Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

KING’S café lounge bar «Βασιλικό» ξεκίνημα με ενίσχυση 40 οικογενειών μέσω της ΑΡΩΓΗΣ

KING’S café lounge bar
«Βασιλικό» ξεκίνημα με ενίσχυση 40 οικογενειών μέσω της ΑΡΩΓΗΣΜια διαφορετική έναρξη με κοινωνικό μήνυμα-δείγμα της φιλοσοφίας του- επιφύλαξαν στους εκπροσώπους του Τύπου οι άνθρωποι του Kings, του νέου café lounge bar- Μητροπόλεως με Κούσκουρα γωνία.

Η παρέα των νέων ανθρώπων που το δημιούργησε αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των καιρών και τη σπουδαιότητα της προσφοράς ανακοίνωσε την απόφασή της να συνδράμει ενεργά στο έργο της ΑΡΩΓΗΣ Θεσσαλονίκης, μιας ομάδας εθελοντών που κάνει ένα σημαντικό έργο, παρέχοντας τα προς το ζην σε 40 φτωχές οικογένειες κάθε μήνα, με τρόφιμα και αγαθά μακράς διάρκειας.

«Δέκα λεπτά από  όλα τα ροφήματα που θα καταναλωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα θα συγκεντρώνονται προκειμένου να διατεθούν για την αγορά τροφίμων γι αυτές τις οικογένειες» είπε ο ένας εκ των ιδιοκτητών του Kings Στέλιος Καραβασίλης επισημαίνοντας πως δε μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. «Με τη συνεργασία αυτή επιδιώκεται αφενός η έμπρακτη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και η αφύπνιση περισσότερων για κοινωνική αλληλεγγύη» τόνισε.Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΑΡΩΓΗΣ Κατερίνα Τσαμπά, μίλησε θερμά για την πρωτοβουλία των ανθρώπων του Kings σημειώνοντας  πως  είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από επιχειρηματίες του χώρου ενώ ευχήθηκε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά τους.

Για τη βασιλική φιλοξενία του Κings έκανε λόγο ο νεότερος εκ των ιδιοκτητών, ο Στέλιος Πλωμαρίτης επισημαίνοντας πως στόχος είναι πάντα η ποιότητα, σε συνδυασμό με ροφήματα μοναδικής γεύσης, συνδυασμούς με ξεχωριστό γαστρονομικό ενδιαφέρον και την αίσθηση για τον επισκέπτη ότι ζει «βασιλικές στιγμές»! Ξεχωριστή αναφορά έγινε για τους εορτάζοντες καθώς το Kings προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους γιορτάζουν να διασκεδάσουν με τους φίλους τους σε ειδικές τιμές.

Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν τον υπέροχο ιταλικό καφέ Hausbrandt σαγκριά home, κρασί και “γκουρμέ” συνοδευτικά σε ένα χώρο που την ημέρα αποτελεί σημείο συνάντησης και το βράδυ στέκι με τους καλύτερους djs της πόλης.


Τα επίσημα εγκαίνια του KING’S Cafe Lounge Bar, Κούσκουρα 2 και Μητροπόλεως 79, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, με djs τους Miss Kate, Renos Paraskakis  και John Val'a, ζωντανή μουσική με σαξόφωνο και standup comedian που θα αναμιχθεί με τους καλεσμένους. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους.read more " KING’S café lounge bar «Βασιλικό» ξεκίνημα με ενίσχυση 40 οικογενειών μέσω της ΑΡΩΓΗΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου Stand Up Comedy «Ensemble» Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Stand Up Comedy Ensemble!

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
στις 8 το βράδυΤο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε συνεργασία με το 3ο Φεστιβάλ Κωμωδίας, παρουσιάζουν στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου μια παράσταση stand-up comedy με την συμμετοχή 4 κωμικών, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ.

Μια all star παράσταση με συμμετοχές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο PanagiotisK και οι Γιώργος Βαβούρας και Στέλιος Ανατολίτης - γνωστοί και ως μαλλιά κουβάρια – έρχονται στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου την Κυριακή 01 Δεκεμβρίου στις 20:00.


Δημήτρης Δημόπουλος
Ο Δημήτρης Δημόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του στη σκηνή ως σταντ-απ κωμικός το 1996 ως μέλος της ομάδας «Νύχτες Κωμωδίας». Από το 2009 έχει γράψει και παρουσιάσει δύο σταντ-απ μονολόγους («Υπερπαραγωγή», 2011 και «Αντί Διδακτορικού», 2009) που έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα και μπαρ ανά την Ελλάδα. Ως ηθοποιός και τραγουδιστής έχει εργαστεί στην Παιδική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ελεύθερο θέατρο και στη μεταγλώττιση.
Κατά την περίοδο 2013-2014 θα μεταφράσει την οπερέτα «Η Νυχτερίδα» για την Εθνική Λυρική Σκηνή ενώ παραστάσεις με κείμενα του θα παρουσιαστούν στα 48α Δημήτρια και την Μπιενάλε της Αθήνας.

Συνεργάζεται συχνά με τις Όπερες των Ζητιάνων: «Νέα Ελλάδα (the making of)» (στίχοι, 2013), «AIRossini» (λιμπρέτο, 2013), «Yasou Aida!» (λιμπρέτο, 2012), «Η κόρη της καταιγίδος» (2011, διευθυντής παραγωγής), «Νυχτερινά τραγούδια» (δραματουργός, σκηνοθέτης 2011), «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» (ηθοποιός και τραγουδιστής, 2009-2011), «Τροβατόρε» (βοηθός σκηνοθέτη, 2008).
Συνεχίζει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης ως καλλιτεχνικός σύμβουλος.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔHMOTIKΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
KABAΛAΣ (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ)
 


ΦΙΛΙΠΠΟΥ 4, Τ.Κ.652 01–ΤΗΛ. 2510/220876-7, FAX 220878 e-mail: thkavala@otenet.gr
Έχει εργαστεί ως μεταφραστής στις εταιρείες SDI Media (μετάφραση υποτίτλων) και Sierra Studios (μετάφραση μεταγλωττίσεων). Γνωρίζει γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά και ρώσικα, είναι πτυχιούχος υποκριτικής (Ανωτέρα δραματική σχολή Ίασμος), πτυχιούχος Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Αθηνών) και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.
PanagiotisK
Ο Παναγιώτης Κούδας, ξεκίνησε την ενασχόληση του με το Stand-up comedy το 2001 στην πόλη της Ξάνθης. Εμφανίστηκε σε διάφορες παραστάσεις και συναυλίες με μικρά 10-15 λεπτα κείμενα μέχρι το 2003 όπου παρουσίασε την πρώτη του μεγάλου μήκους παράσταση με τίτλο ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ σε πόλεις της Β. Ελλάδας μέχρι και το 2005. Από το 2006 και μετά συνέχισε τις εμφανίσεις σε ομαδικές παραστάσεις stand-up comedy σε Αθήνα, και Θεσσαλονίκη. Το 2012 παρουσίασε την δεύτερη παράσταση του με τίτλο ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις εμφανίσεις με διάφορες ομάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.
Είναι ο εμπνευστής του Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης που πραγματοποιείται φέτος για 3η συνεχή χρονιά. Από το 2012 ασχολείται με το Improv και συντονίζει ομάδες κωμικών αυτοσχεδιασμών σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.


Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Stand Up Comedy «Ensemble»
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ

Τιμές εισιτηρίων: 5 € -3 € (μαθ.-φοιτ.)


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Η προπώληση εισιτηρίων της παράστασης θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
read more " Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου Stand Up Comedy «Ensemble» Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Πολίτικη Κουζίνα με την Ευανθία Ρεμπούτσικα στο ΜΜΘ

Πολίτικη Κουζίνα με την Ευανθία Ρεμπούτσικα

Πολίτικη Κουζίνα :Ένα μουσικό ταξίδι  με την Ευανθία Ρεμπούτσικα
Πέμπτη 5  και Παρασκεύη 6 Δεκεμβρίου
Μέσα από ένα μαγικό μουσικό ταξίδι στην Πόλη των αρωμάτων, μας μεταφέρει 10 χρόνια μετά η Ευανθία Ρεμπούτσικα στηνΠoλίτικη Κουζίνα. Ένα ταξίδι μέσα από το soundtrack της ταινίας που θα παρουσιαστεί για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑολόκληρο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε 2 μοναδικές παραστάσεις, Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Μουσικά συμπράττουν η Athens Academica, ένα μουσικό σύνολo 15 εγχόρδων και 6 σολίστες: οι Ανδρέας Συμβουλόπουλος – πιάνο, Θάνος Σταυρίδης – ακορντεόν, Νίκος Παπαβρανούσης – τύμπανα, Άγγελος Παπαδάτος – κόντρα μπάσο, Γιώργος Κοντογιάννης – κιθάρα/μπουζούκι και ο Πάνος Δημητρακόπουλος – κανονάκι.
 
read more " Πολίτικη Κουζίνα με την Ευανθία Ρεμπούτσικα στο ΜΜΘ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

BAZAR DE NOEL στο ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣL’association des parents d’élèves (APE) vous invite au
Bazar de Noël de l’école française de Thessalonique

le Samedi 30/11/2013, de 10:00 à 17:00.
Le bazar aura lieu dans la cafétéria de l'Institut Français:"Café de Paris"
Entrée par l'avenue Leoforos Stratou et la rue Amalias.

Vous y trouverez:
 • des décorations de Noël,  
 • des livres de recettes trilingues et des sous-plats réalisés par les enfants et leurs parents, 
 • des cartes de vœux dessinées par les élèves, 
 • des livres, jouets, vêtements et articles d’occasion...
 • ainsi des que objets artisanaux et des produits (bijoux, céramiques, savonsartisanaux, confitures, noix, etc) réalisés et proposés par des amis de l’école française.

Le groupe sur le bilinguisme et le multiculturalisme dans l'éducation et la société:"Polydromoparticipera cette année au Bazar de l'école.
Une collecte de lait longue conservation sera organisée le jour du bazar pour aider l’association Médecins du Monde-Thessalonique.
Une collecte  de médicaments, non-périmés, dont la liste des plus importants nous a été fournie par MdM Thessalonique sera également organisée le jour du bazar .

Vous pouvez déposer dès maintenant auprès d'un membre de l'association, ou à la réception de l'Institut,  vos objets, livres ou vêtements usagés destinés à la vente lors du bazar.

Merci par avance de votre aide.

Nous espérons vous voir nombreux. En attendant, vous pouvez profiter du clip videodu bazar que nous avons préparé.
---------------------------------------------------------------------------------

Το Σωματείο Γονέων Μαθητών του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σας καλεί στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης τo Σάββατο 30/11/2013, ώρα 10:00-17:00

Το παζάρι θα φιλοξενηθεί στην καφετέρια του Γαλλικού Ινστιτούτου: "Café de Paris". Είσοδος από τη Λεωφόρο Στρατού και την οδό Αμαλίας.

Στο παζάρι μας θα βρείτε:
 • πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα στολίδια, 
 • χειροποίητα βιβλία συνταγών (σε 3 γλώσσες) και  sous-plats που έφτιαξαν οι γονείς με τα παιδιά τους, 
 • χριστουγεννιάτικες καρτές σε σχέδια των μαθητών του γαλλικού σχολείου, 
 • μεταχειρισμένα βιβλία, παιχνίδια, ρούχα και αντικείμενα...
 • σπιτικά γλυκά και μπισκότα
 • κρασί και νοστιμιές και
 • χειροτεχνήματα και προιόντα (κοσμήματα, κεραμικά, χειροποίητα σαπούνια, μαρμελάδες, καρύδια κλπ) από φίλους του γαλλικού σχολείου.

Στο παζάρι μας φέτος συμμετέχει και η ομάδα για τη διγλωσσία και τον πολυπολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία:Πολύδρομο

Την ημέρα της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση φαρμάκων για την ενίσχυση του έργου των «Γιατρών του Κόσμου» καθώς επίσης και γάλακτος μακράς διάρκειας (εβαπορέ). Τα φάρμακα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αναφέρονται στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά. Στο μεταξύ ρίξτε μια ματιά και στο διαφημιστικό video που έχουμε ετοιμάσει για σας.

Υ.Γ. Όσοι γονείς επιθυμούν να συνεισφέρουν στο παζάρι με μεταχειρισμένα βιβλία, παιχνίδια, αντικείμενα, ρούχα κλπ μπορούν να τα αφήνουν στη reception του γαλλικού ινστιτούτου όλη αυτή την εβδομάδα.
read more " BAZAR DE NOEL στο ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2013 Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου στα Αικατερίνεια Τιμή στον οικουμενικό και διαχρονικό Καβάφη


ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2013


Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου στα Αικατερίνεια

Τιμή στον οικουμενικό και διαχρονικό ΚαβάφηΜια εξαιρετική βραδιά λόγου και μουσικής, αφιερωμένη στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, ένα ποιητικό, λυρικό ταξίδι με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαδρομές:  από την  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ “των Ονείρων και της φαντασίας του ποιητή” στην  ΚΑΤΕΡΙΝΗ…με ενδιάμεσους σταθμούς την ΠΟΛΙ, την ΙΘΑΚΗ, τις ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ… είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν οι πολυάριθμοι φίλοι της τέχνης και του πολιτισμού που βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης.

Την εκδήλωση  συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, στο πλαίσιο των «Αικατερινείων 2013».

Ήταν ουσιαστικά μια καλοδουλεμένη παράσταση που έφερε στο επίκεντρο το Καβαφικό κείμενο όχι σαν απλό ποίημα,  αλλά με μια μουσικο-δραματική διάσταση και ερμηνεία. Η εκδήλωση κύλησε όμορφα, με σκηνικό και φόντο εικόνες από την Αλεξάνδρεια και άλλα σημεία αναφοράς του μεγάλου δημιουργού, με φωτισμό και στίχους που προσαρμόζονταν κάθε φορά στο ποίημα που είτε μέσω της αφήγησης είτε μέσω της μελο – ποίησης έφθανε με λιτό τρόπο στο κοινό, που παρακολουθούσε με ιδιαίτερη προσήλωση και προσοχή. Η βραδιά περιλάμβανε μεταξύ άλλων σκιαγραφήσεις της προσωπικότητας, της εποχής και του λόγου του Καβάφη.

Προς το τέλος της εκδήλωσης, συγχαρητήρια για την εξαιρετική παρουσία των συντελεστών του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου στα Αικατερίνεια έδωσαν εκ μέρους του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Κατερίνης Αναστάσιος Παπαζήσης και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου. Ευχαριστίες προς τον Δήμο Κατερίνης και τον ΟΠΠΑΠ για την συμμετοχή τους στα Αικατερίνεια απηύθυναν το μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου  Γρηγόρης Παπαχρήστος και η Πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Γκριμούλα, οι οποίοι, με αφορμή την εκδήλωση μίλησαν εν συντομία για την ενδιαφέρουσα πολιτιστική διαδρομή του Κέντρου. Το μέρος αυτό της εκδήλωσης παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του Ο.Π.Π.Α.Π. Μυράντα Παππά.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών, ενώ έκπληξη στον επίλογο της βραδιάς αποτέλεσε η ερμηνεία, αφιέρωμα (στη γιορτή της Κατερίνης), του θρυλικού τραγουδιού «Το τρένο για την Κατερίνη» του Μίκη Θεοδωράκη - σε στίχους Μάνου Ελευθερίου - από όλους τους συντελεστές, αλλά και από το κοινό που με ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα έκλεισε την εκδήλωση.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Επιμέλεια κειμένων-Τραγούδι: Στέλλα Αθανασιάδου
Βιολί-Τραγούδι: Μαρίκα Φωτοπούλου
Πιάνο : Δανάη Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Σακκούλας
Απαγγελία-Αφήγηση : Κώστας Μυστακίδης, Γιώργος Χανδόλιας
Τον ήχο και τον φωτισμό επιμελήθηκαν οι Αφοι Κοκκινίδη


read more " ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2013 Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου στα Αικατερίνεια Τιμή στον οικουμενικό και διαχρονικό Καβάφη "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης «Αμερικάνικο περιθώριο: εξέγερση και πειθαναγκασμός»

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
«Αμερικάνικο περιθώριο: εξέγερση και πειθαναγκασμός»


Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη δραστηριότητά της παρουσιάζοντας το αφιέρωμα «Αμερικάνικο περιθώριο: εξέγερση και πειθαναγκασμός», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2013 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες: Οι μπάσταρδοι / Bloody Mama του Ρότζερ Κόρμαν / Roger Corman (ΗΠΑ, 1970), Οι ξεγραμμένοι / Out of the Blue του Ντένις Χόπερ / Dennis Hopper (Καναδάς, 1980), Μπόνι και Κλάιντ / Bonnie and Clyde του Άρθουρ Πεν / Arthur Penn (ΗΠΑ, 1967) και Πάγος / Ice του Ρόμπερτ Κρέιμερ / Robert Kramer (ΗΠΑ, 1969).


Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013, πριν την προβολή της ταινίας Οι ξεγραμμένοι θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ποιητή – εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου με θέμα «Η αφηγηματική ιστορία μιας υπερδύναμης». 

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Ώρα προβολών: 18:30, 21:00


Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου
18.30               Οι μπάσταρδοι
21.00               Πάγος
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου
18.30               Μπόνι και Κλάιντ
21.00               Οι ξεγραμμένοι
Σάββατο 30 Νοεμβρίου
18.30               Πάγος
21.00               Μπόνι και Κλάιντ 
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
18.30               Οι ξεγραμμένοι
21.00               Οι μπάσταρδοι

Οι ταινίες

Οι μπάσταρδοι (ή Οι 4 αδελφοί δολοφόνοι) / Bloody Mama
(ΗΠΑ, 1970)
Σκηνοθεσία: Ρότζερ Κόρμαν / Roger Corman. Έγχρωμη, 90΄. 

Αμερική, περίοδος της Μεγάλης Ύφεσης. Η Μα Μπάρκερ ηγείται με σιδερένια πυγμή μιας οικογενειακής εγκληματικής συμμορίας που αποτελείται από τους Άρθουρ, Χέρμαν, Φρεντ και Λόιντ, τους τέσσερις γιους της. Τρομοκρατούν, εκβιάζουν, αρπάζουν, ληστεύουν τράπεζες και επιδίδονται σε κάθε μορφή ανομίας. Όλη η οικογένεια είναι βουτηγμένη στη διαστροφή και τη διαφθορά: από την μητέρα που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν ήταν νεαρή κοπέλα από πατέρα και αδερφούς, μέχρι τους γιους - ο ένας σαδιστής, ο άλλος ψυχωτικός, ο τρίτος διεστραμμένος ερωτομανής και ο τέταρτος ναρκομανής, ενώ και οι σχέσεις ανάμεσα τους είναι διφορούμενες και ανοίκειες. Αργότερα μπαίνουν στην συμμορία ο Κέβιν και μια πόρνη, η Μόνα, και κάποια στιγμή όλοι μαζί φτάνουν στο Τενεσί, όπου η απαγωγή και η ομηρία ενός πλούσιου επιχειρηματία δημιουργεί τις πρώτες ρωγμές στην συνοχή της  ομάδας. Οι γιοι δεν υπακούουν στις εντολές της μητέρας να εκτελέσουν  το θύμα γιατί ως ανδρική φιγούρα τους θυμίζει τον πατέρα τους και τον αφήνουν ελεύθερο, λέγοντας ψέματα στην Μα Μπάρκερ. Εντωμεταξύ, η αστυνομία βρίσκεται στο κατόπι τους και όταν τους εντοπίζει ακολουθεί ένα άγριο και αιματοβαμμένο μακελειό…
Ανατρέποντας μια από τις βασικές συμβάσεις του γκάνγκστερ φιλμ και  δίνοντας  τον ρόλο του αρχηγού σε μια γυναίκα (έξοχα ερμηνευμένη από  την Σέλλεϊ Γουίντερς), ο πατριάρχης των b-movies Ρότζερ Κόρμαν κινηματογραφεί τον διχασμένο πυρήνα στην καρδιά της αμερικανικής κοινωνίας (και οικογένειας), σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, κατάρρευσης κάθε αξιακού συστήματος και ακραίας κρατικής καταστολής. Από τη μια μεριά, η Μα Μπάρκερ είναι φορέας της παραδοσιακής προτεσταντικής ηθικής: χτυπά τους γιους της όταν βρίζουν, δείχνει σεβασμό στα εμβλήματα και τα σύμβολα του έθνους, διακατέχεται από έντονη θρησκοληψία. Από την άλλη, τους απελευθερώνει από κάθε ηθικό φραγμό και ακυρώνει κάθε διάκριση ανάμεσα στο καλό και στο κακό (σεξουαλικές διαστροφές, αιμομιξία, βιασμός, δολοφονίες, χρήση ναρκωτικών), αποδεσμεύοντας τα πιο χαμερπή και καταστροφικά ένστικτα της ανθρώπινης φύσης. Στην ταινία συναντάμε και δύο παντελώς άγνωστους, τότε, ηθοποιούς: τον Μπρους Ντερν στο ρόλο του Κέβιν και τον 27χρονο Ρόμπερτ  ντε Νίρο στο ρόλο του Λόιντ, στην τέταρτη κινηματογραφική του εμφάνιση.   

Οι ξεγραμμένοι / Out of the Blue
(Καναδάς, 1980)
Σκηνοθεσία: Ντένις Χόπερ / Dennis Hopper. Έγχρωμη, 94΄.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη Σιμπί (θαυμάσια ερμηνευμένη από την Λίντα Μαντζ), ένα μοναχικό δεκαπεντάχρονο κορίτσι, μέλος μια διαλυμένης οικογένειας που ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη του Τέξας. Ο πατέρας της είναι ένας μηχανόβιος πρώην κατάδικος και η μητέρα της ναρκομανής. Ανάμεσά τους, η νεαρή έφηβη, σε κατάσταση ψυχικής σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, προσπαθεί να ξεφύγει από το κοινωνικό και οικογενειακό της αδιέξοδο, υιοθετώντας μια βίαιη και επιθετική στάση ζωής στα πρότυπα του πανκ κινήματος. Για να μεγαλώσει και να βρει το δρόμο της, πρέπει να ανακαλύψει τον τρόπο να ξεπεράσει την τραυματική της εξάρτηση από την οικογένεια…
Ένα ασυμβίβαστο και οργισμένο φιλμ που εστιάζει στις προβληματικές όσο και επικίνδυνες διαδρομές προς την ενηλικίωση, αποκαλύπτοντας με  ωμότητα αλλά και ειλικρίνεια  την σκοτεινή πλευρά της οικογένειας και την πλάνη του αμερικανικού ονείρου.  Σκηνοθετεί και παίζει τον -«κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του- ρόλο του πατέρα ο «ξένοιαστος καβαλάρης» Ντένις Χόπερ, ένας από τους λίγους αυθεντικούς αντι-ήρωες του «άλλου» αμερικανικού σινεμά. 

Μπόνι και Κλάιντ / Bonnie and Clyde
(ΗΠΑ, 1967)
Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν / Arthur Penn. Έγχρωμη, 111΄. 

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία των Μπόνι Πάρκερ και Κλάιντ Μπάροουζ, του πιο διάσημου και καταζητούμενου ζευγαριού ληστών στη Αμερική της Μεγάλης Ύφεσης, το Μπόνι και Κλάιντ του Άρθουρ Πεν είναι μια από τις καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ - ένα κλασικό και αξεπέραστο κινηματογραφικό αρχέτυπο. Ο ασυνήθιστος συνδυασμός σκληρής γκανγκστερικής ταινίας και παθιασμένου ερωτικού δράματος καθώς και η εμπνευσμένη σκηνοθεσία, διατηρούν ανέπαφη - 47 ολόκληρα χρόνια μετά- τη δύναμη της ταινίας. Το φιλμ διαθέτει σεκάνς που έχουν περάσει στην κινηματογραφική ανθολογία, όπως η τελική ενέδρα, στην οποία οι αστυνομικοί γαζώνουν με χιλιάδες σφαίρες (κινηματογραφημένη έξοχα σε «ρελαντί» - πλάνα γυρισμένα σε αργό ρυθμό), το αυτοκίνητο του καταζητούμενου ζευγαριού. Η ταινία «έσπασε» το καλλιτεχνικό κύκλωμα για το οποίο αρχικά προοριζόταν και έγινε μια απρόβλεπτη, παγκόσμια εμπορική επιτυχία, κάνοντας εν μία νυκτί αδιαφιλονίκητους σταρ τους πρωταγωνιστές της, αλλά και εκατομμυριούχο τον Γουόρεν Μπίτι, που ήταν ένας από τους  παραγωγούς της. Ο ίδιος και η τυλιγμένη σ’ ένα πέπλο ρομαντικού ερωτισμού Φέι Ντάναγουεϊ συνιστούν ένα εκρηκτικό όσο και εγκληματικό δίδυμο που ζει τον μεγάλο του έρωτα, αφήνοντας πίσω του τα πτώματα σωρό. Επίσης, η ταινία είχε απρόσμενη απήχηση στο φαντασιακό των νεότερων θεατών, καθώς ανταποκρίθηκε στο επαναστατικό πνεύμα της εξεγερμένης νεολαίας της δεκαετίας του ’60 ενάντια στην εξουσία, καθώς το ένοπλο ερωτευμένο ζεύγος ενσάρκωνε το επαναστατικό κοινωνικό όνειρο της εποχής.

Πάγος / Ice
(ΗΠΑ, 1969)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Κρέιμερ / Robert Kramer.  Ασπρόμαυρη, 130΄.

Σ’ ένα πολύ κοντινό μέλλον, μια επανάσταση έχει ξεσπάσει στο Μεξικό και στη Νέα Υόρκη και η Εθνική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Επαναστατικών Οργανώσεων βάζει σε εφαρμογή το πρώτο μέρος του σχεδίου για ένοπλη σύρραξη με το Κράτος. Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι το Κράτος είναι ο απόλυτος εχθρός και ότι κάθε μορφή θεσμοθετημένης εξουσίας πρέπει να καταλυθεί. Η επαναστατική επιτροπή αρχίζει να οργανώνει το πώς θα διεξαχθεί ο ανταρτοπόλεμος στις πόλεις με σκοπό την ανατροπή του καταπιεστικού καθεστώτος. Πραγματοποιούνται πολλές συζητήσεις και συνεδριάσεις για τις επικείμενες επαναστατικές δράσεις. Σύντομα, γίνονται καταλήψεις σπιτιών, έφοδοι σε φυλακές όπου κρατούνται στελέχη και σύντροφοι των επαναστατών, σαμποτάρεται ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, απάγονται στρατιωτικοί κλπ. Γυρίζονται αγωνιστικές ταινίες και στήνεται παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός. Παρά τις απώλειες, η επιτροπή  είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα, ώσπου και «ο τελευταίος γραφειοκράτης να πνιγεί στο αίμα του τελευταίου καπιταλιστή» και να λιώσει ο πάγος…

Θρυλική πολιτική ταινία επιστημονικής φαντασίας, ο Πάγος του Ρόμπερτ Κρέιμερ, γυρισμένος στην Νέα Υόρκη, είναι το μανιφέστο μιας φανταστικής επανάστασης που συμπυκνώνει, αναμιγνύοντας ιδιοφυώς στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, τις πιο ακραίες ιδεολογικές συγκρούσεις, εσωτερικές αντιφάσεις, πολιτικές πεποιθήσεις, αμφισβητήσεις και εξεγέρσεις μια ολόκληρης εποχής (δεκαετία του ’60) και μιας γενιάς που πίστεψε ότι μπορούσε -ακόμα και με την βία- να αλλάξει τον κόσμο. 


read more " Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης «Αμερικάνικο περιθώριο: εξέγερση και πειθαναγκασμός» "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ) Από Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έως Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ)

Από Πέμπτη 28 Νοεμβρίου  έως Τετάρτη 4  Δεκεμβρίου  2013XΕIMEΡΙΝΟΙ
ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310-233-665. Dolby Digital EX): 
Αιθουσα 1:  / Αφροδίτη με τη γούνα (Προβολές: 19:00 - 20:45 - 22:30)
 Αιθουσα 2: Το τέλειο χτύπημα:  (Προβολές: 20.15 - 22.30)
ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310-834-996 Βασ.Όλγας 150 Dolby Digital
Free birds Μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά (Προβολές: 17:15)/ Όλα χάθηκαν (Προβολές: 18:45 )  / Το παρελθόν (Προβολές:  20.30)  / Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα (Προβολές: 22.30)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310-261-727 Φιλ. Εταιρίας – Δημ. Μαργαρίτη. Dolby
Η τέλεια ομορφιά (Προβολές: 18:00 - 20.30 - 23.00)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310 – 960 - 063 Dolby Stereo S.R.)
Απαγορευμένο ποδήλατο (Προβολές: 19:00) / Miss Violence (Προβολές: 20.45 - 22.30) Δευτέρα (Προβολές: 23.00) / Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης Δευτέρα 2/12: Καλοκαίρι στο μπαλκόνι (Προβολές: 21.00)


ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Βασ. Ολγας 150, τηλ. 2310-834-996)

«ΑΛΑΝΤΙΝ»  Σκηνοθεσία Ταμίλλα Κουλίεβα, Διασκευή Φώτης Σπύρος. ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 1/12 & 8/12. Κυριακή στις 11:30 το πρωί . Μια μαγική θεατρική παράσταση που θα κλέψει τις καρδιές όλων. 
read more " ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ) Από Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έως Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ: ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ»

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
«ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ: ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ»

Οι λεπτομέρειες για τη διοργάνωση του τριήμερου συνεδρίου «Κύριλλος και Μεθόδιος: Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων» και το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την πραγματοποίησή του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2013, έτος αφιερωμένο στους δύο Θεσσαλονικείς Ισαποστόλους, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, στο Δημαρχείο.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα την Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στα αμφιθέατρα «Στέφανος Δραγούμης» και «Μελίνα Μερκούρη», με ταυτόχρονη μετάφραση των επιστημονικών εισηγήσεων στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά.
«Μέσω του διεθνούς αυτού συνεδρίου, προσπαθούμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σαν κέντρο απαρχής και ανάπτυξης του Σλαβικού πολιτισμού» επεσήμανε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε:
«Οι Βαλκάνιες χώρες και ξεχωριστά η Σλοβακία, τιμούν ιδιαίτερα τους δύο Θεσσαλονικείς Αγίους που αποτελούν ένα κοινό σημείο αναφοράς στην ιστορική και θρησκευτική πορεία τους. Αυτό σήμερα μπορεί να γίνει αφορμή και λόγος αφενός για περαιτέρω σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και αφετέρου ενδυνάμωσης του θρησκευτικού τουριστικού ρεύματος προς την πόλη μας».
Με το συγκεκριμένο  επιστημονικό συνέδριο, κορυφώνονται  οι εκδηλώσεις του 2013-Έτους Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα εξαιρετικό, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και πρόσθεσε: «είχαμε την ευχάριστη πολυτέλεια, να διοργανώσουμε αυτό το συνέδριο σε μία περίοδο που λόγω των γνωστών δυσκολιών της οικονομίας, δεν γίνονται εκδηλώσεις και δεν υπάρχουν χρήματα. Βρήκαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από την διεθνή επιστημονική κοινότητα και φιλοδοξούμε ότι με τις εκδηλώσεις αυτές θα προκαλέσουμε το ενδιαφέρον και των συμπολιτών μας για να μάθουν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της πόλης τους».     

Στο έργο των δύο Αγίων αναφέρθηκε ο καθηγητής Αιμίλιος Ταχιάος, επισημαίνοντας ότι στους Κύριλλο και Μεθόδιο οφείλεται το ξεκίνημα του σλαβικού πολιτισμού στην Ευρώπη, με τη δημιουργία του κυριλλικού αλφάβητου και τις επακόλουθες μεταφράσεις αρχαίων κειμένων. Σημείωσε ότι οι δύο εξέχουσες προσωπικότητες σεβάστηκαν την αυτοτέλεια των Σλάβων και εργάστηκαν με αφοσίωση εκπροσωπώντας το Βυζάντιο αλλά και τη Θεσσαλονίκη ως πόλη καταγωγής τους και δεύτερη πιο σημαντική πόλη του Βυζαντίου.
Επιπλέον, ανέφερε ότι την ιδέα της διοργάνωσης του συνεδρίου συνέλαβε αρχικά το Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομίας Κυρίλλου και Μεθοδίου ενώ ο ίδιος ως πρόεδρός του κατέθεσε την πρόταση στον Δήμαρχο που την αποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Οι αιτήσεις συμμετοχής επιστημόνων από όλο τον κόσμο –από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ έως το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας- καταδεικνύουν τη σημασία και το κύρος του συνεδρίου, τόνισε ο Αιμίλιος Ταχιάος.
       Για τη διοργάνωση εκθέσεων, στο πλαίσιο του συνεδρίου, μίλησε η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου. Με τίτλο «Το Φως των Γραμμάτων” εγκαινιάζεται μεθαύριο, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, μεγάλη φωτογραφική έκθεση που διοργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε αυτήν παρουσιάζονται τα πιο πολύτιμα διακοσμημένα σλαβικά χειρόγραφα  από τον 10ο έως τον 17ο  αιώνα, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και σήμερα φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον άνω όροφο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου έως τις 2 Μαρτίου 2014. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στο φουαγιέ του Μουσείου θα φιλοξενηθεί μια δεύτερη φωτογραφική έκθεση με χειρόγραφα και παλαίτυπα από την Σερβία (Εθνική Βιβλιοθήκη) που σχετίζονται με το Κυριλλικό αλφάβητο, τη ζωή και το έργο των δύο Αγίων. Επίσης, είναι έτοιμη και μια ακόμη έκθεση με περίπου 90 εκθέματα που συνδέουν και προβάλλουν την Θεσσαλονίκη ως τόπο καταγωγής των Αγίων και η οποία μπορεί να περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, στα βήματα της διαδρομής των δυο Αγίων.

ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους 2013-Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει τον θεματικό κύκλο των δωρεάν ξεναγήσεων για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης. Η διοργάνωση των ξεναγήσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ. Κάθε ομάδα ξενάγησης περιλαμβάνει έως 35 άτομα και για την συμμετοχή τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2313317812 και ώρες 9.30-11.30 πμ. Το Σάββατο 30/11 το σημείο έναρξης είναι ο ιερός ναός Αγίας Σοφίας στις 9.30 το πρωί.


read more " ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ: ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ» "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »