Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

«Πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας: Βαλαάμ και Άθως»-Multimedia Art Museum, Μόσχα/ Μουσείο «Οίκος Φωτογραφίας της Μόσχας» Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American University/Hellenic American College

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Το Multimedia Art Museum, Μόσχα/
Μουσείο «Οίκος Φωτογραφίας της Μόσχας»
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το
Hellenic American University/Hellenic American Collegeσε συνεργασία
με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
τη Ρωσική Εθνική Βιβλιοθήκη, Αγία Πετρούπολη
τον Εκδοτικό οίκο «Indrik», Μόσχα
στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ημέρες ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα»

παρουσιάζουν την έκθεση

«Πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας: Βαλαάμ και Άθως»

από τις 10 έως τις 29 Νοεμβρίου 2014

στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας Ελληνοαμερικανικής Ένωσης,
 Μασσαλίας 22, Αθήνα
(Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10/11 από τις 19.00 ως τις 21.00,
Καθημερινές 12:00-21:00 Σάββατο: 10:30-14:30, Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη)
 
Επί πολλούς αιώνες τα έθνη της Ρωσίας και της Ελλάδας συνδέονται με την κοινή τους ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται σ’ αυτήν την έκθεση από τα δύο κέντρα πολιτισμού και ορθοδοξίας, της Ιερας Μονής του Βαλαάμ και του Αγίου Όρους στον Άθω, αποτελούν μια ιστορική μαρτυρία για την πνευματική ζωή και τη διάδοση του χριστιανισμού και του μοναχισμού στις χώρες μας, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται και μεταδίδεται η ζωντανή πνευματική παράδοση από γενιά  σε γενιά.

Βάση της έκθεσης αποτελεί το κλασικό υλικό των δύο παγκοσμίως γνωστών τόπων του μοναχισμού, και συγκεκριμένα οι φωτογραφίες από τα δύο λευκώματα: «Τα τοπία της Ι.Μ. Βαλαάμ» του 1887 από τη συλλογή της Ρωσικής Εθνική Βιβλιοθήκης και το ««Ιερές Μονές και Σκήτες του Αγίου Όρους» του 1881, που προσφέρθηκε δώρο στον Μεγάλο Πρίγκιπα Κωνσταντίνο Κωνσταντίνοβιτς Ρομάνωφ. Το υλικό του τελευταίου λευκώματος προέρχεται από τον εκδοτικό οίκο «Indrik» (Μόσχα), ο οποίος και πραγματοποίησε την αντίστοιχη έκδοση.

Οι ιστορικοί δεν συμφωνούν για τη χρονολόγηση της ιδρύσεως του μοναστηριού του Βαλαάμ. Μερικοί την συνδυάζουν με την εποχή της Βαπτίσεως των Ρώσων, ενώ άλλοι την ανάγουν σε μεταγενέστερη περίοδο. Στα χρόνια της ακμής της, τον 15ο-16ο αιώνα, η Ι.Μ. Βαλαάμ ήταν κέντρο και πρότυπο μοναχικού βίου για το ολόκληρο Βορρά, όπως η Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου στη νοτιοδυτική περιοχή της Ρωσίας και η Λαύρα του Αγίου Σεργίου στο κεντρικό της μέρος.

Μετά την καταστροφή του το 1611, το μοναστήρι ερήμωσε για σχεδόν 100 χρόνια, μέχρι το 1715, όπου ακολούθησε το διάταγμα του Πέτρου του Μεγάλου για την αναστήλωση της Μονής. Έτσι ξεκίνησε η αναγέννηση της Μονής, χτίστηκαν οι ναοί, εξωκκλήσια, σκήτες, ξενοδοχείο για προσκυνητές. Το μοναστήρι δεχόταν τους προσκυνητές του με πατρικό τρόπο· τους έδινε φαΐ, σιτάρι και σπόρους για σπορά δημητριακών, χορτάρι, λαχανικά, αλλά και χρήματα. Το βαρύ χειμώνα, άνθρωποι χωρίς παπούτσια και ζεστά ρούχα, πήγαιναν πάνω στην παγωμένη λίμνη μέχρι το Βαλαάμ, για να ζήσουν εκεί κάποιες μέρες από τη μοναστική τροφοδοσία και να λάβουν κάποιο ψυχικό για το δρόμο. Καθώς στην περιοχή δεν υπήρχαν γιατροί και οι ντόπιοι δεν είχανε χρήματα για θεραπεία, το μοναστήρι έδινε και γιατρική βοήθεια.

Σημαντικό γεγονός για το μοναστήρι αποτέλεσε η επίσκεψή του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Α΄ το 1819. Η φήμη για τον καλλωπισμό κα την καλή οργάνωση του μοναστηριού διαδόθηκε όχι μόνο μέσα στην ορθόδοξη Ρωσία, αλλά ξεπέρασε και τα όριά της. Οι φιλοξενούμενοι έρχονταν ακόμη και από μοναστήρια του Αγίου Όρους. Το 1858 η βασιλική οικογένεια επισκέφθηκε την Ι. Μονή. Ο 19ος αιώνας έγινε η εποχή της ενίσχυσης και της υψηλότερης ακμής του μοναστηριού, την οποία αποτυπώνουν οι φωτογραφίες. Ως μια έξοχη ιστορική πηγή, εικονογραφούν λεπτομερέστατα τα οικοδομήματα και το χρονικό του βίου του μοναστηριού. Στην αρχή του 20ού αιώνα η Ι. Μονή Βαλαάμ είχε 13 σκήτες.

Τα χρόνια των αθεϊστικών διωγμών έσπασαν τις αιώνιες παραδόσεις του μοναχισμού στο Βαλαάμ, όπως και των άλλων μοναστηριών της Ρωσίας. Η παρουσία των φωτογραφιών που διασώζονται και των άλλων μαρτυρίων του τέλους του 19ου – αρχής του 20ου αιώνα αποτέλεσαν βοήθημα για μια σωστή αναστήλωση των οικοδομημάτων του μοναστηριού μετά από τις ταλαιπωρίες, την ερήμωση και τη λήθη που υπέστη τον 20ό αιώνα. Εκτός από την παρουσίαση μιας ιστορικής ένδειξης σχετικά με την όψη των κτιρίων της Μονής, οι φωτογραφίες διατηρούν τη μνήμη εκείνων των παρθενικών τοπίων της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μια σπάνια μαρτυρία της καθημερινής ζωής του μοναχικού βίου (εργασίες, γεύματα, ψάρεμα  κλπ.).

Το Άγιον Όρος του Άθωνος είναι το κεντρικό στήριγμα του ανατολικού χριστιανικού μοναχισμού. Το 2003 ο κ. Γ.Ι. Βζντόρνοφ, αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Επιστημονικής Ακαδημίας, βρήκε το αγιορειτικό λεύκωμα στην Πετρούπολη, στα αρχεία του Ινστιτούτου αρχαιολογίας της Ρωσικής Επιστημονικής Ακαδημίας, και πρότεινε να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες των μοναστηριών και σκητών του Αγίου Όρους. Όπως έλεγε ο τίτλος του βιβλίου, το λεύκωμα άνηκε στον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνοβιτς Ρωμάνωφ και του προσφέρθηκε δώρο κατά το προσκυνηματικό του ταξίδι στο Άγιον Όρος το 1881. Ο Μεγάλος πρίγκιπας Κωνσταντίνος Κωνσταντίνοβιτς έφτασε στο Άγιον Όρος το βράδυ στις 14 Αυγούστου 1881 με την ελληνική σκούνα «Ζεζουαπέ». Από τις 15 μέχρι τις 18 Αυγούστου επισκέφθηκε την Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος, το Παλιό Ρωσικό, τις Καρύες και το Πρωτείο, τη Σκήτη Αγίου Ανδρέα, την Ι.Μ. Ιβήρων, τη Σκήτη Αγίου Ιλία, τη Σκήτη Ξυλουργού, την Ι.Μ. Βατοπαιδίου και την Ι.Μ. Ζωγράφου. Το λεύκωμα το οποίο προσφέρθηκε στον Μεγάλο πρίγκιπα στις 18 Αυγούστου ήταν στην περιουσία του από το 1881 μέχρι το 1915 και ήταν διατηρημένο στο Μαρμάρινο Παλάτι (Αγία Πετρούπολη). Προς το παρόν το λεύκωμα διατηρείται στην Αγία Πετρούπολη, στο φωτογραφικό αρχείο του Ινστιτούτου ιστορίας του υλικού πολιτισμού. Κατά την πορεία των εργασιών διευκρινίστηκε ότι ακόμη τέσσερα ανάλογα λευκώματα ανήκαν στη βασιλική οικογένεια· στα διάφορα χρόνια προσφέρθηκαν ως δώρα εξ ονόματος της Ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος στον Μεγάλο πρίγκιπα Αλέξιο Αλεξάνδροβιτς, στην αυτοκρατόρισσα Μαρία Αλεξάνδροβνα, στον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Γ΄ και πιθανόν στον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Β΄.

Οι φωτογραφίες του Αγίου Όρους απο τα βασιλικά λευκώματα είναι ενδεικτικές μιας  πρώτης φωτογραφικής λεπτομερειακής προσήλωσης στα αθωνικά μοναστήρια και σε μερικές σκήτες του Αγίου Όρους. Τραβήχτηκαν τα έτη 1867-1872 από τους φωτογράφους και κατοίκους της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονος, π. Λεόντιο και π. Γεννάδιο, και εκτυπώθηκαν στο εργαστήριο της Ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος. Ο σκοπός των φωτογράφων δεν ήταν μόνο να απεικονίσουν ακριβώς τα οικοδομήματα των αγιορείτικων μοναστηριών και σκητών, αλλά επιθυμούσαν και να αναδείξουν τις ωραιότερες πλευρές των τοπίων και των αξιοθεάτων του Αγίου Όρους. Καμία από τις νυν υπάρχουσες Μονές δεν έχει διατηρήσει την πρωτότυπη μορφή· από το τελευταίο μισό του 19ου μέχρι την αρχή του 20ου αιώνα έγιναν πολλές αλλαγές στα κτίσματα. Την εποχή όμως που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες του λευκώματος του Μεγάλου πρίγκιπα Κωνσαντίνου, οι ανανεώσεις των κτιρίων μόλις είχαν αρχίσει, και γι’ αυτόν το λόγο οι μοναδικές αυτές φωτογραφίες παρουσιάζουν το Άγιον Όρος του 17ου-18ου αιώνα, χωρίς τα μεγάλα του καθεδρικά και άλλα μεγάλα κτίσματα.

Ιδιαίτερο θαυμασμό προκαλεί η πρωτοβουλία της αδελφότητας της Ρωσικής Μονής με τον καθηγούμενό της, τον μεγαλόσχημο ιερομόναχο Ιερώνυμο, ο οποίος έδωσε εντολή στον π. Λεόντιο και στον π. Γεννάδιο να απεικονίσουν το Άγιον Όρος σε τέτοιες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους. Από τα τοπία που διάλεξαν οι φωτογράφοι πολλά έγιναν κλασικά και είναι γνωστά από μεταγενέστερα λευκώματα του Αγίου Όρους. Οι φωτογραφίες χαρακτηρίζονται από την απουσία τυχαίων σκηνών, από την πρόθεση να αναδειχθεί κάθε μοναστήρι και σκήτη μέσα από την ωραιότερη θέα, από την επιδίωξη να τονιστούν τα χαρακτηριστικά του μοναστηριού μέσα από το τοπίο αλλά χωρίς να κρύβονται τα μοναδικά οικοδομήματα, και τελικά μέσα από την επαγγελματική δεξιοτεχνία και την απόλυτη σαφήνεια της εικόνας. Παράλληλα, είναι μια πραγματική εικονογράφηση του Αγίου Όρους, όπως διαμορφώθηκε στο μέσο του 19ου αιώνα, μετά από τους εννέα αιώνες που πέρασαν από την αρχή της ιδρύσεως των παλαιοτέρων 
read more " «Πνευματικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας: Βαλαάμ και Άθως»-Multimedia Art Museum, Μόσχα/ Μουσείο «Οίκος Φωτογραφίας της Μόσχας» Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American University/Hellenic American College "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Οι Gadjo Dilo έρχονται στo Block 33 ! Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου

Οι Gadjo Dilo έρχονται στo Block 33 !
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου

 

Gadjo Dilo Live
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014
Block33

Τιμές Εισιτηρίων: 
Προπώληση - 5 ευρώ, Tαμείο - 8 ευρώ

Σημεία προπώλησης:
- Σάρωθρον Bar: Kατούνη 17, Λαδάδικα, Τ: 2310 538282
- Έντεχνον Café: Ι. Δέλλιου 4, Τ: 2310 280553
- Ticket House - Musicland: Μητροπόλεως 102, Τ: 2310 264880
Stereodisc: Αριστοτέλους 4, Τ: 2310 262912
- PUBLIC: Τσιμισκή 24, Τ231227288

Οι ξεσηκωτικοί Gadjo Dilo έρχονται για μια τρελή βραδιά στο Block 33 με jazz,gypsy swing ρυθμούς και ελληνικές μουσικές από τα παλιά που όλοι αγαπάμε!
Με λίγο gypsy swing από τον Django Reinhardt, με λίγο μπουζούκι από τις μελωδίες του Χιώτη, λίγο από τη νοσταλγία του χτες, λίγο από τη φρεσκάδα του σήμερα, οι μοναδικοί Gadjo Dilo παίζουν με τις εποχές δημιουργώντας ένα άρτιο μουσικό θέαμα που θα σας ξεσηκώσει!
Το συγκρότημα που αγάπησαν τα ραδιόφωνα μεταφέρει τη μαγεία της τσιγγάνικης jazz παράδοσης σε συνδυασμό με το ελληνικό στοιχείο, σε ένα live που θα σας κάνει να χορεύετε όλη νύχτα.
Οι “τρελοί μπαλαμοί” (Gadjo Dilo) είναι ένα σύνολο από άριστους οργανοπαίχτες, και μια τραγουδίστρια με έντονο ταμπεραμέντο. Κoινό τους χαρακτηριστικό η αγάπη για τη μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt και την ελληνική μουσική σκηνή του '50 και '60.  Το όνομα τους (Gadjo Dilo), το έχουν δανειστεί από την ομότιτλη ταινία του Tony Gadlief, που στα τσιγγάνικα σημαίνει «παλαβιάρης μπαλαμός».
Toν Αύγουστο του 2013 κυκλοφόρησε το album του συγκροτήματος "Manouche De Grec" από το οποίο ξεχώρισαν αμέσως πολλά τραγούδια!
Ο δίσκος περιλαμβάνει 10 διασκευές από αγαπημένα ελληνικά κομμάτια κορυφαίων δημιουργών όπως: «Πέφτεις σε Λάθη» του Β. Τσιτσάνη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θ. Δερβενιώτη/ Κ. Μάνεση και το «Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα/ X. Βασιλειάδη επηρεασμένες από τη παραδοσιακή Gypsy Jazz (από ονόματα όπως Bireli Lagrene, Rosenberg Trio, Angelo Debare, Romane κ.α.) και κέρδισε τις εντυπώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο τραγούδια έχουν ήδη συμπεριληφθεί σε παγκόσμιας κυκλοφορίας συλλογές, παραγωγής εξωτερικού (Clubstar GmbH & CO KG).
Έχουν μέχρι σήμερα στις αποσκευές τους δεκάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα, την περσινή τους περιοδεία στα Βαλκάνια στo πλαίσιo της συμμετοχής τους σε δύο μεγάλα Jazz Festival, το Bansko International Jazz Festival 2013 και το Nisville International Jazz Festival, αλλά και τη συμμετοχή τους στο Ηρώδειο μαζί με την Μαίρη Λίντα, ενώ μοιράστηκαν την σκηνή με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Ron Carter, Nouvelle Vague, Kyle Eastwood Band, Bobby Carcasses and Jazzanova.

Οι Gadjo Dilo είναι: 
Κώστας Μητρόπουλος - Κιθάρα
Σωτήρης Πομόνης - Κιθάρα
Νίκος Βλάχος (Tattoo) - Κοντραμπάσο
Σέργιος Χρυσοβιτσάνος - Βιολί
Γιώργος Τσιατσούλης - Ακορντεόν
Ηλιάνα Τσαπατσάρη - Τραγούδι

LINKS
https://www.youtube.com/watch?v=XIGx2X5BFhs
https://www.youtube.com/watch?v=AaeycV0JChk
https://www.youtube.com/watch?v=nmpgBxlgW2A


Block 33, Πολυχώρος Πολιτισμού
26ης Οκτωβρίου 33, περιοχή Σφαγεία
T: 2310533533 || www.block33.gr || info@block33.gr 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ε: press@block33.gr | news@block33.gr 
Copyright © 2014 Block33, All rights reserved.
If you no longer wish to receive these notifications, please click "unsubscribe" to send an email requesting to be removed from list.

Our mailing address is:
Block33
26th Octovriou str
Thessaloniki, Thessaloniki 546 27
Greece
read more " Οι Gadjo Dilo έρχονται στo Block 33 ! Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕΝΓΚΕΛΕ - 19-30 Νοεμβρίου & 3-7 Δεκεμβρίου 2014 στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

ΜΕΝΓΚΕΛΕ​Άουσβιτς-Θεσσαλονίκη, η επιστροφήΟ χασάπης του Άουσβιτς στην πόλη των θυμάτων του19-30 Νοεμβρίου & 3-7 Δεκεμβρίου 2014 στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

read more " ΜΕΝΓΚΕΛΕ - 19-30 Νοεμβρίου & 3-7 Δεκεμβρίου 2014 στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

BATTLE OF THE BANDS @ An Club Ο Διαγωνισμός Συγκροτημάτων που διεξάγεται με επιτυχία και αυτή τη σεζόν στη Θεσσαλονίκη και το Eightball Live Stage, ξεκινάει και στην Αθήνα!

Το i-JUKEBOX.gr και η ‘Over the Top’ Promotion
παρουσιάζουν:
BATTLE OF THE BANDS
@ An Club

Ο Διαγωνισμός Συγκροτημάτων που διεξάγεται με επιτυχία και αυτή τη σεζόν στη Θεσσαλονίκη και το Eightball Live Stage, ξεκινάει και στην Αθήνα!

Το ιστορικό An Club των Εξαρχείων φιλοξενεί το BATTLE OF THE BANDS - Athens Calling, το οποίο απευθύνεται σε συγκροτήματα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της rock και metal μουσικής.
Μερικές πληροφορίες για τον Διαγωνισμό:
• Το κάθε ενδιαφερόμενο συγκρότημα στέλνει ένα σύντομο βιογραφικό στο info@i-jukebox.gr (μέλη, πορεία έως τώρα, ύφος μουσικής, links από site & social media + 1 φωτογραφία με τα μέλη της μπάντας).
• Κάθε φορά διαγωνίζονται 4 συγκροτήματα, που ερμηνεύουν 6 κομμάτια το καθένα (δικά τους ή και διασκευές). Ημέρες διεξαγωγής - πλην εξαιρέσεων - Τετάρτη και Κυριακή
• Νικήτρια θα αναδεικνύεται η μπάντα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους από το κοινό. Τα συγκροτήματα που έχουν επικρατήσει σε κάθε βραδιά, θα συγκεντρωθούν την άνοιξη του 2015 σε δύο Ημιτελικούς, από τους οποίους θα προκύψουν οι συμμετοχές του Μεγάλου Τελικού, τον Μάιο του 2015.

• Έπαθλα του Διαγωνισμού αποτελούν ηχογραφήσεις & πρόβες σε στούντιο, μουσικά όργανα, opening acts σε συναυλίες και άλλες προσφορές από τους χορηγούς της εκδήλωσης, που θα ανακοινωθούν σύντομα αναλυτικά.
ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!

Περισσότερες πληροφορίες:

read more " BATTLE OF THE BANDS @ An Club Ο Διαγωνισμός Συγκροτημάτων που διεξάγεται με επιτυχία και αυτή τη σεζόν στη Θεσσαλονίκη και το Eightball Live Stage, ξεκινάει και στην Αθήνα! "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΚΘ

55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΚΘ


Ο Αλέξανδρος, η ύψιστη διάκριση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλάζει από φέτος εικαστική μορφή και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 55ης διοργάνωσης. Ο Χρυσός, ο Αργυρός και ο Χάλκινος Αλέξανδρος αποκτούν πιο μοντέρνα όψη, παραμένοντας ωστόσο κλασικοί και εξακολουθώντας να εκφράζουν απόλυτα το ύφος και το προφίλ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το νέο βραβείο, το οποίο φιλοτέχνησε η εικαστικός Ευγενία Μανωλιουδάκη, αναδεικνύει την πολύπλευρη προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από τη σύνθεση των αντιθέσεών της σε ένα γοητευτικό παιχνίδι με τη σκιά και το φως.

Η κ. Μανωλιουδάκη εξηγεί το σκεπτικό του νέου βραβείου: «Η μελέτη της ιστορικής προσωπικότητας του Μεγάλου Αλέξανδρου έχει χαράξει βασικούς δρόμους έρευνας και γνώσης, προβληματισμού και μελέτης του φαινομένου. Ο Μ. Αλέξανδρος κατακτητής, ο Μ. Αλέξανδρος ελευθερωτής των λαών, ο Μ. Αλέξανδρος εκπολιτιστής και διαφωτιστής, ο Μ. Αλέξανδρος, μια προσωπικότητα που παραμένει μυστηριώδης μέχρι σήμερα. Είναι αλήθεια πως και η Σελήνη κρύβει επιμελώς την σκοτεινή της πλευρά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν απολαμβάνουμε την μαγεία της. Η πρώτη μου σκέψη για την φιλοτέχνηση του βραβείου για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν η σύνθεση των αντιθέσεων, των αντιφάσεων, το φως και το σκοτάδι, ένα παιχνίδι με την σκιά η οποία καταφέρνει να παίξει ενεργό ρόλο, να αναδείξει τον όγκο και την πλαστικότητα του γλυπτού, να αναδείξει την διαφορά της φιγούρας από τον φόντο,  να αναβιώσει το ιστορικό παρελθόν με σύγχρονη προσέγγιση. Ο Μ. Αλέξανδρος είναι πάντα ένα Ιστορικό και Μυθικό πρόσωπο, που ταξιδεύει την ιστορία, την αρχαιολογία, την μουσική, την ποίηση, τον κινηματογράφο, την Τέχνη. Η σκιά του συμβολίζει την αναζήτηση, το άπιαστο, δημιουργεί ψευδαισθήσεις, ομολογεί αλήθειες, μας τρομάζει μας διασκεδάζει, μας συγκινεί, πάντα όμως σε ένα δεύτερο χρόνο».read more " ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΚΘ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΙ στο 4ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΙ στο
  4ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL

            Συνεχίζονται οι δράσεις του 4ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
            Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε  με νέες εκδηλώσεις και νέους χώρους, στους οποίους οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τη γαστρονομική παράδοση και το παρόν της Θεσσαλονίκης.
            Οι εκδηλώσεις που ακολουθούν είναι:

·       Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Νοεμβρίου: “Τα Παιδιά στην Κουζίνα” / Εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά σε δημοτικά σχολεία της 2ης και 3ης  Δημοτικής Κοινότητας. Επαγγελματίες σεφ και αρτοποιοί του Σωματείου Αρτοποιών θα δημιουργήσουν παρέα με μαθητές το Κουλούρι Θεσσαλονίκης, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους παρασκευής του, όπως με φέτα, ελιές και σταφίδες

·       Τετάρτη 12 Νοεμβρίου: Ημερίδα με θέμα: “Η Καινοτομία ως αντίδοτο στην κρίση: Παραδείγματα από τον κλάδο τροφίμων και ποτών”, στις 18.00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα “Αγροτική Επιχειρηματικότητα – AgriEntrepreneurship”.

·       Σάββατο 15 Νοεμβρίου: Συμμετοχή του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL στην 30η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia της ΔΕΘ - HELEXPO με παρουσίαση των συνταγών του Γαστρονομικού Οδηγού της πόλης, σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ-Θ

·       15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου: “Restaurants Weeks” -  Διεθνής  Κουζίνα / Σε συνεργασία με τα εστιατόρια της πόλης θα προβάλλονται ανά εβδομάδα οι έθνικ κουζίνες της Θεσσαλονίκης (Αρμενική, Πολίτικη, Ιταλική, Κινεζική κ.λ.π.)

·       17 έως 21 Νοεμβρίου: “Γνωριμία με την κουζίνα της Θεσσαλονίκης – Live Εxperience” / Εκπαιδευτική εβδομάδα διαδραστικής μαγειρικής για μαθητές, ενήλικες και λάτρεις της γαστρονομίας, στο Θέατρο “Μ. Αλέξανδρος” του ΙΕΚ ΑΚΜΗ,  σε συνεργασία με τον τομέα Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

·       Κυριακή 23 Νοεμβρίου: Χριστουγεννιάτικη Αγορά Τοπικών Προϊόντων στο φουαγιέ του Δημαρχείου, από τις 11.00 έως τις 17:00 με διάθεση τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος και το Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (Σ.Ε.Π.Ι.Κ.)

·       Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου: Παρουσίαση του βιβλίου  με τίτλο “Η γεύση της μνήμης - Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων” του Αλβέρτου Αρούχ στο εστιατόριο “Αγιολί”

·       Σάββατο 6 Δεκεμβρίου: “Γειτονιές των γεύσεων και των αισθήσεων” στις παραδοσιακές τοπικές αγορές της πόλης Καπάνι και Μοδιάνο, από τις 12 το μεσημέρι, με παρουσίαση της χρήσης των μπαχαρικών και των βοτάνων στην τοπική κουζίνα σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Π.Ι.Κ. και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος

·       Κυριακή 14 Δεκεμβρίου: “Μια γλυκιά εμπειρία” / Μια διαδραστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, από τις 11.00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου, που περιλαμβάνει πρωτότυπες δράσεις, όπως κατασκευή γλυπτών και συντριβανιών από σοκολάτα.

·       Σάββατο 20 Δεκεμβρίου: Προσφορά Χριστουγεννιάτικων τσουρεκιών στα παιδιά του Ορφανοτροφείου “Μέλισσα'' σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

·       Κυριακή 21 Δεκεμβρίου: Φιλανθρωπικό brunch στο ξενοδοχείο “The Met Hotel”, με παρουσίαση του ελληνικού πρωινού του Γαστρονομικού Οδηγού. Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθεί στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδος Παιδιών Πασχόντων από την Κυστική Ίνωση.


Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση του 4ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL  στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://foodfestival.thessaloniki.gr/
read more " ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΙ στο 4ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

4ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL – ΗΜΕΡΙΔΑ: “Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ”

 4ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL –  ΗΜΕΡΙΔΑ: “Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ 

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ”


            Ημερίδα με θέμα: “Η Καινοτομία ως αντίδοτο στην κρίση: Παραδείγματα από τον κλάδο τροφίμων και ποτών” θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, στις 18.00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (οδός Ανδρέου Γεωργίου Α΄1) στο πλαίσιο του 4ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα “Αγροτική Επιχειρηματικότητα – AgriEntrepreneurship”.
             Η ημερίδα  με ομιλητές το γενικό διευθυντή της εταιρίας ΕΨΑ, Μιχάλη Τσαούτο και το γενικό διευθυντή της Organic 3S, Ανδρέα Σιούτη, θα επιχειρήσει να αναδείξει επιτυχημένα μοντέλα και στρατηγικές στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την καινοτομία, στον εξαγωγικό προσανατολισμό και το μάρκετινγκ, το διεθνές branding και τη συσκευασία.
            Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι οι ομάδες AgroDesign και Agropen, που δημιουργήθηκαν με στόχο τη συζήτηση και ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων γύρω από την αγροτική παραγωγή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. 


Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση του 4ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL  στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://foodfestival.thessaloniki.gr
read more " 4ο THESSALONIKI FOOD FESTIVAL – ΗΜΕΡΙΔΑ: “Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ” "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

"12η Γιορτή της Τζαζ" στο Βαφοπούλειο Πνευματικό ΚέντροΟ Σύλλογος "Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργική Μουσικής" ("Association of Jazz & Creative Music") σας προσκαλεί στην "12η Γιορτή της Τζαζ" υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού - Δ/νση Πολιτισμού Τουρισμού και που θα λάβει χώρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Θεσ/νίκης από την Δευτέρα 10/11/14 μέχρι και την Κυριακή 16/11/14 με ώρα έναρξης 20.30 .
Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε αυτή την μουσική γιορτή και να γίνουμε μία δημιουργική καρδιά όλοι μαζί.

Δευτέρα 10/11/14 Βαφοπούλειο 20.30
"To Etta with love" 

Τρίτη 11/11/14 15.00-16.00 Κέντρο Μουσικής 
Σεμινάριο με τον Πέτρο Δραγούμη : 20.30 Βαφοπούλειο
*Side Step Quartet    *Sakis Zachariadis Trio 


Τετάρτη 12/11/14 Βαφοπούλειο 20.30
Tribute to musical: "Jazzway to Broadway!"

Πέμπτη 13/11/14  Βαφοπούλειο 20.30
* BlueSquad    *Δημήτρης Βασιλάκης with friends
Παρασκευή 14/11/14 Βαφοπούλειο 17.00 - 19.00 
Σεμινάριο με τους : Μιχαήλ Χατζηαναστασίου &
                               Κώστα Αναστασιάδη 
20.00 Συμφωνική Ορχ. Τζαζ Βορ. Ελλάδος 

Σάββατο 15/11/14 Βαφοπούλειο 20.30
*Soundays  *Pnoetica 

Κυριακή 16/11/Βαφοπούλειο 19.15 - 20.00
Ομιλία με τον Φίλιππο Μοδινό
20.30 "Jazz World meets classical scene"
Γρηγόρης Σημαδόπουλος Τρίο
read more " "12η Γιορτή της Τζαζ" στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Ξανθίππης Σκαρπιά - Χόϊπελ « Διαθλάσεις ενός Μύθου» Πέμπτη 13 Νοέμβριου 2014 και ώρα 19.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Ξανθίππης Σκαρπιά - Χόϊπελ
« Διαθλάσεις ενός Μύθου»
Πέμπτη 13 Νοέμβριου 2014 και ώρα 19.30
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με μεγάλη χαρά φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Διαθλάσεις ενός μύθου» με έργα μιας εμβληματικής προσωπικότητας της Θεσσαλονίκης, της ομότιμης καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Ξανθίππης Σκαρπιά-Χόιπελ.

Πρόκειται για 43 έργα σε μεικτή τεχνική εμπνευσμένα από τον μύθο του Αδάμ και της Εύας. Στα έργα αποδίδονται δύο επίπεδα προσέγγισης, το οπτικό και το κιναισθητικό, καθώς οι ανθρώπινες φιγούρες του πρώτου ζεύγους Αδάμ και Εύα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα στοιχεία της φύσης.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 στις 19.30
Προλογίζουν:
Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Καθηγήτρια ΑΠΘ,  Γενική Γραμματέας Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών
Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Αντώνης Κωτίδης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης ΑΠΘ
Πέτρος Μαρτινίδης, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Συγγραφέας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μ. Ανδρόνικου 6, Τ.Θ  506 19, T.K  540 13, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 830538, Fax : 2310 861306, www.amth.gr


Διάρκεια έκθεσης: 13.11.2014-12.1.2015
read more " Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Ξανθίππης Σκαρπιά - Χόϊπελ « Διαθλάσεις ενός Μύθου» Πέμπτη 13 Νοέμβριου 2014 και ώρα 19.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης η έκθεση από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Κωνσταντινίδη:

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης η έκθεση από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Κωνσταντινίδη:

«Αναμνήσεως χάριν... Εικόνες και πρόσωπα της
Οθωμανικής Θεσσαλονίκης»

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, εικόνες, αρχειακό υλικό της περιόδου 1860-1912, στοχεύοντας στη σκιαγράφηση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης, την αποτύπωση σημαντικών προσώπων, κοινωνικών εκδηλώσεων και των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίζονται από τα τέλη του 19ου έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.


Διάρκεια έκθεσης: 15/11-31/12/2014


Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα  - Παρασκευή 08.00-14.00 & 18.00-21.00


Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(ΜΕΓΑΡΟ ΜΠΙΛΛΗ)
ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟΥ/ 54621 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ: 2310 264668, 2310 274167 / ΦΑΞ: 2310 274710


read more " Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης η έκθεση από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Κωνσταντινίδη: "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΜΕ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ μια δολιοφθορά

Ανακοινώνουμε την έναρξη της λειτουργίας του ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΤAIΡΟΤΗΤΑ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Σακαλίδη και του Θωμά Βελισσάρη. Το Θέατρο Εταιρότητα στεγάζεται στην οδό Χριστοπούλου 12 (κάθετος στην Ιασωνίδου).

Κατά τη θεατρική περίοδο 2014-2015, το ΘΕΑΤΡΟ ΕΤAIΡΟΤΗΤΑ θα παρουσιάσει:
·       Λυσιστράτη. Μία δολιοφθορά (Ιανουάριος – Μάρτιος 2015)
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης

·       12 Encounters with a prodigy του Howard Barker (Μάρτιος-Μάιος 2015)
Μετάφραση: Έλση Σακελλαρίδου
Σκηνοθεσία: Νίκος ΣακαλίδηςΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη
2310. 229 249


read more " ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΜΕ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ μια δολιοφθορά "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »