Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ«Αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια» ΤΟΥ ΕΚΕΔΙΣΥ

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ)υλοποίησε έναν Μαθητικό Διαγωνισμό υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια». Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία  βίντεο με αφηγήσεις παππούδων και γιαγιάδων από τα σχολικά τους χρόνια.
Οι συμμετοχές ήταν πολλές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το υλικό από τον Διαγωνισμό θα εμπλουτίσει το Μουσείο Προφορικής Ιστορίας του ΕΚΕΔΙΣΥ (http://www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/) .Η Επιτροπή Κρίσης αποτελείται από τους: Θανάση Λάλα, δημοσιογράφο, Κωνσταντίνο Μαλαφάντη, Πανεπιστημιακό, Σήφη Μπουζάκη, Πανεπιστημιακό, Γιώργο Καρατάσιο, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Σταύρο Γρόσδο, Σχολικό Σύμβουλο, Χαράλαμπο Γεωργάκαινα, Εκπαιδευτικό(http://www.ekedisy.gr/vivlioparousiasis/) .
Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 22 Νοεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 14:00.

Στην τελετή βράβευσης θα παραστούν: ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βουλευτής Λασιθίου, Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, η Αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων Μαρία Ηλιοπούλου, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου   Διοίκησης και Οικονομικών, η ηθοποιός Ολύνα Ξενοπούλου.

 

Μαζί μας όμως θα είναι και οι μαθητές που τα δημιούργησαν, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, γονείς αλλά και οι μεγάλοι πρωτεργάτες, παππούδες και γιαγιάδες που θα ταξιδέψουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να είναι κοντά μας.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------                 
Λίγες στιγμές από τις συγκινητικές αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες ανασύρουν από τη μνήμη τους τις αναμνήσεις της σχολικής τους ηλικίας.
Η ομαδική δουλειά της 1ης τάξης Γυμνασίου του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών με την αφήγηση του «Τα θρανία ενός άλλου καιρού».
 Ο αφηγητής παππούς, από ένα χωριό της Κομοτηνής, γεννημένος το 1937, μας μιλάει για τις πρώτες του σχολικές αναμνήσεις «Οι πρώτες αναμνήσεις από το σχολείο ήταν οι καμπάνες που σήμαιναν τον πόλεμο και ο πατέρας που έφευγε για τον πόλεμο. Όπως και οι δάσκαλοι εξάλλου. Το σχολείο σταματά τη λειτουργία αλλά όπως λέει : «Ούτε σκέψη να πηγαίνω στο βουλγαρικό σχολείο για να μαθαίνω τη βουλγαρική γλώσσα».  «Πλάκα και κονδύλι, με σφουγγάρι ήταν τα απαραίτητα εφόδια για το σχολείο» που ξεκίνησε ξανά τη λειτουργία του μετά 4 χρόνια.

7ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού και ο μαθητής Αχιλλέας Τουτουδάκης συμμετέχει με το
«Η εκπαίδευση 70 χρόνια πριν» και ο παππούς από την Πάφο και η γιαγιά από την Κρήτη διηγούνται τα σχολικά τους χρόνια μετά την κατοχή όπου ο Ερυθρός Σταυρός προμήθευε όλη τη σχολική ύλη. Συμμαθητής ο παππούς στο Γυμνάσιο με τον αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη διηγείται:
«Περπατούσα ξυπόλητος χειμώνα καλοκαίρι  μέσα στο χωρίο ή και έξω όπου με έστελναν οι γονείς μου να βόσκω τα πρόβατα»
Γυμνάσιο Εγνατίας, συμμετέχει η μαθήτρια Γούτα Βάια και ο παππούς θυμάται.

«Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν φορούσαμε παπούτσια. Πηγαίναμε ξυπόλητοι. Κάθε Σάββατο η δασκάλα μας έλεγε αύριο θα πάμε στην εκκλησία όλοι να φοράτε παπούτσια. Στις πρώτες τάξεις είχαμε τα συσσίτια. Γάλα σκόνη, κασέρι και ένα κομμάτι βούτυρο. Σάκα πάνινη στον αργαλειό και ένα ξύλο για τη ξυλόσομπα και πηγαίναμε σχολείο. Δεν είχαμε βιβλία προσπαθούσαμε να θυμόμαστε αυτά που έλεγε ο δάσκαλος…»
……Και άλλες πολλές άγνωστες πτυχές της ιστορίας της εκπαίδευσής μας αλλά και της ιστορίας της πατρίδας μας….
Δείτε σχετικό βίντεο: http://youtu.be/lH469LpLg9w 

Λίγα λόγια για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού είναι ένας φορέας που έχει ως σκοπό την προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, με την ανάπτυξη ανάλογων δραστηριοτήτων. Eιδικότερα το Εθνικό Κέντρο έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταγραφή και διάσωση του σχολικού υλικού  και των σχολικών βιβλίων, σε μια προσπάθεια να ανασυνθέσει την ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της εκπαίδευσής μας.
Ο φορέας έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή του μια πλούσια συλλογή από σχολικά βιβλία, τα οποία χρονικά καλύπτουν διάστημα περίπου τριών (3) αιώνων. Πολλές από τις εκδόσεις αυτές είναι σπάνιες και δυσεύρετες, ενώ πολλά βιβλία δεν υπάρχουν στις επίσημες βιβλιογραφίες και στις  μεγάλες βιβλιοθήκες. Οι συλλογές εμπλουτίζονται συνέχεια με δωρεές και αγορές υλικού.
Το ΕΚΕΔΙΣΥ προχωράει στη δημιουργία «Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης» με τη λειτουργία μιας μόνιμης έκθεσης της ιστορίας του σχολικού εγχειριδίου και της ελληνικής εκπαίδευσης εντός του μουσείου, η οποία θα απευθύνεται κυρίως σε σχολεία και θα ενισχύεται με κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, σκοπός μας είναι οι συλλογές να είναι ανοιχτές, αξιοποιήσιμες και προσβάσιμες σε όλα τα άτομα που θέλουν να εργαστούν ερευνητικά.
Το Μουσείο θα λειτουργήσει σε ένα πανέμορφο, τριώροφο, νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο, στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων 23, στον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας. Η θέση του Μουσείου (δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης και σε άλλα Μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας) αλλά και οι στόχοι και οι δράσεις του,  προσφέρουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και προβολής της χώρας μας και των πνευματικών της δημιουργημάτων όχι μόνο μέσα στην ίδια τη χώρα  αλλά και στο εξωτερικό (http://www.ekedisy.gr/category/mousio-scholikis-zois-ke-ekpedefsis/) .

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.ekedisy.gr/  και http://www.ekedisy.gr/category/teleftea-nea/
Τηλ.:  2103250341                

Δεν υπάρχουν σχόλια :