Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ ΞΥΠΟΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ - KΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ

ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ
ΞΥΠΟΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ
KΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ


Το βιβλίο «Ξυπόλητες Στην Άμμο» αφηγείται, σε δύο μέρη και εικοσιπέντε κεφάλαια, τις ιστορίες έξι γυναικών που από τα εφηβικά χρόνια τους ως την ώριμη ζωή τους, δέθηκαν με το νήμα της φιλίας και επιστρέφουν στη γενέθλια γη του νησιού τους, αναβιώνοντας σκηνές ζωής, εμπειρίες ενηλικίωσης και αναμνήσεις στο παρόν της μνήμης και  στο φόντο μιας έκθεσης ζωγραφικής, φόρο τιμής στην ξενιτεμένη Τζούλια.
Η Τζούλια Παπαμηνά ύστερα από την αυτοκτονία του πατέρα της φυγαδεύεται στον Καναδά προκειμένου να ξεχάσει το τραυματικό συμβάν που έβαψε με αίμα τα δεκαοκτώ χρόνια της.Εκεί θα ζήσει μακρυά από τη μητέρα της, θα βρει τη στοργή στο πρόσωπο συγγενών που γίνονται η οικογένειά της  και την αγάπη στο πρόσωπο του Στεφάν του Γαλλοκαναδού άνδρα της. Όταν γίνεται σαράντα χρονών καλεί τις φίλες της στο Μόντρεαλ να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλιά της και αυτή η συνάντηση ξυπνάει όλες τις αναμνήσεις και τα όνειρα της νιότης.Παράλληλα αποφασίζει να διαχειριστεί την πληγή και τα αναπάντητα ερωτήματα που τη βασανίζουν τόσα χρόνια, ζητώντας τη βοήθεια της ψυχανάλυσης . Επιλέγει έναν Έλληνα γιατρό και η σταδιακή εξομολογητική ψυχοθεραπεία στη γλώσσα της, ανασύρει όλες τις σκοτεινές πτυχές που αρνιόταν ως τότε να κοιτάξει εγκλωβισμένη στο λαβύρινθο της αποτρόπαιης εκείνης πράξης. Μιας πράξης  που μετέφερε συμβολικά στους πίνακές της υιοθετώντας το κόκκινο του αίματος . Από την άλλη πλευρά οι φίλες της ανταποκρίνονται στο κάλεσμά της κάνοντας το ταξίδι στο Κεμπέκ ύμνο φιλίας. Όταν η Τζούλια επιστρέφει στο πατρικό της ύστερα από την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπείας, για να κοιτάξει αυτό που την πόνεσε τόσο πολύ,έρχονται στο νησί όπου οργανώνουν προς τιμήν της μία έκθεση ζωγραφικής αποκαλύπτοντας και τον τελευταίο πίνακα της ζωγράφου γεμάτο χρώματα και σφρίγος έκφρασης.
Η συγγραφέας ξεδιπλώνει παράλληλα τις πτυχές ιστοριών της ζωής των άλλων γυναικών επαγγελματικές, συναισθηματικές, οικογενειακές. Συναισθήματα, όνειρα, διαψεύσεις, στόχοι, αγωνίες καταγράφονται με αφηγηματικές  τεχνικές διαλόγου,τριτοπρόσωπης αφήγησης, επιστολών, πρωτοπρόσωπης εξομολόγησης . Η πόλη, το νησί,  η ξένη γη, οι ερωτικές επιλογές, ο γάμος, η μητρότητα, η καριέρα, η νεότητα, τα γηρατειά, η ασθένεια, η μοναξιά,  στο φόντο των ιστοριών,  ανιχνεύονται ως επίμονα θέματα ιδωμένα με ευαισθησία αλλά χωρίς αφηγηματική ωριμότητα και βάθος. Οι αναφορές σε άλλα βιβλία, σε συγγραφείς  και  ποιητές, όπως ο Ελύτης, ο Βάρναλης, ο Βαλαωρίτης, ο Σικελιανός, ο Καζαντζάκης, ο Τολστόι, ο Νίτσε, ο Παπαδιαμάντης, ο Ντοστογιέφσκι αλλά και ο Αριστοφάνης, αποκαλύπτουν συγγενικές συνομιλίες και μία ευρυμάθεια που υπολείπεται των αναφορών. Ωστόσο το βιβλίο της κ. Φραγκούλη-Αργύρη είναι γραμμένο με καλές προθέσεις για μια εποχή νεότητας περασμένων δεκαετιών, για το κέντρο της επαρχίας και την ξένη γη που γίνεται πατρίδα έστω προς στιγμή, για τα όνειρα των εφήβων κοριτσιών με φόντο τις μουσικές της εποχής της αθωότητας, σε ένα περιβάλλον που αλλάζει στην κίνηση των μεγάλων πόλεων. Είναι ένα βιβλίο αναμνήσεων που θίγει ζητήματα σχέσεων και επιλογών, τραυματικών εμπειριών, συμφιλίωσης. Ο χρόνος, ο θάνατος, η ασθένεια αλλά και η αγάπη της ζωής, η φιλία, αποτελούν νήματα που οδηγούν τον αναγνώστη  σε σκηνές  ζωής,  με μια κινηματογραφική τεχνική χωρίς εξέλιξη και ανάλυση σε βάθος χαρακτήρων και κινήτρων . Ατελής γραφή , καλές προθέσεις...

ΑΓΓΕΛΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ.
read more " ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ ΞΥΠΟΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ - KΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »