Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Ιστορία της Τέχνης: γιατί είναι πολύτιμο εργαλείο; Εισηγήτρια: Αποστολία Δεμερτζή


Αντικείμενο των μαθημάτων αποτελεί η Ιστορία της Τέχνης από την Αναγέννηση μέχρι τις απαρχές του Μοντέρνου Κινήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις Εικαστικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική). Γεωγραφικά τα μαθήματα επικεντρώνονται στον Ευρωπαϊκό χώρο. Ενδεικτικά στη διάρκεια των 8 μαθημάτων θα παρουσιαστούν έργα τέχνης από την Αναγέννηση, το Baroque, τον Νεοκλασικισμό, τον Ρομαντισμό, τον Ιμπρεσιονισμό κτλ.
Η παρουσίαση των έργων τέχνης συνοδεύεται από τη συνοπτική περιγραφή του εκάστοτε ιστορικού πλαισίου, δηλαδή των πολιτικών και
κοινωνικών συνθηκών της κάθε εποχής. Τα μαθήματα στοχεύουν στην παρουσίαση των έργων τέχνης τόσο ως αποκυημάτων των ιστορικών συνθηκών όσο και ως μέσων για την περαιτέρω κατανόησή τους. Στοχεύουν δηλαδή, σε μία σφαιρική προσέγγιση της τέχνης. Τα μαθήματα αποσκοπούν τέλος στην εξοικείωση του μαθητή με τις διαδικασίες πρόσληψης, επεξεργασίας και ερμηνείας των έργων τέχνης.
∆ιάρκεια: 8 δίωρα μαθήματα | Κόστος: 40 ευρώ τον μήνα
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
---

Εισηγήτρια: Αποστολία Δεμερτζή

Η Αποστολία ∆εμερτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2006) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία της Τέχνης – Αισθητική στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (2011). Έχει ασχοληθεί με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κτιρίων και εσωτερικών χώρων, με τον σχεδιασμό αντικειμένων, τη γραφιστική και τη διδασκαλία της ιστορίας της τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως η έκθεση “Only with Nature. International Exhibition of Landscape Architecture Schools” (Βαρκελώνη, 2003), η 14η Biennale Νέων ∆ημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου (2009), το 48ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Τοπίου της IFLA (Ζυρίχη, 2011), και το 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής της UIA (Τόκυο, 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια :