Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΡΟΚ ΟΠΕΡΑ ‘‘ALEXANDER THE GREAT ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

 «Alexander the Great. Rock opera»
Με μια λαμπερή μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή ξεκινά το ταξίδι του ΚΘΒΕ από τη Θεσσαλονίκη στον κόσμο!

Μια μεγάλη πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο στις 23 Οκτωβρίου του 2014. Πρόκειται για τη μουσικοθεατρική παραγωγή «Alexander the Great. Rock Opera», του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, με την οποία το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επιχειρεί για πρώτη φορά να απευθυνθεί στο διεθνές κοινό και την ομογένεια μέσα από μια διεθνή περιοδεία.
Μετά την πρεμιέρα θα δοθούν άλλες τρεις παραστάσεις (από 23-26/10) συν δύο για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ (29 & 30/10), ενώ ήδη προγραμματίζονται παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τις 27, 28/2/2015 και 1/3/2015.
«Πέρυσι το καλοκαίρι είδα μια ροκ όπερα με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εντυπωσιάστηκα τόσο από το concept όσο και από την καταπληκτική μουσική. Ίσως πρώτη φορά ένας Έλληνας δημιουργός ασχολείται με μια τόσο φιλόδοξη ιδέα σε μία παράσταση με εξαιρετικές προοπτικές. Η αποδοχή των κριτικών και τα σχόλια του Τύπου ήταν διθυραμβικά. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να πραγματοποιήσω το εγχείρημα μιας νέας παράστασης μέσω του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Δεν υπάρχει αμφιβολία! Με την υποστήριξη ενός μεγάλου οργανισμού όπως το ΚΘΒΕ, με ένα νέο λιμπρέτο και μια άρτια από πλευράς αισθητικής και τεχνικής υποστήριξης παραγωγή, θα έχουμε στα χέρια μας μια πολλά υποσχόμενη πρόταση με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην αναγωγή της σε παγκόσμια επιτυχία», σημειώνει ο Γιάννης Βούρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ που μαζί με τον Κ. Αθυρίδη υπογράφει τη σκηνοθεσία.
Το έργο παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα με υπέρτιτλους. Έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά και συμμετέχουν δεκαμελής ορχήστρα και μία ομάδα τριάντα ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών.
Η ιστορία, έτσι όπως παρουσιάζεται στη δίωρη μουσικοθεατρική παράσταση, αρχίζει στη Σαμοθράκη, ένα χρόνο πριν τη γέννηση του Αλέξανδρου, όπου κατά τη διάρκεια των βακχικών Μυστηρίων συναντήθηκαν για πρώτη φορά η μητέρα του Ολυμπιάς και ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος και ολοκληρώνεται με το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα, 33 χρόνια αργότερα. Ποιος, όμως, ήταν πραγματικά ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία και επηρέασε τον πολιτισμό εκατομμυρίων ανθρώπων; Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για τη ζωή του;
Η όπερα στοχεύει, με σύγχρονο ήχο και μουσική, να μας φέρει κοντά στον δυναμισμό, στο όνειρο και στην ανθρώπινη φύση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
«…εις τα της ψυχής σημεία μάλλον ενδύεσθαι… εάσαντος ετέροις τα μεγέθη και τους αγώνας»
Πλουτάρχου, Αλέξανδρος 1

Η διεθνής περιοδεία Alexander the Great δεν είναι μια μεγάλη ιδέα ή μια αποκοτιά. Είναι ένα προσεκτικό βήμα μπροστά, που επιχειρείται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΚΘΒΕ. Μπροστά και πέρα από τα σύνορα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από επικίνδυνη εσωστρέφεια.
Είναι ένα ισχυρό δείγμα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε στο ΚΘΒΕ για αλλαγή νοοτροπίας στη λειτουργία ενός δημόσιου πολιτιστικού οργανισμού.
Είναι η ανάγκη του ΚΘΒΕ να τολμήσει και να βαδίσει πέρα από την ασφάλεια των εθνικών μας ορίων. Είναι η συναίσθηση του ρόλου και της ευθύνης του να απευθυνθεί στους Έλληνες της Διασποράς αλλά και στο διεθνές κοινό. Με μια rock opera υψηλού επιπέδου, γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, με μια θεματολογία πρωτότυπη. Για την προσωπικότητα του Έλληνα που ένωσε για πρώτη φορά τον τότε γνωστό κόσμο, η οποία παρουσιάζεται μέσα από γεγονότα της ζωής του και κυρίως όσα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και στις επιλογές του, όπως ήταν η σχέση του με τους γονείς του, τους δασκάλους του, τους φίλους τους, τους στρατιώτες του, τους εχθρούς του, με το πεπρωμένο και το θάνατο. Να διεισδύσουμε πιο πολύ στα χαρακτηριστικά της ψυχής, αφήνοντας σε άλλους τα μεγαλεία και τους αγώνες, όπως γράφει και ο Πλούταρχος.
Είναι το όνειρο μια συμμαχίας δημιουργικών δυνάμεων να δείξει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να υπηρετήσει καλλιτεχνικά έναν πραγματικό κοσμοπολιτισμό, χαμένο στο ημίφως του παρελθόντος. Ότι η κρίση που ταλανίζει τη χώρα και την κοινωνία μπορεί πράγματι να γεννήσει σπουδαία πράγματα.
Είναι η φωνή μιας Ελλάδας που καθημερινά αγωνιά, πασχίζει, ονειρεύεται, δημιουργεί. Όπως με το μοναδικό του τρόπο περιέγραψε ο νομπελίστας Ελύτης, «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα κάπως έτσι πορευόταν πάντοτε. Στις πιο μεγάλες δυσκολίες της γέννησε τα πιο όμορφα.
Με ελιά το Κρατικό Θέατρο και τη ιστορική δυναμική του, με αμπέλι ηδύ και μεθυστικό την υπέροχη ροκ όπερα Alexander the Great, ανεβαίνουμε στο καράβι για να ταξιδέψουμε την τέχνη και τον τόπο μας πέρα από τη σφιχτή αγκαλιά των συνόρων, εκεί όπου πάντα ταξίδευε ο Ελληνισμός. 
Πιστεύω ότι οι Έλληνες της Ομογένειας αλλά και το διεθνές κοινό θα αγκαλιάσουν την παράσταση Alexander the Great και την προσπάθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Μένη Λυσαρίδου
Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΘΒΕ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ
ΛΙΜΠΡΕΤΟ: ALEXANDRA CHARANIS
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΤΙΜΟΘΕΑΔΟΥ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: AΣΠΑ ΦΟΥΤΣΗ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΑΔΑΜ ΒΕΛΕΝΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΝΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ
ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕTΩΝ: AΣΠΑ ΦΟΥΤΣΗ, ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: ΉΡΙΣ ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΙΚΗ ΑΛΕΞΑΚΗ
STAGE MANAGER: ΒΙΚΗ ΑΛΕΞΑΚΗ

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ – Αλέξανδρος
ΘΩΜΑΣ ΒΛΙΑΓΚΟΦΤΗΣ – Φίλιππος/ Στρατιώτης/ Χορός
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΙΔΟΥ – Ολυμπιάς
ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ – Αφηγήτρια Καφίρ Καλάς
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ – Αριστοτέλης/Κοίνος
ΡΟΥΛΑ ΜΑΝΙΣΑΝΟΥ – Ελλανίκης/ Αιγύπτια Ιέρεια
ΝΙΚΙΑΣ ΦΟΝΤΑΡΑΣ – Ηφαιστίων/ Χορός
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΣ – Κλείτος/ Χορός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΚΑΣ – Πτολεμαίος/ Χορός
ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ – Φιλώτας /Χορός
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΡΙΚΟΥΔΗΣ – Περδίκκας/ Χορός
ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΛΚΑΣ – Σέλευκος/ Χορός
ΒΑΝΕΣΣΑ ΦΩΤΑΚΙΔΟΥ – Ρωξάνη/ Χορός
ΑΣΤΕΡΗΣ ΠΕΛΤΕΚΗΣ – Αρίστανδρος/ Χορός
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΑΝΙΔΗΣ – Αγγελιοφόρος/ Κορίνθιος/ Ιερέας/ Χορός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ – Αγγελιοφόρος/ Κορίνθιος/ Έμπορος/ Ιερέας/ Χορός
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ – Διογένης/ Έμπορος/ Ιερέας/ Χορός
ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ – Αγγελιοφόρος/ Κορίνθιος/ Ιερέας/ Χορός
ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΛΙΟΣ – Μάντης/Φύλακας/ Χορός
ΧΡΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ – Σύζυγος Δαρείου/ Χορός
ΕΛΙΣΑΒΕΤ - ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΙΝΗ – Δρύπετις/ Χορός 
ΑΡΕΤΗ ΒΑΛΑΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ – Στάτειρα/ Χορός
ΝΟΝΙΚΑ ΜΑΛΚΟΥΤΖΗ – Έμπορος/ Χορός
ΠΑΝΟΣ ΖΩΗΣ – Πράνιχος/ Αξιωματικός/ Χορός
ΡΙΑΝΝΟΝ ΜΟΡΓΚΑΝ – Βουκεφάλας/ Χορός
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ – Θαΐς/ Χορός 
ΜΕΛΙΝΑ ΝΤΥΠΡΕ – Χορός
ΣΤΑΥΡΙΑΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ – Χορός

ΜΟΥΣΙΚΟΙ
ΒΑΦΕΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Τύμπανα
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Κιθάρες
ΓΕΡΕΜΤΖΕΣ ΙΑΣΩΝ: Κρουστά
ΖΙΑΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Κιθάρες
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Πλήκτρα
ΛΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα, ούτι, μπουζούκι
ΠΙΠΕΡΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ: Πνευστά
ΤΖΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: Μπάσο
ΦΙΛΚΑΣ ΦΟΙΒΟΣ: Πιάνο/συνθεσάιζερ


Η παράσταση «Alexander the Great» τελεί υπό την αιγίδα:
·       Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
·       Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
·       Helexpo-ΔΕΘ
·       ΕΟΤ
·       Hellenic-Australian Business Council
·       Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO (και των Επιτροπών των χωρών όπου προγραμματίζονται παραστάσεις)

Με την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει από τα ταμεία του ΚΘΒΕ
Τιμές εισιτηρίων:
Θεωρεία: 100 €
Πλατεία: 50 €
Πλατεία: 30€
Εξώστης: 20 €
Αγοράζοντας ένα εισιτήριο για την παράσταση «Alexander the Great. Rock opera”, δίνετε τη δυνατότητα σε κάποιον αδύναμο συμπολίτη μας να την παρακολουθήσει κι εκείνος, καθώς θα δοθούν δύο επιπλέον παραστάσεις ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για ΑΜΕΑ και ανέργους στις 29 & 30 Οκτωβρίου 2014
Για πληροφορίες – κρατήσεις: 2315 200 200


read more " Η ΡΟΚ ΟΠΕΡΑ ‘‘ALEXANDER THE GREAT ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«CAVEMAN» του Rob Becker ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ με τον Γιώργο Παρτσαλάκη

«CAVEMAN»
του Rob Becker

17, 18 & 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Η τεράστια επιτυχία συνεχίζεται
και τη θεατρική περίοδο 2014-2015 για 8Η ΧΡΟΝΙΑ!!!Είστε από τους λίγους που δεν έχουν γνωρίσει ακόμα τον «CAVEMAN» ή από αυτούς που δε χορταίνουν να τον βλέπουν και 2η και 3η και… 8η φορά;
Ο Γιώργος Παρτσαλάκης παίρνει τη σκυτάλη του Caveman κι έρχεται 17,18 και 19 Οκτωβρίου  στο θέατρο AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ να σας συστήσει τη δική του εκδοχή.
Ο μοναδικός σύγχρονος «άνθρωπος των σπηλαίων», το δημιούργημα του Rob Becker, έχει δημιουργήσει απανταχού φανατικούς θαυμαστές. Πριν μερικά χρόνια υπολογίζονταν στα 10.000.000. Σήμερα δεν μπορούν να υπολογιστούν, αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό και η Cavemanomania έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.
Ο Γιώργος Παρτσαλάκης, ένας από τους πιο έμπειρους κωμικούς μας, είναι η εγγύηση για την επιτυχία και για τη νέα θεατρική περίοδο. Ο Caveman εξακολουθεί να κρατά την πρωτιά ως την μακροβιότερη σόλο κωμωδία στην ιστορία του Broadway, μια πρωτιά που την κατέκτησε και στη Αθήνα αλλά και σε κάθε πόλη που παίζεται. Τελικά, έχει αποδειχθεί ότι ο μοναδικός αντίπαλος του Caveman είναι ο ίδιος του ο εαυτός…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :                                                                                                                           Μετάφραση : Ερατώ Τάττη                                                                                                                            Διασκευή: Αναστασία Παπαστάθη    
Σκηνοθεσία : Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Σκηνικά – κοστούμια : Ειρήνη Παγώνη                                                                                                                        Μουσική: Πάνος Φορτούνας                                                                                                       Παραγωγή : Θέατρο Coronet & Mogul Theater 


Στο  ρόλο του  Caveman ο Γιώργος Παρτσαλάκης
read more " «CAVEMAN» του Rob Becker ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ με τον Γιώργο Παρτσαλάκη "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Θέατρο Φαργκάνη “ Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ” του Γιάννη Ρίτσου με την Κατερίνα Διδασκάλου Από 1 έως και 5 Οκτωβρίου 2014

Θέατρο Φαργκάνη

(Αγ. Παντελεήμονος 10, Τηλ.2310  960063)
Περιοχή ΚΑΜΑΡΑΣ


“ Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ”
του Γιάννη Ρίτσου
με την  Κατερίνα Διδασκάλου

Από 1 έως και 5 Οκτωβρίου 2014Η Κατερίνα Διδασκάλου παρουσιάζει το ερωτικό αριστούργημα του Γ.Ρίτσου  "Η σονάτα του σεληνόφωτος", στο Θέατρο Φαργάνη Θεσσαλονίκης.
Το έργο αυτό σηματοδοτεί το πέρασμα του ποιητή απο την στρατευμένη ποίηση στα λυρικά-θεατρικά έργα της τέταρτης διάστασης που
έγραψαν ιστορία.
Ο έρωτας , η μοναξιά , η συνεχής αναζήτηση και τέλος η κάθαρση και ο απεγκλωβισμός που λυτρώνει ξεδιπλώνονται υπέροχα μέσα σε μια ώρα με την μοναδική γλώσσα του Ρίτσου και την πρωτότυπη μουσική που γράφτηκε απο τον Μηνά Αλεξιάδη ειδικά για την παράσταση .

Το έργο θα παρουσιαστεί στις 1, 4 & 5  Οκτωβρίου στα Ελληνικά και στις 2 & 3  Οκτωβρίου στα Γαλλικά στο θέατρο ΦΑΡΓΚΑΝΗ .

Σκηνοθεσία , ερμηνεία : Κατερίνα Διδασκάλου .
Μουσική: Μηνάς Αλεξιάδης .
Κινησιολογική επιμέλεια :‘Ελσα Τζαβελάκου .
Φωτισμοί : Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Σκηνογραφία : Ματίνα Μέγκλα .
Βοηθός Σκηνογράφου : Ματθαίος Δαμίγος.
Κοστούμι : 'Αντρια Παπαδοπούλου .  

Ώρα έναρξης : 9.00 μμ
Γενική είσοδος : 10 €

Υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφ.Στρατού)

                                
Ρίτα Σίσιου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Τηλ. 69 79 22 22 14read more " Θέατρο Φαργκάνη “ Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ” του Γιάννη Ρίτσου με την Κατερίνα Διδασκάλου Από 1 έως και 5 Οκτωβρίου 2014 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Γράμματα αγάπης στον Στάλιν Juan Mayorga-Στον νέο χώρο Black Box στη Θεσσαλονίκη Από 26 Σεπτεμβρίου ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Η εταιρεία θεάτρου «Εν Δράσει» παρουσιάζει

Γράμματα αγάπης στον Στάλιν
Juan Mayorga

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
γράφοντας το ονομά σας
στο gr4you.ning@gmail.com


Στον νέο χώρο Black Box στη Θεσσαλονίκη
Από 26 Σεπτεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων


video trailer


«Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την αδικία,
η φιλοδοξία να παραμείνει κάποιος ουδέτερος, είναι απλώς κυνισμός.
Αποφασίστε επιτέλους Μπουλγκάκοφ: σε ποια πλευρά του οδοφράγματος βρίσκεστε;»


Αφού κέρδισε κοινό και κριτικούς την περασμένη σεζόν με τις sold out παραστάσεις σε Αθήνα (Studio Μαυρομιχάλη) και Πάτρα (Πολυχώρος Πολιτισμού "Επίκεντρο") και πριν τη συνέχιση των παραστάσεων στο θέατρο "Επί Κολωνώ" για τη νέα θεατρική χρονιά 2014-2015, το έργο «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» της εταιρείας θεάτρου «Εν Δράσει»,  εγκαινιάζει το Black Box, τον νέο χώρο τέχνης της πόλης.

Το έργο «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» είναι μια φανταστική ιστορία βασισμένη στην τρομερή εμπειρία του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τον οποίο ο σταλινισμός καταδίκασε σε σιωπή. Στο έργο συμμετέχουν τρία πρόσωπα: ο Μπουλγκάκοφ, η σύζυγός του Μπουλγκάκοβα και ο Στάλιν.

Η δράση διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’30, όταν ο Μπουλγκάκοφ, απεγνωσμένος από την απόλυτη λογοκρισία που επιβάλλεται στα έργα του, μετατρέπεται σε «συγγραφέα για έναν μόνο αναγνώστη»: γράφει το ένα γράμμα μετά το άλλο στον Στάλιν, απαιτώντας ή να ζήσει ελεύθερος ως καλλιτέχνης στη Σοβιετική Ένωση ή να του δοθεί η άδεια να φύγει από τη χώρα. Περιθωριοποιημένος σε μια κοινωνία της οποίας φέρεται ως προδότης, με την υποστήριξη και τη θαλπωρή μόνο της συζύγου του, ο Μπουλγκάκοφ περιμένει εις μάτην μια απάντηση από τον μεγάλο σύντροφο.

Ώσπου μια μέρα δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον που του συστήνεται ως Στάλιν. Ο Μπουλγκάκοφ δεν έχει καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Είναι ο Στάλιν αυτός που του τηλεφωνεί, αυτός που του απευθύνει το λόγο με σεβασμό, αυτός που υμνεί το έργο του. Δυστυχώς, το τηλεφώνημα διακόπτεται ακριβώς την ώρα που ο Στάλιν είναι έτοιμος να ορίσει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.

***

Το έργο του Μαγιόργκα αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στη σχέση εξουσίας και καλλιτέχνη, εξουσίας και ατόμου. Ποια είναι τα όρια που θέτει ο δημιουργός σε αυτή τη σχέση προκειμένου να κρατήσει ακέραιο το έργο του, τα ιδανικά του και τις αρχές του; Πως μπορεί να γίνει κανείς αποδεκτός από την εξουσία και ταυτόχρονα να παραμείνει συνεπής ως προς το δημιούργημά του;

Ο Ισπανός δραματουργός, κινούμενος με αριστοτεχνικό τρόπο ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, χρησιμοποιεί τρία υπαρκτά πρόσωπα μιας άλλης εποχής, προκειμένου να αγγίξει ερωτήματα που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ για μια κοινωνία που οδεύει ακάθεκτη προς τον ολοκληρωτισμό.

***

Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης:

***

Συντελεστές
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική & Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης
Επιμέλεια Κίνησης: Θάλεια Δήτσα
Μακιγιάζ & Κομμώσεις: Λένια Saw
Video trailer: Βαγγέλης Λαϊνάς και Νίκος Παπαγγελής
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Αφίσα: Παναγιώτης Βωβός

Ερμηνεύουν
Μπουλγκάκοφ: Mελέτης Ηλίας
Μπουλγκάκοβα: Άννα Ελεφάντη
Στάλιν: Σπύρος Τσεκούρας


Πληροφορίες της παράστασης
Χώρος: Black Box, Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2
Πρεμιέρα: 26 Σεπτεμβρίου 2014 στις 21:00
Ημέρες και ώρες: Τετάρτη – Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια: Κανονικό 15€, μειωμένο (φοιτητικό – ανέργων) 10€
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254
Προπώληση Εισιτηρίων: στο Black Box και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία
Ώρες ταμείου: 10:30-13:30, 17:30-21:00read more " Γράμματα αγάπης στον Στάλιν Juan Mayorga-Στον νέο χώρο Black Box στη Θεσσαλονίκη Από 26 Σεπτεμβρίου ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ 3ο ΔΙΕΘΝΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ 3ο ΔΙΕΘΝΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

            Ο προγραμματισμός των αγώνων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας, που υποδέχεται η Θεσσαλονίκη από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου 2014 και ο 3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, στο Δημαρχείο από τους διοργανωτές των δύο σημαντικών αθλητικών γεγονότων τα οποία εντάσσονται στις εκδηλώσεις  του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.
            Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε, και την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φίλαθλων Ναυτικών Σωματείων (ΕΚΟΦΝΣ),  ενώ ο 3ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος και ο δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5000 μέτρων πραγματοποιείται από τον «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και με την υποστήριξη της Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλονίκης.
Στο θεσμό του Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου που προσκαλεί το κοινό σε συμμετοχή και ευαισθητοποιεί πολίτες, σωματεία και φορείς να τρέξουν για κοινωφελή σκοπό, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης της Κοινωνίας Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζοντας: «Στις 18 Οκτωβρίου η πόλη τρέχει, στέλνοντας μηνύματα κοινωνικής ευθύνης και συμβάλλει στις ανάγκες ιδρυμάτων και φορέων που έχουν ανάγκη επιβίωσης».

Επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη σημαντική συνεισφορά των Δημοτικών Συμβούλων, Μαρίας Πασχαλίδου και Σπύρου Πέγκα, οι οποίοι μόχθησαν και παρέλαβαν εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας το 2012, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί για ένα τριήμερο ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, που ο Δήμος χρηματοδοτεί στο μεγαλύτερο μέρος του και που θα φέρει την πόλη μας στο επίκεντρο παγκοσμίως, καθώς θα συμμετάσχουν πάνω από 1500 αθλητές και συνοδοί τουλάχιστον 20 αποστολών χωρών, μεταξύ αυτών το Περού και το Χονγκ Κονγκ.  Η Θεσσαλονίκη θα αποδείξει ότι μπορεί να αθλείται, να διοργανώνει και να γιορτάζει».
            Τη θετική συνέργεια των φορέων και των ναυταθλητικών σωματείων που στηρίζουν τα διεθνούς βεληνεκούς αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μητροπολιτής Αναπτυξιακής Α.Ε,  Σπύρος Πέγκας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα τους, καθώς αποτελούν, όπως είπε, ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης του τουρισμού της, με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη. 
            “Η παράκτια κωπηλασία είναι η περιπετειώδης πλευρά του συγκεκριμένου αθλήματος. Περιλαμβάνει κωπηλασία κατά μήκος της θαλάσσιας ακτής και στα ανοιχτά,  είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές του αγωνίσματος στις τάξεις των απανταχού κωπηλατών” δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ιωάννης Καρράς, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την κοινή πορεία και σύμπραξη των δύο αθλητικών γεγονότων, για τη συμμετοχή των 120 εθελοντών, τόσο από σωματεία της πόλης όσο και πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν και για την άψογη συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
            “Εξωστρέφεια είναι η λέξη που ταιριάζει δίπλα στη διοργάνωση που φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη” δήλωσε σε σύντομο χαιρετισμό, ο Γενικός  Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου, Γιάννης Ποδιώτης σημειώνοντας: “μοναδικός στο είδος του ο Ημιμαραθώνιος και από τους ελάχιστους στον κόσμο, αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Θεσσαλονίκης”
            Στα τεχνικά ζητήματα και στους χώρους όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της παράκτιας κωπηλασίας εστίασε ο Διευθυντής Αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας, Αθανάσιος Μητρούσης, επισημαίνοντας ότι είναι ευκαιρία η πόλη να επαναπροσδιορίσει, μέσω του αγωνίσματος, τη σχέση της με το θαλάσσιο μέτωπο”
            Στο υψηλό επίπεδο αθλητών, στη μαζικότητα των συμμετοχών, στην προβολή της διοργάνωσης και στο αγωνιστικό πρόγραμμα του 3ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Διευθυντής  του, Δρόσος Χριστόπουλος και δήλωσε: “Ενδεικτικό της τεράστιας απήχησης που έχει στη συνείδηση του κόσμου ο διεθνής νυχτερινός ημιμαραθώνιος, είναι ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών. Είχαμε μια σημαντική αύξηση από την πρώτη στη δεύτερη διοργάνωση κατά 236% και ευελπιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φέτος καθώς, ήδη, έχουμε πραγματοποιήσει 4 αδελφοποιήσεις με μαραθώνιους χωρών, ενώ αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου άλλες 12”.
            Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης με τη μεγάλη αθλητική γιορτή θα ολοκληρωθεί με συναυλία και με τη συμμετοχή πολλών σχημάτων,  αμέσως μετά τη λήξη του ημιμαραθωνίου.
Τη συναυλία και με αφορμή την 18η Οκτωβρίου (Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην εμπορία ανθρώπων) διοργανώνει η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση A21 Greece, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008  όπως τόνισε το μέλος της, Κάλλη Μυτιληναίου.
            Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας, το οποίο θα διεξαχθεί στο παραλιακό μέτωπο, από το Άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και το Λιμάνι, με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 αθλητών κι αθλητριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους  ξεχωρίζουν  η χάλκινη Ολυμπιονίκης στο  Λονδίνο και χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια παράκτιας στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Χέλσιμποργκ της Σουηδίας, Αλεξάνδρα Τσιάβου, όπως επίσης και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας, που το 2013  κατέκτησαν  στο ίδιο πρωτάθλημα, το ασημένιο μετάλλιο.

            Πληροφορίες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας στην ιστοσελίδα:    www.wrcc2014.com

            Πληροφορίες για τον 3ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης

read more " ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ 3ο ΔΙΕΘΝΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ "ΚΑΡΜΕΝ"-ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Οι προγραμματισμένες παράστασεις του έργου “Κάρμεν”, με την Κασσάνδρα Δημοπούλου και τον Φίλιππο Μοδινο, που θα λάμβαναν χώρα στο Θέατρο Αυλαία, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2014, δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω προβλημάτος υγείας.

read more " ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ "ΚΑΡΜΕΝ"-ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Άρωμα της Βιέννης στη Θεσσαλονίκη “Βιέννη και τα Βαλς της”!!! Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 Ράδιο Σίτυ

Άρωμα  της  Βιέννης στη Θεσσαλονίκη
 “Βιέννη  και τα  Βαλς  της”!!!
  Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Ράδιο Σίτυ 

Με το ιδιαίτερο βιεννέζικο «άρωμα»,  θα ζήσουμε από νωρίς  στη Θεσσαλονίκη το κλίμα των Χριστουγέννων. Οι σολίστ  και τα χορευτικά ζευγάρια του Κρατικού  Μπαλέτου της Βιέννης, έρχονται με τα ωραιότερα βαλς και πόλκες  της δυναστείας Strauss (Πατέρας και Υιοί) για να σκορπίζουν μαγεία...
Τους  σολίστ  και τους χορευτές   συνοδεύει η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του  Καμπάνη Σαμαρά 
Οι σολίστ του Κρατικού Μπαλέτου  της Βιέννης  εμφανίζονται κάθε χρόνο στην  καθιερωμένη  Πρωτοχρονιάτικη  συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, που μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο, και  η συμμετοχή  αυτή  αποτελεί  μεγάλη  διάκριση  για τον  κάθε καλλιτέχνη.
Ανάμεσα  στους  χορευτές  του  Κρατικού  Μπαλέτου  της Βιέννης, που  θα  εμφανιστούν στην παράταση “ Bιέννη και τα Βαλς της”,  είναι  και  ο  πρώτος  χορευτής  του Κρατικού Μπαλέτου,  Gregor Hatala,  που έχει  χορέψει  στην  Πρωτοχρονιάτικη  συναυλία  της Φιλαρμονικής  της   Βιέννης  το 2010
Η παράσταση  “Βιέννη και τα Βαλς της” έρχεται στην Θεσσαλονίκη  με τους σολίστ και τα χορευτικά  ζευγάρια του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης και θα μας μεταφέρουν στην  γοητευτική  εποχή  της  Αυτοκρατορικής Βιέννης!!!
Μια παράσταση που διακρίνεται  για την άψογη εμφάνιση των καλλιτεχνών και την παραμυθένια σκηνική παρουσία!
Info:
Σάββατο 6  Δεκεμβρίου 2014
Ώρα έναρξης : 21.00
Τιμές  εισιτήριων
Α  Πλατεία -  30 ευρώ, παιδικό  20 ευρώ
Β  Πλατεία – 23 ευρώ, παιδικό  15 ευρώ
Εξώστης – 18 ευρώ, παιδικό  10 ευρώ
VIP   40 ευρώ, παιδικό  25 ευρώ
Φοιτητικό— ανέργων – 15 ευρώ
Σημεία Προπώλησης  
www.viva.grwww.ticketservices.gr , ΙΑΝΟΣ, Public , Παπασωτηρίου, Seven Spot, ταμείο του Radio City, τηλεφωνικά στο  11867
read more " Άρωμα της Βιέννης στη Θεσσαλονίκη “Βιέννη και τα Βαλς της”!!! Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 Ράδιο Σίτυ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΡΙΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ 2014» - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

«ΤΡΙΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ 2014» - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ
ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

Με δύο διήμερα πολιτιστικών εκδηλώσεων στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου καθώς και στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2014 συνεχίζονται οι θεσμοθετημένες δράσεις των “Τριανδριώτικων” που διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, στον αύλειο χώρο του Παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, παρέλαση κρουστών, παιχνίδια και σκακιστικούς αγώνες.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις του διημέρου 4&5-10-14 θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Τριανδρίας (Μάνου Κατράκη 5). 

read more " ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΡΙΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ 2014» - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Καλλιτεχνική περίοδος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014 Το πρόγραμμα συναυλιών της Κ.Ο.Θ


Καλλιτεχνική περίοδος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014
Το πρόγραμμα συναυλιών της Κ.Ο.Θ


Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έμφαση στο πλατύ κοινό, μουσικά αφιερώματα και νέες συνεργασίες, παρουσίασε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 στην Αίθουσα Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης».


Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ., Γεώργιος Βράνος, παίρνοντας το λόγο παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος και τόνισε ότι το καλλιτεχνικό στίγμα που έδωσε η Κ.Ο.Θ. με τις συναυλίες στην Πλατεία Αριστοτέλους και στο Μετρό Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν ότι η ορχήστρα θέλει να προσεγγίσει και να «αγκαλιάσει» το πλατύ κοινό και δεν έχει ενδοιασμούς να παίξει μουσική σε εναλλακτικούς χώρους. «Επιδίωξη μας είναι να ταυτιστεί το κοινό με την ορχήστρα και γι’ αυτό δεν θα περιμένουμε να έρθει εκείνο σ’ εμάς, θα το αναζητήσουμε εμείς», τόνισε ο κ. Βράνος.


Ο κ. Βράνος αναφέρθηκε στις συναυλίες του καλλιτεχνικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας τις συνεργασίες της Κ.Ο.Θ. με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. «Ξεκινάμε με μεγάλους Ρώσους συνθέτες, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια του Κρατικού Ωδείου με έξι πιανίστες και την ορχήστρα, συμπράττουμε με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Επετειακή Συναυλία του Οκτωβρίου, γνωρίζουμε τη μουσική ταινιών επιστημονικής φαντασίας με μαέστρο τον κ. Στέφανο Τσιαλή, διοργανώνουμε μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι και τιμούμε το έτος Στράους, την Πρωτοχρονιά φέρνουμε ένα βιενέζικο άρωμα στην πόλη, συνεργαζόμαστε και ανοίγουμε την αγκαλιά μας στο ευρύ κοινό», τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι στόχος του είναι η διεύρυνση της συνεργασίας της Κ.Ο.Θ. με τα δύο πανεπιστήμια της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και η απόκτηση από την Κ.Ο.Θ. μιας δικής της αίθουσας συναυλιών. Τέλος, ο κ. Βράνος αναφέρθηκε στην αναβίωση του θεσμού των Κυριακάτικων Πρωινών, στα οποία συμμετέχουν μουσικοί της Κ.Ο.Θ. με έργα μουσικής δωματίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ώρα έναρξης των τακτικών συναυλιών της Κ.Ο.Θ. αλλάζει και γίνεται 20:30. 
 
Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κ.Ο.Θ., Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της προηγούμενης καλλιτεχνικής περιόδου και τόνισε το μεγάλο έργο που γίνεται στην ορχήστρα παρά τις μειωμένες επιχορηγήσεις. «Από τα περίπου 1,77 εκατομμύρια ευρώ που λάμβανε η ορχήστρα το 2009, φτάσαμε φέτος στις 450.000 ευρώ. Ο αριθμός των ακροατών της το 2009 ήταν 40.221 ενώ το 2013 ήταν 51.135 και μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 24.886, ενώ υπολείπονται οι συναυλίες της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014», σημείωσε ο κ. Ζέρβας. Το 2013 παρακολούθησαν τις συναυλίες της Κ.Ο.Θ. 2.813 φοιτητές του Α.Π.Θ., ενώ τις γενικές πρόβες της ορχήστρας παρακολούθησαν 2.000 μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο του θεσμού της Ανοιχτής Πρόβας.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει η Κ.Ο.Θ. στη Θεσσαλονίκη. «Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε η Κ.Ο.Θ. είναι αναγνωρίσιμη στο 82% των Θεσσαλονικέων, ενώ το 57% των ακροατών της πηγαίνουν τουλάχιστον σε 2 συναυλίες το μήνα. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι το 45% των ακροατών της Κ.Ο.Θ. στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. είναι κάτω των 25 ετών», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Στη συνέχεια απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης με τους οποίους η Κ.Ο.Θ. θα συνεργαστεί στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο. Το λόγο πήραν ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Περικλής Μήτκας, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Αγγελόπουλος και ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με το κουαρτέτο εγχόρδων LynX, το οποίο παρουσίασε ένα απόσπασμα από το έργο Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 12 σε ΦΑ-Μείζονα, έργο 96  «Αμερικάνικο» του Antonin Dvořak.

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος θα ξεκινήσει για την Κ.Ο.Θ. με τη συναυλία Ρωσικό Capriccio και έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Γεώργιου Βράνου και με τη σύμπραξη του ταλαντούχου κορεάτη πιανίστα William Youn.

Η συναυλία περιλαμβάνει τα έργα Ισπανικό καπρίτσιο του Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ΝΤΟ-Μείζονα, έργο 26 του Σεργκέι Προκόφιεφ και τη Συμφωνία αρ. 4 σε φα-ελάσσονα, έργο 36 του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.


Πρόγραμμα συναυλιών Κ.Ο.Θ. 
 Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2014

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30    
Ρώσικο Capriccio
Εναρκτήρια συναυλία καλλιτεχνικής περιόδου
Έργα Ρίμσκι – Κόρσακοφ, Προκόφιεφ, Τσαϊκόφσκι
William Youn, Πιάνο
Γεώργιος Βράνος , Διεύθυνση Ορχήστρας
·        Η καλλιτεχνική περίοδος 2014-15 ξεκινάει με επιλεγμένους και φημισμένους Ρώσους συνθέτες και στο πιάνο τον ταλαντούχο κορεάτη σολίστ William Youn.  
Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ Ισπανικό καπρίτσιο
Σεργκέι Προκόφιεφ Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ΝΤΟ-Μείζονα, έργο 26
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Συμφωνία αρ. 4 σε φα-ελάσσονα, έργο 36

Η 56η καλλιτεχνική περίοδος της Κ.Ο.Θ. ξεκινά με ένα εκλεκτό πρόγραμμα κορυφαίων Ρώσων συνθετών, πλούσιο σε συμβολισμούς για το παρών μίας ορχήστρας, φύσει «ανήσυχης» και θέσει «κοινωνικής», που κινείται διαρκώς και εξελίσσεται, παράγοντας πολιτισμό για όλους, είτε μέσα σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών, είτε σε μια συνοικιακή πλατεία, μία σχολική αίθουσα ή ακόμη κι ένα εργοτάξιο. Ρωσική μουσική λοιπόν από ένα συμφωνικό σύνολο που λάμπει εκθαμβωτικά, σαν το Ισπανικό Καπρίτσιο του κοσμοπολίτη ναυτικού Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, εκπλήσσει ευχάριστα, όπως οι εναλλαγές ρυθμού στο 3ο Κοντσέρτο για πιάνο του ιδιοφυούς Προκόφιεφ και αντιστέκεται στις δυσκολίες με την ασυγκράτητη ορμή της 4ης Συμφωνίας του βαθιά συναισθηματικού Τσαϊκόφσκι.
«Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι.» Arnold J. Toynbee, Βρετανός ιστορικός

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
Η Κ.Ο.Θ. στα 49α Δημήτρια
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
Έργα Σοστακόβιτς, Ρίμσκι – Κόρσακοφ
Γιώργος Δεμερτζής, Βιολί
Ανδρέας Τσελίκας,  Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – 49α Δημήτρια, Δήμος Θεσσαλονίκης 
·        Η Κ.Ο.Θ. για άλλη μια χρονιά συμμετέχει στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ, στον μεγάλο καλλιτεχνικό θεσμό της Θεσσαλονίκης με έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών και στο βιολί έναν από τους κορυφαίους Έλληνες σολίστες, τον Γιώργο Δεμερτζή.
Ντμίτρι Σοστακόβιτς Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 σε λα-ελάσσονα, έργο 77 (έργο 99)
Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ Σεχραζάτ, έργο 35

Ο σουλτάνος Σαχριάρ πεπεισμένος για την απιστία και την ανειλικρίνεια των γυναικών, ορκίστηκε να θανατώνει κάθε του σύζυγο μετά την πρώτη νύχτα γάμου. Όμως, ανέβαλε για χίλιες και μια νύχτες την εκτέλεση της Σεχραζάτ, παρασυρμένος από περιέργεια για τη συνέχεια των ιστοριών της, ώσπου στο τέλος της χάρισε τη ζωή. Ο Ρίμσκυ-Κόρσακοφ μας διηγείται το πολυαγαπημένο ανατολίτικο παραμύθι με μία ατμοσφαιρική σουίτα που καθηλώνει τον ακροατή, όπως ακριβώς η Σεχραζάτ τον σουλτάνο. Στο πρώτο μέρος ο κορυφαίος βιρτουόζος Γιώργος Δεμερτζής αναμετράται με το 1ο κοντσέρτο για βιολί του Σοστακόβιτς, που απαιτεί από το σολίστα προετοιμασία αθλητή, δεδομένων των πολύ υψηλών ταχυτήτων και της απίστευτης έντασης του φινάλε.

 «Όταν ανοίξει το μελανοδοχείο του πλούτου και της φήμης, βούτηξε στο μελάνι της γενναιοδωρίας και της επιείκειας. Γράψε γενναίες και ευγενείς πράξεις και κέρδισε επαίνους από το πρώτο στίγμα της πένας σου».
14η από τις Χίλιες και μια νύχτες


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
100 χρόνια Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Έργα Σοστακόβιτς, Νικήτα, Ριάδη, Ανισέγκου, Βέρντι
Μυρτώ Παπαθανασίου, Σοπράνο
Δόμνα Ευνουχίδου , Λόλα Τότσιου, Αντώνης Ανισέγκος, Θεόδωρος Αλβανός, Σταμάτης Βλαχοδημήτρης, Μελίνα Τσινάβου, Πιάνο
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Κ.Ω.Θ.
·        Η Κ.Ο.Θ. γιορτάζει τα 100 χρόνια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και συμπράττει με φημισμένους απόφοιτους του Κ.Ω.Θ. σε μια ξεχωριστή συναυλία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, έξι πιανίστες και τρία πιάνα επί σκηνής.
Ντμίτρι Σοστακόβιτς Εορταστική Εισαγωγή σε ΛΑ-Μείζονα για ορχήστρα, έργο 96
Κώστας Νικήτας Θέμα και Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Σόλωνα Μιχαηλίδη για έγχορδα
Αιμίλιος Ριάδης (ενορχήστρωση: Β. Συμεωνίδης) Τέσσερα Τραγούδια (Της Οδαλίσκης Το Τραγούδι, Νανούρισμα, Ανατολίτικο Τραγουδάκι, Η Χορεύτρια)
Αντώνης Ανισέγκος Αζώθ, για 3 πιάνα/12 χέρια και ορχήστρα    
Τζουζέπε Βέρντι Πρελούδιο και φινάλε της Α’ Πράξης, Λα Τραβιάτα

Το 1914 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποδεχόμενος την πρόταση του Αλέξανδρου Καζαντζή, ίδρυσε το Ωδείο Θεσσαλονίκης με σκοπό να δημιουργήσει ένα λίκνο δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού στην πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη, που θα αποτελούσε παράλληλα εφαλτήριο ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Το Κρατικό Ωδείο (όπως μετονομάστηκε το 1997) καθιερώθηκε έκτοτε ως σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, ενώ υπήρξε και η μήτρα μέσα από την οποία γεννήθηκε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Σήμερα οι δυο φορείς γιορτάζουν μαζί τα 100 χρόνια ιστορίας του Ωδείου, με εκλεκτούς καλεσμένους που τιμούν το παρελθόν και παραδίδουν τη σκυτάλη στο μέλλον, στεκούμενοι επί σκηνής δίπλα σε αυτούς που, «ρουφώντας» γνώση και καταθέτοντας κόπο, προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν στο μέλλον το δικό τους μερίδιο αναγνώρισης κι επιτυχίας.

«Το έργο του Ωδείου είναι δύσκολο να αξιολογηθεί μέσα σε λίγες γραμμές. Ξεκινώντας από το έρεβος που αφήκε η σκλαβιά, άναψε ένα ελπιδοφόρο λυχνάρι, που σιγά σιγά έγινε ένας φάρος, που φώτιζε το πνεύμα και τις καρδιές χιλιάδων σπουδαστών…»
Σόλων Μιχαηλίδης (από την ομιλία του στον εορτασμό των 50χρονων του Ωδείου)


Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014
Ο.Μ.Μ.Θ. – Αίθουσα Μ1
21:00
Επετειακή συναυλία - Έλληνες και Φιλέλληνες
Έργα Σκαλκώτα, Σαμαρά, Καλομοίρη, Μιχαηλίδη, Μάντζαρου, Ραβέλ 
Μέτζο Σοπράνο: Αγγελική Καθαρίου
Συμμετοχή Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, Διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου
Άλκης Μπαλτάς, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Ο.Μ.Μ.Θ, συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
·        Η Κ.Ο.Θ. διοργανώνει μια μεγάλη συναυλία με έργα ελλήνων και φιλελλήνων συνθετών για να τιμήσει τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο και την Εθνική Επέτειο. Στη συναυλία συμμετέχει και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τη συναυλία θα διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Άλκης Μπαλτάς, ο οποίος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κ.Ο.Θ.
Σόλων Μιχαηλίδης Δύο Βυζαντινά Σκίτσα
Νίκος Σκαλκώτας Τέσσερις Ελληνικοί Χοροί: Ηπειρώτικος Ι-3, Μακεδονικός Ι-10, Κρητικός Ι-2, Χοστιανός ΙΙΙ-25
Μωρίς Ραβέλ Πέντε Ελληνικά Τραγούδια
Χρήστος Σαμαράς Μακεδονική Ραψωδία για ορχήστρα
Μανώλης Καλομοίρης Συμφωνία της Λεβεντιάς
Νικόλαος Μάντζαρος Ύμνος εις την Ελευθερίαν, Ωδή 24 (ενορχ. Άλκης Μπαλτάς)

Στη θέση του αλόγου θα υπάρχει ένα πόντιουμ και πάνω του, αντί ενός στρατηγού που με υψωμένο ξίφος προελαύνει προς τη Θεσσαλονίκη με τους ευζώνους του, ένας μαέστρος με υψωμένη μπαγκέτα, που θα διευθύνει περισσότερους από 180 καλλιτέχνες, σε μία μεγαλειώδη συναυλία προς τιμήν εκείνης της ημέρας. Οι 2 κορυφαίες ορχήστρες της πόλης ερμηνεύουν έργα που ενσωματώνουν μελωδικά στοιχεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης και βυζαντινών ύμνων. Ο πολυπράγμων (και ιδρυτής της ΚΟΘ) Μιχαηλίδης, ο πρωτοπόρος Σκαλκώτας, ο κορυφαίος ιμπρεσιονιστής Ραβέλ, ο πολυβραβευμένος Αστρινίδης, ο δάσκαλος Σαμαράς και ο «πατέρας» της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Καλομοίρης ενστάλαξαν στα έργα τους την αυθεντική λεβεντιά του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού και την κατανυκτική μυσταγωγία της βυζαντινής μουσικής, δημιουργώντας αριστουργήματα. Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να κλείνει καλύτερα από το να απολαύσουμε τον εθνικό μας ύμνο ερμηνευμένο από την ελίτ των Ελλήνων μουσικών.

Τος τv αμάτωv σου είθροις Δημήτριε, τv κκλησίαν Θες πορφύρωσεv, δούς σοι τ κράτος ήττητοv, κα περιέπωv τν πόλιv σου τρωτοv· ατς γρ πάρχεις τ στήριγμα.
Κοντάκιον Αγίου Δημητρίου

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Νέοι Καλλιτέχνες» 2014
Ειδικότητα «Διεύθυνσης Ορχήστρας»
Έργα Στράους, Σούμαν, Μπραμς
Την ορχήστρα θα διευθύνουν οι 3 φιναλίστ του διαγωνισμού
·        Η Κ.Ο.Θ. στο πλαίσιο της αποστολής της να αναδείξει νέα μουσικά ταλέντα διοργανώνει για πρώτη φορά διαγωνισμό μαέστρων και καλεί το κοινό σε μια μοναδική εμπειρία με έργα φημισμένων συνθετών.
Κοινό έργο για τους 3 φιναλίστ: Γιόχαν Στράους Εισαγωγή, Η Νυχτερίδα
Μετά από κλήρωση:
Ρόμπερτ Σούμαν Συμφωνία αρ. 3 σε ΜΙ-ύφεση Μείζονα, έργο 97 (1ο μέρος)
Γιοχάνες Μπραμς Συμφωνία αρ. 3 σε ΦΑ-Μείζονα, έργο 90 (1ο μέρος)
Γιοχάνες Μπραμς Συμφωνία αρ. 1 σε ντο-ελάσσονα, έργο 68 (4ο μέρος)

Ο καθιερωμένος πανελλήνιος διαγωνισμός, που διεξάγεται στη μνήμη του Δημήτρη Δημητριάδη, αφορά φέτος σε νέους μαέστρους, που θα κληθούν να διδάξουν γνωστά έργα του ρεπερτορίου, σε ένα μικρό σύνολο και σε μία πλήρη συμφωνική ορχήστρα. Αποκορύφωμα του διαγωνισμού αποτελεί ο μεγάλος τελικός, όπου οι 3 φιναλίστ θα διευθύνουν την Κ.Ο.Θ.. Πριν φτάσουν όμως εκεί, θα κληθούν να ξεπεράσουν μία σειρά δυσκολιών με τη στωικότητα και το θάρρος του Κόμη Έγκμοντ και να χορέψουν με τη μπαγκέτα τους τον ίδιο το διάβολο, όπως έκανε με το βιολί του ο στρατιώτης Τζόζεφ. Όσοι «επιβιώσουν» θα κληθούν να αναμετρηθούν με μία μεθυσμένη Νυχτερίδα, να διασχίσουν τον ποταμό Ρήνο και να κατευνάσουν έναν χυδαίο και κακότροπο Γερμανό. Η Τέχνη απαιτεί θυσίες!

«Δάκρυα και γέλια, βαριοί λογισμοί, χαρές, λαχτάρες και μαύροι καημοί,
όνειρα ουράνια, θανάτου βραχνάς, ευτυχισμένη ω ψυχή που αγαπάς»
J.W. von Goethe, Egmont, Γ’ πράξη, μετάφραση Ι.Οικονομίδη, εκδόσεις Ζηκάκη, Αθήνα 1924

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014
Ο.Μ.Μ.Θ. – Αίθουσα Μ1
21:00
Μουσικές επαφές τρίτου τύπου
Έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Στέφανος Τσιαλής, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. - Ο.Μ.Μ.Θ.
·         Μουσικές από τις ταινίες Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, Σταρ Τρεκ, Άλιεν, Μάτριξ και Πόλεμος των Άστρων θα μεταφέρουν το κοινό στο διάστημα σ’ ένα μοναδικό αφιέρωμα της Κ.Ο.Θ. στη μουσική ταινιών επιστημονικής φαντασίας, στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  
Τζον Γουίλιαμς Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου
Τζον Γουίλιαμς Star Wars (Επίθεση των Κλώνων, Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται, Η Επιστροφή των Τζεντάι
Μάικλ Τζιακίνο Σουίτα Star Trek: Into Darkness
Τζέιμς Χόρνερ Aliens: Η Επιστροφή  
Τζέρι Γκόλντσμιθ Alien
Τζέρι Γκόλντσμιθ Capricorn One
Τζέρι Γκόλντσμιθ Star Trek: The Motion Picture
Ντον Ντέιβις Σουίτα The Matrix  

‘’Το «Εντερπράιζ» υποδέχεται το «Ναβουχοδονόσορ»! Ο Κάπτεν Κερκ με τον Σποκ και το υπόλοιπο πλήρωμα καλωσορίζουν στην παρέα τους τον Νίο, τον Μορφέα και την Τρίνιτι. Σε λίγο καταφθάνουν ο Λουκ Σκαϊγουόκερ με τον Δάσκαλο Γιόντα και τους υπόλοιπους Τζεντάι. Στο τέλος (γιατί όχι;) επιβιβάζεται και ο ΕΤ με το ιπτάμενο ποδήλατό του. Ενωμένοι θα πολεμήσουν τον Αυτοκράτορα Νταρθ Σίντιους των Αρχόντων Σιθ, που συμμάχησε με τους επικίνδυνους Κλίνγκονς, τον Πράκτορα Σμιθ και το τρομερό Άλιεν…’’ Φτιάξτε και το δικό σας σενάριο, ως άλλος Πίτερ Χάιαμς, απολαμβάνοντας ζωντανά τη μουσική αγαπημένων ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε η μόνη κοινή γλώσσα σε μία στενή μας επαφή τρίτου τύπου θα είναι μια μελωδία.

 «Πώς ορίζεις το «πραγματικό»; Αν εννοείς αυτό που μπορείς να νιώσεις, να μυρίσεις, να γευτείς και να δεις, τότε «πραγματικότητα» είναι απλά ηλεκτρικά σήματα που μπορεί να ερμηνεύσει ο εγκέφαλός σου»
‘Μορφέας’, The Matrix (1999)

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
Χατζιδάκις & Friends
Έργα Βιβάλντι, Μότσαρτ, Χατζιδάκι
Νίκος Κυριόσογλου, Πιάνο
Μίλτος Λογιάδης, Διεύθυνση Ορχήστρας 
·        Μια συναυλία αφιερωμένη στον χαρισματικό Μάνο Χατζιδάκι και τους συνθέτες που αγαπούσε.
Antonio Vivaldi Κοντσέρτο σε ντο-ελάσσονα για έγχορδα και τσέμπαλο RV 120
Wolfgang Amadeus Mozart Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 20 σε ρε-ελάσσονα
Μάνος Χατζιδάκις Το Χαμόγελο της Τζοκόντα

Ο χαρισματικός Χατζιδάκις ενσωμάτωσε στα έργα του τεχνοτροπίες με διεθνή χαρακτήρα και συνδύασε μοναδικά την κλασική του παιδεία με τη λαϊκή μας μουσική παράδοση, καταφέρνοντας με τους πρωτότυπους συγκερασμούς του να καθορίσει την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής, κάνοντάς την παράλληλα παγκοσμίως γνωστή και αγαπητή. Ένα εξαίρετο δείγμα της συνθετικής του ικανότητας αποτελεί το Χαμόγελο της Τζοκόντας, που το εμπνεύστηκε ένα φθινοπωρινό απόγευμα στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας την περιπλάνηση μίας άγνωστης κι έχοντας στο μυαλό του (για μέρες) ένα θέμα του Βιβάλντι. Αν συνδυάσουμε και την μεγάλη του αγάπη για τα κοντσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ, τότε καταλήγουμε στο σημερινό πρόγραμμα-φόρο τιμής στο σπουδαίο συνθέτη μας.

«Τα σύννεφα πυκνά πυκνά μαζεύονται κι απειλούν την ισορροπία μου σ’ έναν αβέβαιο κόσμο. Ας μπορούσα να τα σταματήσω… Ας μπορούσα να διαφύγω μέσα από μια στενή λουρίδα ουρανού. Που θα με πήγαινε και ποιον θα συναντούσα εκεί;»
Μάνος Χατζιδάκις, Από τις σημειώσεις του που συνοδεύουν το «Όταν έρχονται τα σύννεφα»


Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ
Η Κ.Ο.Θ. στο Thessaloniki Piano Festival
20:30
Τα πέντε κοντσέρτα του Μπετόβεν για πιάνο
Θοδωρής Τζοβανάκης (5/12), Τάσος Πάππας (5/12), Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (5/12), Δημήτρης Τουφεξής (6/12), Βασίλης Βαρβαρέσος (6/12)
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Φ.Π.Θ.
·        Ένα «πιανιστικό» διήμερο διοργανώνει η Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Έξι φημισμένοι Έλληνες πιανίστες θα παρουσιάσουν με την ορχήστρα τα πέντε κοντσέρτα του Μπετόβεν για πιάνο.
Ludwig von Beethoven
5/12
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 σε ΝΤΟ-Μείζονα, έργο 15   
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ΣΙ-ύφεση-Μείζονα, έργο 19  
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4 σε ΣΟΛ-Μείζονα, έργο 58  
6/12
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ντο-ελάσσονα, έργο 37
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 5 σε ΜΙ-ύφεση-Μείζονα, έργο 73 «Αυτοκρατορικό»

Μία μοναδική ευκαιρία έχουν οι φίλοι της μουσικής να απολαύσουν σε ένα διήμερο και τα 5 κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν, στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Η Κ.Ο.Θ. συμπράττει με 5 σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, που θα αναδείξουν με τις ερμηνείες τους την εκφραστική δύναμη του 1ου, τα ζωηρά παιχνιδίσματα του 2ου, την τρυφερή λεπτότητα του 3ου, το μελωδικό πλούτο του 4ου και την αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια του 5ου. Τα κοντσέρτα αυτά βρίθουν αισθαντικότητας και αποκαλύπτουν την ευγενική ψυχή πίσω από τη ‘’μάσκα’’ του υπερόπτη μισάνθρωπου, που φορούσε ο μεγαλοφυής συνθέτης εξαιτίας του δράματος της κώφωσης.

"Ώ άνθρωποι, που με θεωρείτε και με κρίνετε μοχθηρό, πεισματάρη και μισάνθρωπο, πόσο με αδικείτε. Δεν ξέρετε την μυστική αιτία που με κάνει να σας φαίνομαι έτσι.”
L.v.Beethoven, Heiligenstädt Testament (1802)


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
150 Χρόνια Richard Strauss!
Dariusz Mikulski, Κόρνο
Γεώργιος Βράνος, Διεύθυνση Ορχήστρας 
·        Η Κ.Ο.Θ. τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ρίχαρντ Στράους με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Γερμανού συνθέτη με σολίστ στο κόρνο τον φημισμένο Πολωνό Ντάριους Μικούλσκι.
Richard Strauss
Θάνατος και Εξαΰλωση, έργο 24
Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα σε ΜI-ύφεση-Μείζονα, αρ. 2
Δον Ζουάν, έργο 20
Σουίτα από την όπερα Ο Ιππότης με το Ρόδο

Ο πολυτάλαντος Ρίχαρντ Στράους υπήρξε θαυμάσιος μαέστρος, εξαιρετικός ερμηνευτής και μεγάλος δημιουργός. Θρύλος της εποχής του, συγκλόνισε με τους νεωτερισμούς του και προκάλεσε με τον άκρατο αισθησιασμό των έργων του. Στο σημερινό αφιέρωμα θα απολαύσουμε 2 πασίγνωστα συμφωνικά ποιήματα, το Θάνατος και Εξαΰλωση και τον Δον Ζουάν. Το πρώτο εξυμνεί το λυτρωτικό ρόλο της τέχνης για τη ψυχή και το δεύτερο θέτει ηθικά διλήμματα σχετικά με το κυνήγι του ανεκπλήρωτου ιδανικού. Με τις δεξιοτεχνικές απαιτήσεις του κοντσέρτου για κόρνο αρ.2 ο συνθέτης αποτίνει φόρο τιμής στον επιφανή κορνίστα πατέρα του, ενώ η σουίτα από την κωμική όπερα Ο Ιππότης με το Ρόδο, θα μας ξεσηκώσει για χορό.

«Τώρα καταλαβαίνω ότι έχω βρει τον δρόμο επάνω στον οποίο θέλω να βαδίσω, με τη σταθερή πεποίθηση ότι ουδέποτε υπήρξε πραγματικός καλλιτέχνης που δεν αμφισβητήθηκε από την πλειονότητα των συγχρόνων του»
R. Strauss, για τις αποδοκιμασίες του κοινού στην πρεμιέρα του “Δον Ζουάν’’


Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014
Αθλητικό Κέντρο Χ.Α.Ν.Θ. «Μίμης Τσικίνας»
20:30
Χριστουγεννιάτικη συναυλία
Σοφία Κυανίδου, Σοπράνο
Ελένη Βουδουράκη, Μέτζο Σοπράνο
Φίλιππος Μοδινός, Τενόρος
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, Διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου
 Χάρης Ηλιάδης, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Χ.Α.Ν.Θ.
·        Ακόμη μια χρονιά η Κ.Ο.Θ. γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μια μεγάλη συναυλία στο αθλητικό κέντρο της Χ.Α.Ν.Θ., με τη συνοδεία φημισμένων λυρικών καλλιτεχνών και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για το έργο και τον σκοπό της Χ.Α.Ν.Θ.

Φραντς Γιόζεφ Χάυντν Λειτουργία αρ. 10 σε ΝΤΟ-Μείζονα «Λειτουργία εν καιρώ πολέμου» (Λειτουργία των τυμπάνων)
Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με χορωδία  

Η Χ.Α.Ν. ιδρύθηκε το 1844 από τον George Williams, με σκοπό να παράσχει χαμηλού κόστους στέγαση και χώρους υγιών δραστηριοτήτων στους νέους που συνέρρεαν στις μεγαλουπόλεις για εργασία, αποτραβώντας τους από τις ταβέρνες, το τζόγο και τους οίκους ανοχής. Ο θεσμός εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο με σύνθημα την ευαγγελική περικοπή «να πντες ν σιν» (Ιωά. 17,21).  Σήμερα η Χ.Α.Ν. είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με περισσότερα από 57 εκατομμύρια μέλη και 125 εθνικές ενώσεις. Η δική μας Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1921 και είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχίζει να στέκεται με συνέπεια κοντά στους νέους. Η Κ.Ο.Θ. της προσφέρει για 3η συνεχόμενη χρονιά τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της βοηθώντας έτσι το πολυσήμαντο έργο της.

«Η Χ.Α.Ν. αναζητά να μοιραστεί το Χριστιανικό ιδεώδες της δημιουργίας μιας ανθρώπινης κοινότητας, όπου θα επικρατεί η δικαιοσύνη με αγάπη, ειρήνη και συμφιλίωση για την πληρότητα της ζωής όλων των υπάρξεων.»
Δήλωση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Χ.Α.Ν. το 1998

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015
Ο.Μ.Μ.Θ. – Αίθουσα Μ1
19:00
Χορεύετε βαλς;
Πρωτοχρονιά με έργα Γ. Στράους, Λέχαρ, Κάλμαν
Μαρία Κωστράκη, Σοπράνο
Κασσάνδρα Δημοπούλου, Μέτζο Σοπράνο
Δημήτρης Πακσόγλου, Τενόρος 
Χορωδία Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου, Διδασκαλία Μαρία - Έμμα Μελιγκοπούλου
 Γεώργιος Βράνος, Διεύθυνση Ορχήστρας 
·        Με μια εντυπωσιακή συναυλία βιενέζικου βαλς και τη συνοδεία λυρικών καλλιτεχνών και της Παιδικής Χορωδίας Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου, η Κ.Ο.Θ. θα αποχαιρετήσει το 2014.  
Γιόχαν Στράους ΙΙ Grüß dich Gott du liebes Nesterl, Βιενέζικο Αίμα
Φραντς Λέχαρ Dein ist mein ganzes Herz, Η Χώρα του Μειδιάματος
Φραντς Λέχαρ Ηöre ich Zymbalklänge, Η Χώρα του Μειδιάματος
Γιόχαν Στράους ΙΙ Wiener Blut, Βιενέζικο Αίμα
Φραντς Λέχαρ Meine Lippen sie küssen so heiss, Ιουδήθ
Έμεριχ Κάλμαν Weisst du es noch, Η Πριγκίπισσα του Τσάρντας
Γιόχαν Στράους ΙΙ
Οh je, oh je, wie rührt mich dies, Η Νυχτερίδα
Chacun à son goût, Η Νυχτερίδα
Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης, έργο 325
Βιενέζικο βαλς  
Αυτοκρατορικό βαλς, έργο 434
Εισαγωγή, Η Νυχτερίδα         
Γαλάζιος Δούναβης, έργο 314
Tritsch Tratsch Πόλκα, έργο 214
Γιόχαν Στράους Ι Radetzky Marsch, έργο 228
Γιόχαν Στράους ΙΙ Με αστραπές και βροντές, έργο 324

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης καθιερώθηκε το 1892 και εξελίχτηκε στη σημερινή της μορφή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποστέλλοντας μήνυμα ελπίδας, ειρήνης και φιλίας προς όλο τον κόσμο. Η μουσική δυναστεία των Στράους είναι συνώνυμη των συναυλιών αυτών και κυρίως ο υιός Γιόχαν, ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του βαλς, τα έργα του οποίου κυριαρχούν παραδοσιακά στο πρόγραμμά τους. Η Κ.Ο.Θ. μεταφέρει τη γιορτή στη Θεσσαλονίκη και υποδέχεται το νέο έτος με βιενέζικο μουσικό άρωμα. Πάμε λοιπόν: αριστερή στροφή, αριστερή μπροστινή αλλαγή, δεξιές στροφές, δεξιά μπροστινή αλλαγή, πίσω αριστερή αλλαγή, πίσω δεξιά αλλαγή βήματος και ένα, δύο, τρία, ένα δύο τρία, ένα δύο τρία…

Δυο πράγματα σας εύχομαι για τον καινούριο χρόνο, πάμπλουτοι να’ στε στη χαρά και πάμφτωχοι στον πόνο.
Κρητική μαντινάδαΚυριακάτικα Πρωινά – Μουσική Δωματίου

Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης»

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επαναφέρει τον θεσμό των Κυριακάτικων Πρωινών και χαρίζει στους φίλους της μουσικής δωματίου ξεχωριστές συναυλίες με μουσικούς της Κ.Ο.Θ. και ταλαντούχους συνεργάτες.
Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014
Κουαρτέτο Εγχόρδων LynΧ
12:00
Έργα Ντβόρζακ, Σοστακόβιτς
Γκρέτα Παπά, Βιολί
Μαρία Σπανού, Βιολί
Ρόζα Τερζιάν, Βιόλα
Θεοδώρα-Σάντρα Παναγιωτίδου, Βιολοντσέλο
Σταύρος Παναγιωτάκης, Εικαστική Παρουσίαση
·        Το Κουαρτέτο LynX* ερμηνεύει Ντβόρζακ και Σοστακόβιτς, με την εικαστική παρέμβαση του κορυφαίου στο είδος Σταύρου Παναγιωτάκη να ντύνει τη μουσική τους… και όχι μόνο.
Antonin Dvořak: Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 12 σε ΦΑ-Μείζονα, έργο 96  «Αμερικάνικο»
Dmitri Shostakovich: Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 8 σε ντο-ελάσσονα, έργο 110
*(Lynx= Λύγκας, στα αρχαία Λυγξ, ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών)


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
Κουαρτέτο εγχόρδων Salonico
12:00
Έργα Μέντελσον, Μπραμς
Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, Βιολί
Ευτυχία Ταλακούδη, Βιολί
Παύλος Μεταξάς, Βιόλα
Μυρτώ Ταλακούδη, Βιολοντσέλο
·        Οι Salonico έχουν πλούσια ιστορία στη μουσική δωματίου, είτε σολιστικά είτε συνεργαζόμενοι μεταξύ τους σε διάφορους σχηματισμούς. Ενωμένοι πλέον μας προσφέρουν έργα Μέντελσον και Μπραμς.
Felix Mendelssohn Bartholdy: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.2 σε λα-ελάσσονα, έργο 13
Johannes Βrahms: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.2 σε λα-ελάσσονα, έργο 51
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014
Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης»
12:00
Έργα Μπραμς, Μπρίτεν, Σοστακόβιτς
Ανδρέας Παπανικολάου, Βιολί
Γιώργος Κουγιουµτζόγλου, Βιολί
Αλεξάνδρα Βόλτση, Βιόλα
Λίλα Μανώλα, Βιολοντσέλο
Γιάννης Καραγιαννίδης, Κλαρινέτο
·        Το διακεκριμένο σύνολο «Αιμίλιος Ριάδης» συμπράττει με τον ταλαντούχο κλαρινετίστα Γιάννη Καραγιαννίδη σε έργα Μπραμς, Μπρίτεν και Σοστακόβιτς.
Johannes Brahms: Κουιντέτο για κλαρινέτο σε σι-ελάσσονα, έργο 115
Benjamin Britten: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 σε ΡΕ-Μείζονα, έργο 25
Dmitri Schostakovich: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 10 σε ΛΑ-ύφεση-Μείζονα, έργο 118

read more " Καλλιτεχνική περίοδος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014 Το πρόγραμμα συναυλιών της Κ.Ο.Θ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »