladeau (παραγωγός, ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Γαλλία) και Θάνια Δημητρακοπούλου (εκπρόσωπος πωλήσεων, Match Factory, Γερμανία), απένειμε το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο Kids from the East, σε σκηνοθεσία Aramisova (παραγωγή: Michal Kračmer, Cinedix, Τσεχία-Σλοβακία). Η ελληνική εταιρία post production 2|35 προσφέρει στο Kids from the East το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο), ενώ το Producers Network του Φεστιβάλ Κανών χορηγεί διαπίστευση στον παραγωγό του βραβευμένου σχεδίου προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producers Network 2015. Αναφέροντας το σκεπτικό της, η κριτική επιτροπή σημείωσε ότι επέλεξε το συγκεκριμένο σχέδιο για τη «ζωντανή και παιχνιδιάρικη κινηματογραφική ματιά του». Τα μέλη της επιτροπής εκτίμησαν επίσης ότι η ξεχωριστή αυτή οπτική θα προστεθεί στις μεγάλες επιτυχίες του τσέχικου σινεμά, που για πρώτη φορά εκπροσωπείται στο Crossroads.


Το κινηματογραφικό σχέδιο Kids from the East απέσπασε επίσης την υποτροφία για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου που προσέφερε ως βραβείο το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops, το οποίο διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).

Για τέταρτη χρονιά απένειμε βραβείο στο πλαίσιο του Crossroads το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), ο γαλλικός δημόσιος οργανισμός για τον κινηματογράφο στη Γαλλία και το εξωτερικό. Το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, απέσπασε το κινηματογραφικό σχέδιο Tailor / Ράφτης σε σκηνοθεσία Σόνια Λίζα Κέντερμαν και παραγωγή Φένιας Κοσσοβίτσα (Blonde S.A., Ελλάδα). «Το συγκεκριμένο κινηματογραφικό σχέδιο μας άρεσε για τη μοναδική και θετική προσέγγισή του απέναντι στις κοινωνικές προκλήσεις», σημείωσε η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της για το βραβείο.

Για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του Crossroads, ο τηλεοπτικός σταθμός ARTE France προσφέρει το βραβείο ARTE International αξίας 6.000 ευρώ. Την απονομή έκανε η Annamaria Lodato, εκπρόσωπος του ARTE France, στο κινηματογραφικό σχέδιο Tramontane, σε σκηνοθεσία Vatche Boulghourjian και παραγωγή Georges Schoucair (Abbout Production, Λίβανος). Η κα Lodato σημείωσε ότι ήταν χαρά της να συνεργαστεί με το Crossroads της Αγοράς του Φεστιβάλ. «Η επιλογή ήταν εύκολη. Παρόλο που μου άρεσαν αρκετά projects, αυτό που επέλεξα ήταν ‘’έρωτας με την πρώτη ματιά’’. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ με θέμα την αναζήτηση ταυτότητας σε μια χώρα, την οποία ο κινηματογραφιστής προσδιόρισε ως φυλακή για κατακερματισμένες και παραμορφωμένες ταυτότητες», επεσήμανε η ίδια. Η κα. Lodato εξέφρασε επίσης την ελπίδα το πρότζεκτ αυτό να προβληθεί σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


Για τέταρτη χρονιά, η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film προσφέρει τις υπηρεσίες της για την ανάπτυξη ενός ελληνικού κινηματογραφικού σχεδίου του Crossroads. Απονέμοντας το βραβείο, η εκπρόσωπος της εταιρίας Isabelle Fauvel τόνισε: «Ήταν δύσκολο να επιλέξω ανάμεσα σε τόσο καλά πρότζεκτ, γι’ αυτό θα απονείμουμε δύο βραβεία». Φέτος λοιπόν το κινηματογραφικό σχέδιο που επιλέχθηκε είναι το Ark, σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Μαραγκού και παραγωγή Βασίλη Χρυσανθόπουλου (plays2place productions, Ελλάδα). Επίσης, η Initiative Film απένειμε τιμητική διάκριση που συνοδεύεται από μια συμβουλευτική συνεδρία στο ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο Pack of Sheep, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανελλόπουλου και παραγωγή Κωνσταντίνας Σταυριανού και Ελίνας Ψύκου (Graal Films, Ελλάδα).
read more " 55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου 2014 ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »