Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στη γιορτή δρόμου το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.


Αγίας Σοφίας: Διεκδικώντας δημόσιο χώρο. Nα κάνουμε την αδράνεια, δράση.Η απόφαση για την καταστροφή του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν, ομάδες της πόλης που δραστηριοποιούμαστε σε θέματα ποιότητας ζωής και δημοσίου χώρου και σχεδιάσαμε ένα μεγάλο street event όχι μόνο για τον συγκεκριμένο πεζόδρομο αλλά και για κάθε μελλοντική απειλή μιας καλύτερης ζωής στην πόλη.
Δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις πεζοδρομούν εκτεταμένες περιοχές για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος αλλά και την αύξηση της εμπορικότητάς τους. Την ίδια στιγμή η Θεσσαλονίκη κοιτά προς τα πίσω, με την πρόταση για άρση της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας.
Την ώρα που στο Δημαρχείο εκτίθενται έξι εμπνευσμένες και βραβευμένες από το Υπουργείο μελέτες για την ανάπλαση του μνημειακού βυζαντινού άξονα της πόλης με απόδοσή του στην ήπια μετακίνηση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μελετά και μεθοδεύει την παράδοση του πιλοτικά πεζοδρομημένου τμήματος, πίσω στο ΙΧ.

Η Θεσσαλονίκη, ως πόλη με φτωχότατο δείκτη πρασίνου και υπερβολική κατάληψη των χώρων της από τα αυτοκίνητα, έχει άμεση και δραματική ανάγκη από δημιουργία όχι απλά πεζοδρόμων, αλλά πεζοδρομημένων περιοχών με πλήρη απαγόρευση παρουσίας μηχανοκίνητων οχημάτων. Οι περιοχές αυτές είναι απαραίτητες όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και σε άλλα  πυκνοδομημένα σημεία της πόλης, και έχουν σημασία όχι πια μόνο κυκλοφοριακή, αλλά και αισθητική και ψυχοθεραπευτική για τους πολίτες που βρίσκονται στα όρια νευρικού κλονισμού.
Οι εθελοντικές οργανώσεις πολιτών ζητούμε από τις Αρχές να μη χάσουν τη στόχευση προς το μέλλον. Να μη κάνουν σύμβουλο τον πανικό της πεσμένης κίνησης στην αγορά, και να προσπαθήσουν να διακρίνουν μέσα από τη σημερινή φτωχικά στημένη πεζοδρόμηση, ένα αυριανό εμπορικό κέντρο χωρίς καυσαέριο, θόρυβο, άγχος και κίνδυνο για τους επισκέπτες του. Ένα κέντρο που θα “ανεβάσει” τη Θεσσαλονίκη διεθνώς, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες της.
Η πιλοτική πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας, με τα όποια προβλήματά της, ενταγμένη σε έναν ευρύτερο αισθητικό και κυκλοφοριακό σχεδιασμό, δείχνει το δρόμο για μια πιο ανθρώπινη πόλη. Οι παρεμβάσεις αυτού του είδους είναι μονόδρομος για τον εξανθρωπισμό της Θεσσαλονίκης.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας για την μελλοντική της ένταξη  σε ένα γενικότερο και αρτιότερο πολεοδομικό σχεδιασμό.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την απόδοση του κλεμμένου από το αυτοκίνητο δημόσιου χώρου πίσω στον άνθρωπο, πίσω στους πεζούς και τη βιώσιμη μετακίνηση.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στη γιορτή δρόμου το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η ΚρούσηParanaueΚρουστόφωνο, με τις μουσικές τους, παιδικά παιχνίδια θα υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια της δράσης αλλά και πολλές εκπλήξεις που θα δώσουν ένα παράδειγμα του τι σημαίνει ζωντανός πεζόδρομος. Να είστε εκεί. Να κάνουμε την αδράνεια, δράση... 
Για τη διατήρηση του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας υπογράφουμε στο ειδικό τραπεζάκι που υπάρχει στο δρόμο, αλλά και ηλεκτρονικά εδώ


read more " ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στη γιορτή δρόμου το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΜΗΣ Συναυλία Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Στων Αγγέλων τα μπουζούκια»24/2/13 στις8 ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ


ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
Συναυλία  Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΟΜΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
«Στων Αγγέλων τα μπουζούκια»

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013
Ώρα έναρξης 20.00  
Είσοδος δωρεάν : Με Τρόφιμα μακράς διαρκείας τα οποία θα διατεθούν στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαριου και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Θέρμης.
Η Ομάδα Μουσικής Έκφρασης αποτελείται από επτά μουσικούς που με οδηγό τους την αγάπη και το μεράκι για το Ελληνικό τραγούδι , εργάζονται αρκετά χρόνια με ζήλο και θέρμη , δίνοντας την δική τους πολιτιστική πνοή.
Στόχος της ομάδας να εκφράζονται με μουσικά αφιερώματα και συναυλίες σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει , έντεχνα , λαϊκά , παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια με κύρια επιλογή την ποιότητα και την διαχρονικότητα τους.
Βιογραφικά
Παναγιώτης Καμάριας
Παράλληλα με τις σπουδές του στο Γυμνάσιο και στο Πανεπιστήμιο, ασχολήθηκε και με την μουσική.  Στην Κομοτηνή όπου διορίστηκε μετά τις σπουδές του, συμμετείχε στην «Ορχήστρα Νέων Επιστημόνων» Νομού Ροδόπης που πραγματοποιούσε συναυλίες και αφιερώματα στους : Μάνο Λοΐζο , Μίκη Θεοδωράκη , Μίμη Πλέσσα, Λευτέρη Παπαδόπουλο.  Επί 5 χρόνια συμμετείχε  σαν τραγουδιστής στην ορχήστρα του πολιτιστικού κέντρου Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Το 2004 δημιούργησε το μουσικό σχήμα « Ομάδα Μουσικής Έκφρασης », πραγματοποιώντας  συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Στόχος του ήταν και είναι η βελτίωση αυτού του μουσικού σχήματος, με αποτέλεσμα την σημερινή εικόνα που φαίνεται και στην ιστοσελίδα μας.
Νίκος Βαρελάς
Ο Νίκος Βαρελάς γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1989.
 Το 2001 ξεκινά τις μουσικές του σπουδές στο Μουσικό Γυμνάσιο –Λύκειο Τριπόλεως με τα παραδοσιακά κρουστά. Εκεί επίσης διδάχθηκε βυζαντινή μουσική και ταμπουρά. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα Αρμονίας στο παράρτημα Τριπόλεως του ελληνικού ωδείου .
Το 2007  εισάγεται στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στην ειδίκευση παραδοσιακά κρουστά. 
Κατά την διάρκεια της φοίτησης του στο τμήμα Μ.Ε.Τ. συμμετείχε σε πολλές συναυλίες τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στη Θεσσαλονίκη συνεργάστηκε με πολλά μουσικά σχήματα μεταξύ των οποίων οι «Γραικοί» και το «Ηδήμελον».
Η συνεργασία του με την «Ομάδα Μουσικής Έκφρασης» άρχισε  το 2010.
Σπύρος Παπαδήμας
Πτυχιούχος κλασικής και σύγχρονης κιθάρας από το Δημοτικό Ωδείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
Πτυχιούχος ηλεκτρικού μπάσου από το «Λυδικό Ωδείο» του Κώστα Κυριακίδη.
Πτυχιούχος κλασικού κόντρα μπάσο από το «Λυδικό Ωδείο».
Συμμετοχή στο συγκρότημα «Αντιθέσεις» από το 2007 έως σήμερα.
Συμμετοχή στην ορχήστρα και στη χορωδία του «Λυδικού Ωδείου»
Συμμετέχει από τον Οκτώβριο του 2011 στην  "Ομάδα Μουσικής Έκφρασης".
Στάθης Βασιλειάδης
Γεννήθηκε στις 20/4/1990 στην Ξάνθη.
Σε ηλικία 5 ετών άρχισε μαθήματα πιάνου.
Αλλά στα 8 χρόνια του η αγάπη για το μπουζούκι τον οδήγησε να αρχίσει μαθήματα σε δάσκαλο μουσικής για τα επόμενα 7 χρόνια.
Συγχρόνως, έχοντας έφεση και στο τραγούδι παρακολούθησε μαθήματα ορθοφωνίας στο Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης.
Τραγούδησε στη χορωδία παραδοσιακής μουσικής νέων Ξάνθης "Ορφέας" . 
Στη μουσική του πορεία μέχρι σήμερα έπαιξε και τραγούδησε σε διάφορα ρεμπετάδικα και μουσικές σκηνές.
Έγραψε και μελοποίησε δικούς του στίχους σε 30 τραγούδια.
Παράλληλα με την μουσική του πορεία αποφοίτησε από την Τεχνική Επαγγελματική σχολή Ξάνθης "Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών"
Φιλιώ Ανταβόλου
Από το 2000 συμμετείχε στην χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, με υπεύθυνη τη μαέστρο – σοπράνο  Έλλη Χατζηκυριακίδου.
Από το 2007 έως σήμερα συμμετέχει στη χορωδία του καλλίτεχνου μορφωτικού συλλόγου «Βισσάνθη» Νέας Ραιδεστού, με την ίδια μαέστρο.
Από τον Οκτώβριο του 2011 συμμετέχει με το ρόλο της γυναικείας φωνής και φωνητικών στην «Ομάδα Μουσικής Έκφρασης».
Κωνσταντίνοs Κυριακίδηs
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972.
Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική σε ηλικία 11 ετών.
Ίδρυσε το 1989 το μουσικό συγκρότημα « ANTITHESEIS » και κυκλοφόρησε 2 δισκογραφικές δουλειές (2000 και 2005) ως συνθέτης και ενορχηστρωτής.
Έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για την ταινία «Μπλε γυαλιά» (κυκλοφορία 2011) και για το θέατρο «Η Ιωάννα του μετρό» (τμήμα Καλών Τεχνών ΑΠΘ -2010).
Από το 1995 διδάσκει ως καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών και Σύνθεσης στο Λυδικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σε άλλα ωδεία της πόλης.
Από τον Οκτώβριο του 2010 συμμετέχει στην "Ομάδα Μουσικής Έκφρασης"

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
Καραολή - Δημητρίου & Καπετάν Χάψα, 2310 463423

read more " ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΜΗΣ Συναυλία Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Στων Αγγέλων τα μπουζούκια»24/2/13 στις8 ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ του Γ.ΜΗΤΣΙΟΥΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ


Το βιβλίο θα πρωτοπαρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αυλαία (Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ), την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 μμ. Για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί δύο παρουσιάσεις, στις 16 Φεβρουαρίου ημέρα Σάββατο 18:30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Βίλα Στέλλα», Γαλήνης και Σοφίας δίπλα στον Ηλεκτρικό και στις 3 Μαρτίου στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ, 3ης Σεπτεμβρίου 110 (Πλ. Βικτωρίας).

Ένα πολύ επίκαιρο βιβλίο για τις ταραγμένες εποχές που ζούμε αποτελεί η έκδοση του τελευταίου βιβλίου του Γιάννη Μήτσιου, πολιτικού επιστήμονα, διεθνολόγου με τίτλο: «Το στοίχημα της αναγέννησης – το διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη και το μέλλον της Ελλάδας», από τις εκδόσεις Μελπομένη Διώτη. Μέσα από τις σελίδες του ο συγγραφέας επιδιώκει να απαντήσει, με απλό και κατανοητό τρόπο, σε καθημερινά ερωτήματα όλων μας για τις πολιτικές εξελίξεις, τις διεθνείς σχέσεις, τα εθνικά μας θέματα, την παγκοσμιοποίηση, την οικονομία, γεωπολιτικά ζητήματα αλλά και το ρόλο των θρησκειών στις διεθνείς εξελίξεις. Ο συγγραφέας με γλώσσα απλή μας ταξιδεύει στο δαιδαλώδη κόσμο των διεθνών σχέσεων με μια καθαρή και ελληνική ματιά στα γεγονότα. Η έκδοση περιλαμβάνει άρθρα και αναλύσεις που καλύπτουν την τελευταία δεκαετία. Ιδιαίτερα για την παρούσα κατάσταση, ο συγγραφέας αναλύει την Ελλάδα του σήμερα, τους οικονομικούς δείκτες, την εσωτερική κατάσταση της κοινωνίας, φωτίζει τις αιτίες που φτάσαμε έως εδώ, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα και ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το μνημόνιο περιγράφοντας τα παραδείγματα της Ισλανδίας και Ουγγαρίας.

Το διεθνές περιβάλλον, η Ευρώπη
και το μέλλον της Ελλάδας
Ιωάννης Αθ. Μήτσιος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΩΤΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ
Η κρίση που βιώνει η χώρα μας τείνει να μετατραπεί από
οικονομική και πολιτική σε κρίση επιβίωσης για τη χώρα και
το μέλλον της. Ένας παλιός κόσμος πεθαίνει, κυοφορείται
ένας καινούριος και η γέννα είναι ακόμα μακριά…. Για την
Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία του μνημονίου, της τρόικας
και της πτώσης του ηθικού ενός ολόκληρου λαού χειρότερα δεν
μπορούσε να συμβεί. Η οικονομική κρίση και η εξαθλίωση του
ελληνικού λαού μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο
εσωτερικό μέτωπο αλλά και εθνική κρίση…. Σ΄ αυτό το πλαίσιο
που κινείται λοιπόν η χώρα και η κοινωνία μας, μέσα από την
παρούσα συγγραφική παρουσία ευελπιστούμε να δώσουμε
ερεθίσματα σε όσους χαράσσουν την οικονομική, εξωτερική
και εσωτερική πολιτική και παράλληλα το παρόν πόνημα να
αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι για το αύριο του τόπου μας που
ποτέ δεν θα είναι το ίδιο με το πρόσφατο παρελθόν αλλά ούτε
και ίσως με το επώδυνο παρόν.
Ο δρόμος για την αναγέννηση θα είναι μακρύς, δύσκολος και
ανηφορικός. Δυστυχώς η αναγέννηση θα περάσει μέσα από τα
ερείπια του γκρεμισμένου και σαθρού παλαιού συστήματος που
γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οι Έλληνες έχουμε αντέξει χιλιάδες
χρόνια δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε τώρα. Σύντομα μια νέα
γενιά θα πρέπει να αναλάβει τις τύχες της χώρας και του Έθνους
που θα οδηγήσει τον τόπο στην ανασύνταξη, ανασυγκρότησή του
και στην αναγέννησή του, μέσα από θυσίες, δάκρυα και αίμα. Το
στοίχημα πρέπει να κερδηθεί…
Γιάννης Μήτσιος γεννήθηκε
στα Γρεβενά, το 1970. Από ηλι-
κίας 16 ετών, μαθητής Λυκεί-
ου, ξεκίνησε να αρθρογραφεί
στην τοπική εφημερίδα «Ελεύ-
θερος Λόγος». Σπούδασε δημο-
σιογραφία, πολιτικές επιστήμες
και διεθνείς σχέσεις στην Αθή-
να, στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και
Διεθνών Σχέσεων του Παντεί-
ου Πανεπιστημίου και στο Αμε-
ρικάνικο Κολλέγιο Νοτιοανατο-
λικής Ευρώπης. Είναι κάτοχος
Μεταπτυχιακού τίτλου (Μ.Α) στις
Πολιτικές Επιστήμες, από το Πα-
νεπιστήμιο Northeastern της
Βοστώνης στον τομέα Διεθνών
Σχέσεων και Συγκριτικής Πολι-
τικής (International Relations
and Comparative Politics). Εί-
ναι διπλωματούχος της Ευρωα-
μερικανικής θερινής Πολιτικής
Ακαδημίας του Bregenz της Αυ-
στρίας, του Κέντρου Διπλωμα-
τικών και Στρατηγικών Σπου-
δών της Γαλλίας (CEDS) και της
Ακαδημίας Ηγεσίας (Leadership
Academy) του Διεθνούς Επιμε-
λητηρίου Νέων (Junior Chamber

International) με έδρα την Ιαπω-
νία. Άρθρα και αναλύσεις του
έχουν δημοσιευθεί στον αθηνα-
ϊκό, περιφερειακό και ειδικό Τύ-
πο καθώς και στον ομογενειακό
Τύπο. Είναι νυμφευμένος με τη
Λαμπρινή Κατσίβελου, έχει ένα
γιό ζει και εργάζεται στην Αθήνα,
ως στέλεχος επικοινωνίας. Είναι
μέλος της Ελληνικής Ένωσης Δι-
οίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ),
του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτι-
κής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ), αντιπρό-
εδρος του Συλλόγου Μακεδό-
νων Ηρακλείου Αττικής «Μέγας
Αλέξανδρος», μέλος του Συνδέ-
σμου Φιλίας Εθνών, της Ελληνι-
κής Εταιρείας Πολιτικής Επιστή-
μης και των Συλλόγων Ελλήνων
Αποφοίτων Αμερικανικών Πα-
νεπιστημίων και αποφοίτων του
πανεπιστημίου Northeastern της
Βοστώνης. Έχει βραβευθεί από
τον Δήμο Ανδρίτσαινας, για την
προσφορά του στην πυρόπληκτη
περιοχή, από τον Δήμο Γρεβενών
και τη Μητρόπολη Γρεβενών.
Έχει ήδη εκδώσει άλλα δύο βι-
βλία: 1) ΓΡΕΒΕΝΑ : Κείμενα Ευ-
θύνης (Άρθρα – Συνεντεύξεις
–Στιγμιότυπα), Εκδόσεις ΡΕΚΟΣ
– Θεσσαλονίκη 1996 και 2)Ελλη-
νικοί και Διεθνείς Προβληματι-
σμοί στην Εποχή της Παγκοσμι-
οποίησης, Εκδόσεις ΑΤΡΑΠΟΣ,
Αθήνα 2002
Ιστοσελίδα συγγραφέα:
www.mitsios.gr
Email: ymitsios@otenet.gr
Facebook: Yannis Mitsios/
Γιάννης Μήτσιος
read more " ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ του Γ.ΜΗΤΣΙΟΥ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΚΘΕΣΗ του ΚΩΣΤΑ ΝΙΓΔΕΛΗ «Σχολικά, εξωσχολικά και άλλα τινά…» σε συνεργασία με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. στο ΒΠΚ    
    «Σχολικά, εξωσχολικά και άλλα τινά…»Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 20.30, στην Αίθουσα Β’ Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης του Κώστα Νίγδελη με τίτλο: «Σχολικά, εξωσχολικά και άλλα τινά…», σε συνεργασία με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Η έκθεση περιλαμβάνει παλιά σχολικά βιβλία και τετράδια, παλιά λογοτεχνικά βιβλία, όπως και περιοδικά παρελθόντων ετών, τα οποία δεν εκδίδονται σήμερα.

Διάρκεια έκθεσης: από 6 έως 26 Φεβρουαρίου 2013.

Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.


read more " ΕΚΘΕΣΗ του ΚΩΣΤΑ ΝΙΓΔΕΛΗ «Σχολικά, εξωσχολικά και άλλα τινά…» σε συνεργασία με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. στο ΒΠΚ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΤΖΕΛΟΥ ΕΩΣ 26/2 ΣΤΟ ΒΠΚ


Οι συνθέσεις που δημιουργεί εδώ και χρόνια η Μαρία Παπατζέλου, παραπέμπουν σε εικόνες ενός βιωμένου ονείρου.

Με αφορμή τη φύση, τις εναλλαγές της κατά εποχές και τα σημάδια που τις καθορίζουν, αφήνει τη φαντασία της να σχεδιάσει την απεραντοσύνη και τη διαύγεια, τους ιριδισμούς και την πολλαπλότητα χρωματικών όγκων και σχεδιαστικών τεχνασμάτων.
Μέσα από ζωηρά, χρωματικά επίπεδα, όπου τα μπλέ-γαλάζια και τα έντονα κόκκινα κυριαρχούν, οι πολυμορφικοί σχεδιασμοί γίνονται ποιητικά σύμβολα, σημειολογούν τη φρεσκάδα του ενστίκτου, γίνονται αλληλένδετοι με τη φιλοσοφία της ενόρασης και της ζωτικής δύναμης.
Ο τρόπος και τα υλικά μέσα που χρησιμοποιεί στις ποικίλες ενότητες έργων της καθορίζουν την ανάπτυξη, βοηθούν στην οργάνωση των θεμάτων που πραγματεύεται, καθορίζοντας την ατμόσφαιρα, τα αισθητικά στοιχεία, το αίσθημα του ιδεατού, που για την Παπατζέλου αποτελεί ζητούμενο, καθώς επιδίωξή της είναι να ταξιδέψει ο θεατής, έστω για λίγο, μακριά από το γκρίζο της μονότονης καθημερινότητας.
Μέσα σε ακαθόριστα φυσικά περιβάλλοντα, δουλεμένα εξπρεσιονιστικά, αέρινες, παιδικές φιγούρες, αδρά φιλοτεχνημένες, ελεύθερες από κάθε κλασική αναλογία και χαρακτηριστικά, παρατίθενται ως εμβληματικές μορφές, δημιουργώντας το κλίμα ενός ποιητικού συμβολισμού. Ενός συμβολισμού που γίνεται υπαινικτικά αφηγηματικός, προσβλέποντας στην απεικόνιση μιας πολυσύνθετης στιγμής εσωτερικής και επομένως αόρατης.
Πρόκειται για συνδυαστικά έργα, όπου οι χειρισμοί του εικονοπλασμού τους ερμηνεύουν τεκταινόμενα και διεκδικούν με τη νοηματική εκφορά τους μία συμφιλίωση με τις χαρές, ακόμα και τις πιο απλές, της ζωής.
Καλλιτέχνης με ευρείς ορίζοντες η Παπατζέλου, με σκηνοθετικές παράλληλα δραστηριότητες στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όπως και πολύχρονη εκπαιδευτική δράση στη μέση εκπαίδευση, λειτουργεί διαδραστικά για 20 περίπου χρόνια, καταθέτοντας τις προσωπικές της ιδέες, που για την ίδια αποτελούν περιπλάνηση εξωτερίκευσης συγκινήσεων, βιωμάτων και ευκταίων επιθυμιών.


Διάρκεια έκθεσης: από 6 έως 26 Φεβρουαρίου 2013
   Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.

   
Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

       Από Τρίτη έως Παρασκευή  09.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.
                            Σάββατο      17.00 - 21.00
                            Κυριακή       09.00 - 14.00
                            Δευτέρα       κλειστά
Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη

Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης
Προϊσταμένη Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
και Εικαστικών Τεχνών
Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου


read more " ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΤΖΕΛΟΥ ΕΩΣ 26/2 ΣΤΟ ΒΠΚ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ /COSTAS EVANGELATOS ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ          ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

                   ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ /COSTAS EVANGELATOS
                                   ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ   Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, και ώρα 20.30, εγκαινιάζεται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Αίθουσα Α΄Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: «Ιδεογραφικές μορφές και συλλήψεις».


  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2013.

  Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ:
Τρίτη – Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00
               Σάββατο: 17:00 - 21:00
                Κυριακή: 09:00 - 14:00
                Δευτέρα: KΛΕΙΣΤΑ

Πρόκειται για έκθεση χαρακτηριστικών ζωγραφικών συνθέσεων του Κώστα Ευαγγελάτου, της τελευταίας δεκαετίας, στις οποίες δεσπόζουν σύμβολα, έννοιες, μορφές, σώματα και γεωμετρικές φόρμες. Μετά την αναδρομική έκθεση του στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο SCRIPTORIUM το 1999, όπου παρουσιάστηκαν οι σειρές έργων του «Συλλήψεις» Νέα Υόρκη 1984-Αθήνα 1989, «Σωματογραφίες», «Εννοιακά τοπία» και «Νεφελογραφίες», ο καλλιτέχνης συνέχισε να δημιουργεί και να εκθέτει τα εμπλουτισμένα με νέες τεχνικές και συμβολικά γραμματογραφικά μοτίβα έργα του σε γκαλερί, μουσεία, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και εικαστικά κέντρα του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Γαλλία, με σημαντική απήχηση. Από το 2000 εκθέτει στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Παράλληλα συμμετείχε σε σημαντικές εκθέσεις του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Αθήνα 2004, Λευκωσία 2005, Μόσχα 2007, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος ACG, από το 2005- 2010, στο Ιδρυμα «Ανδρέας Λεντάκης», Αθήνα 2009, στο Μουσείο «Γ. Γουναρόπουλος», σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις. Στην αισθητική αναδρομή του 2000-2012 εκτίθενται έργα ζωγραφικής (σε καμβά, χαρτόνι, ξύλο-αλίκτυπες φόρμες, ύφασμα), με πρόσωπα και σώματα, επιζωγραφισμένες κατασκευές (σφαίρες), με εννοιολογικά στοιχεία. Ο καθηγητής, ιστορικός της τέχνης, Ακαδημαϊκός Χρύσανθος A. Χρήστου αναφέρει σε κείμενο του :
Η καλλιτεχνική δημιουργία του Ευαγγελάτου δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διακρίνεται για τον χαρακτήρα των αναζητήσεων και τον πλούτο των συνδυασμών του. Χωρίς να περιορίζεται σε καμιά από τις γνωστές στυλιστικές τάσεις και τις θεματογραφικές περιοχές διακρίνεται για τις συνεχείς προσωπικές έρευνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις διακρίνεται για ένα καθαρά προσωπικό ποιητικό ιδίωμα που βασίζεται τόσο στην ποιότητα του σχεδίου όσο και στην εσωτερικότητα και την εκφραστική δύναμη του χρώματος. Φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει να φτάσει σε σύνολα που προβληματίζουν τον θεατή και που σε καμιά περίπτωση δεν τον αφήνουν αδιάφορο, με την χρήση της ζωγραφικής του γλώσσας και την καθαρά ποιητική πνοή των διατυπώσεών του.read more " ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ /COSTAS EVANGELATOS ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ανακοίνωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. – Σωτήρη Χατζάκη


Ανακοίνωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή
του Κ.Θ.Β.Ε. – Σωτήρη Χατζάκη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επισημαίνει την κατεπείγουσα ανάγκη να γίνει σύσκεψη των εταίρων της Μονής Λαζαριστών για να επαναπροσδιοριστούν οι όροι συμμετοχής τους.
Το ρεπερτόριο του Κ.Θ.Β.Ε. για την Μονή Λαζαριστών είναι έτοιμο και αφορά στα εξής έργα:
1.  «Ο Χριστός πάσχων»: Μεσαιωνικό λειτουργικό δράμα για την προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού.
2.  «Mistero Buffo» του Β. Μαγιακόφσκι, με σκοπό την συνεργασία που αφορά στη Συλλογή Κωστάκη και στην Ρωσική Πρωτοπορία.
3.  Παραστάσεις της δράσης «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», για την στήριξη ιδρυμάτων που φιλοξενούν παιδιά.
4.  Χώρος Δράσης: Παραχώρηση του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών για να δοθεί βήμα στις νεανικές ομάδες της πόλης.

Το Κ.Θ.Β.Ε. ουδέποτε εγκατέλειψε την Μονή Λαζαριστών. Με την αναστολή του καλλιτεχνικού του έργου απαίτησε το αυτονόητο που ζητά σύσσωμη η ελληνική κοινωνία: διαύγεια, διαφάνεια και συγκροτημένη πολιτική στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Καλούμε τους αρμόδιους να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα του Κρατικού Θεάτρου για την ανάπτυξη της Μονής Λαζαριστών, των δυτικών συνοικιών καθώς και για την προστασία θέσεων εργασίας ηθοποιών και τεχνικών του θεάτρου μας.


read more " Ανακοίνωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. – Σωτήρη Χατζάκη "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Κουκλοποιήματα στου χορού τα βήματα» εως 8 /2 στο ΒΠΚ4 έως 8  Φεβρουαρίου 2013,
«Κουκλοποιήματα στου χορού τα βήματα»
Το θεατρικό εργαστήρι Θεάτρου Μαριονέτας «Ανταμαπανταχού» θα παρουσιάσει οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία μια διαδραστική παράσταση κουκλοθεάτρου στην οποία τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, να διερευνήσουν, να συνεργαστούν και να δώσουν λύσεις.  Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου
Τιμή Εισιτηρίου: 5€

read more " «Κουκλοποιήματα στου χορού τα βήματα» εως 8 /2 στο ΒΠΚ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ του Μάϊκ Κένι στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ


Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ

του Μάϊκ Κένι
μια
μια σύγχρονη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν


Φέτος, μια χρονιά τόσο δύσκολη όχι μόνο για τους ενήλικους αλλά και για πολλά  παιδιά, το θέατρο Αυλαία  θέλησε να ανεβάσει  μια παράσταση – βάλσαμο.
Γι αυτό και διάλεξε να παρουσιάσει το συγκινητικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν  Άντερσεν
« Η Μικρή Γοργόνα» σε μια θαυμάσια, μοντέρνα διασκευή του Μάϊκ Κένι.
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος υπογράφει την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της παράστασης η οποία θα παρουσιαστεί, κατά την τρέχουσα θεατρική περίοδο, συγχρόνως, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως αποτέλεσμα μιας ασυνήθιστης  συνεργασίας ανάμεσα, στη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και του θεάτρου Αυλαία της Θεσσαλονίκης! Με κοινούς τους καλλιτεχνικούς συντελεστές (σκηνοθέτη, σκηνογράφο, χορογράφο, φωτιστή) και με ολόιδια σκηνικά και κοστούμια αλλά με διαφορετική διανομή για τις δύο πόλεις!
Αυτή, η νέα εκδοχή της Μικρής Γοργόνας γίνεται αφορμή για τo ανέβασμα μιας  παράστασης  ποιητικής και σύγχρονης,  με ιδιαίτερο χιούμορ και με έναν , πολύχρωμο ευφάνταστο σκηνικό κόσμο!
H Μικρή Γοργόνα κατοικεί στο βυθό της θάλασσας με τον πατέρα της και τις αδελφές της.  Κολυμπώντας μια μέρα ως  την επιφάνεια της θάλασσας ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον κόσμο των ανθρώπων και ερωτεύεται έναν όμορφο πρίγκιπα.
Για να μείνει  κοντά του  είναι πρόθυμη  να απαρνηθεί  τον κόσμο της  και τους δικούς της, αλλά  και να θυσιάσει τα πάντα, ακόμη και τη φωνή της!
Η παράσταση- όπως κάθε παράσταση του θεάτρου Αυλαία, απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας : Στα μικρά παιδιά  με το παραμυθένιο, πολύχρωμο στοιχείο της και στα μεγαλύτερα, με το  βαθύτερο περιεχόμενο της ιστορίας που έχει σχέση με το  αναπόφευκτο  πέρασμα  των παιδιών από την εφηβεία στην ενηλικίωση.
Διαπραγματεύεται ακόμα τις σχέσεις ανάμεσα σε πρόσωπα τα οποία  είναι διαφορετικά, είτε από τη φύση είτε από τη θέση τους, ή ανήκουν ακόμα και σε διαφορετικούς κόσμους.
Η μετάφραση του έργου είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου, η σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ευαγγελίας Θεριανού, η κίνηση του Χρίστου Παπαδόπουλου , η εικονογράφηση των σκηνικών του Βίκτορα Μοσχόπουλου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Βοηθός σκηνοθέτης , ο Τάσος Αγγελόπουλος.
Παίζουν:  (στις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης, στο θέατρο Αυλαία) οι : Χριστίνα Γαρμπή και Γιώργος Κισσανδράκης και (στις παραστάσεις της Αθήνας, στο θέατρο Πόρτα)  οι : Μαρία Σκουλά και  Γιώργος Χρυσοστόμου
Η παράσταση ξεκινάει στις 4 Νοεμβρίου και θα παίζεται μέχρι την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2013), και κάθε Κυριακή στις 11:30 π μ. και στις 15.00
Παραστάσεις για σχολεία Δευτέρα ως Παρασκευή

Θέατρο «ΑΥΛΑΙΑ»
Κτίριο Χ.Α.Ν.Θ (πλευρά Τσιμισκή)
Τηλ: 2310-237700


read more " Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ του Μάϊκ Κένι στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Christofergroup στο Ναυτικο Ομιλο Θεσσαλονικης

Bιντεο και φωτογραφιες απο το καλεσμα δημοσιογραφων στην  ψαροταβερνα christofer, εναν πανεμορφο χωρο με εξαιρετικο φαγητο και φιλικη εξυπηρετηση, η οποια βρισκεται στον χωρο του ναυτικου ομιλου θεσσαλονικης Μεγ.Αλεξανδρου 12
 τηλ. 6978288022
www.christofergroup.gr
read more " Christofergroup στο Ναυτικο Ομιλο Θεσσαλονικης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Νινα Λοντσαρη και Ευγενια Μανωλιδου βιντεο και φωτογραφιες απο την παρασταση στην Πατρα Νινα Λοντσαρη και Ευγενια Μανωλιδου βιντεο και φωτογραφιες απο την παρασταση στην Πατρα

read more " Νινα Λοντσαρη και Ευγενια Μανωλιδου βιντεο και φωτογραφιες απο την παρασταση στην Πατρα "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

« ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ECLIPSES GROUP THEATER»στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον»«ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ – ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» - « ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ECLIPSES GROUP THEATER»
Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013, η ομάδα «Eclipses Group Theater» θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» το έργο της Reza De Wet «Το Μαύρο Νερό». Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την τόνωση και προβολή της τοπικής θεατρικής παραγωγής. Όλα τα έσοδα από τις παραστάσεις θα παραχωρηθούν στις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ


Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη αγροτική φάρμα και ακολουθεί τις ζωές δύο ορφανών αδελφιών (ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού), που μεγάλωσαν χωρίς γονική επιτήρηση, αρνούμενα την πραγματικότητα και δημιουργώντας έναν αλλόκοτο κόσμο. Στην απουσία των γονέων, τα παιδιά αναλαμβάνουν συχνά να τους υποδυθούν - ή μάλλον να μετενσαρκωθούν σε αυτούς - διαιωνίζοντας έτσι τον κύκλο της Αμαρτίας - Τιμωρίας. Η άφιξη ενός δικηγόρου θα αναστατώσει, θα αμφισβητήσει, θα θελήσει να αλλάξει αυτόν τον κόσμο, να τα καταστρέψει όλα. Τέταρτο πρόσωπο στο έργο, η νταντά. Ένας άγρυπνος παρατηρητής, μια σκιά που περιβάλλεται από μυστήριο και από μια σχεδόν ιερή δύναμη. Το έργο διαθέτει τόσο στοιχεία δράματος, όσο και αρχετυπικούς συμβολισμούς, που παραπέμπουν στις μεγάλες αρχαίες τραγωδίες.

Η Νοτιοαφρικανή θεατρική συγγραφέας Reza de Wet γεννήθηκε στη Senekal της Νότιας Αφρικής και απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2012. Εργάστηκε εκτεταμένα ως ηθοποιός και δίδαξε στο τμήμα Θεάτρου του Rhodes University στο Grahamstown. Υπήρξε μια παραγωγικότατη συγγραφέας, που έγραψε δώδεκα έργα μέσα σε δεκαπέντε χρόνια. Έχει κερδίσει τα περισσότερα λογοτεχνικά και θεατρικά βραβεία από κάθε άλλο Νοτιοαφρικανό συγγραφέα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία, στην Τσεχία, στην Ολλανδία και στην Ελλάδα και έχουν μεταφραστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Ρεζά ντε Βετ
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Ελεονώρα Αϊβαζίδου
Σκηνικό / Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα
Μουσική: Μιχάλης Σιώνας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ματίνα Κουλουριώτη
Οργάνωση Παραγωγής: Χρήστος Αθηνέλης
Τεχνική υποστήριξη: Βάλια Σταματάκι
Διανομή (Με σειρά εμφάνισης): Μαρία Χατζηϊωαννίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Mάρα Τσικάρα, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης.
Η Ομάδα «Eclipses Group Theater»…
…ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 2012. Το «π-Roject» ήταν η πρώτη παραγωγή του θεάτρου και παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη και στο Μόντρεαλ την Άνοιξη του 2011. Τα μέλη της ομάδας δραστηριοποιούνται την τρέχουσα περίοδο σε δύο ανεξάρτητους πυρήνες, εκ των οποίων ο ένας εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ενώ ο άλλος στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας τις δικές τους αυτόνομες παραγωγές. Εντούτοις, υπάρχει η προοπτική συνεργασίας όλων των μελών για ένα κοινό εγχείρημα στο άμεσο μέλλον.
Στοιχεία επικοινωνίας: 6974413121 και 6997165761,
Το εισιτήριο γενικής εισόδου διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.
Κρατήσεις καθημερινά: 12.00 - 14.00 & 18.00 - 21.00 στο τηλέφωνο 2310869869, Δημοτικό Θεατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42).

read more " « ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ECLIPSES GROUP THEATER»στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ,ΧΑΗΝΙΔΕΣ,Γ.ΧΑΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΙΒΑΝΟΦΕΙΟ 11/2

Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ,ΧΑΗΝΙΔΕΣ,Γ.ΧΑΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΙΒΑΝΟΦΕΙΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/2/13 ΣΤΙΣ 8.

read more " Β.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ,ΧΑΗΝΙΔΕΣ,Γ.ΧΑΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΙΒΑΝΟΦΕΙΟ 11/2 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ έτους 2012

Τμήματος ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
& ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Κατά το 2012 πραγματοποιήθηκαν:
α) 11 Εικαστικές εκδηλώσεις - τις επισκέφθηκαν 11.801 επισκέπτες
                                                 εκ των οποίων 1.265 μαθητές
β)  87 εκδηλώσεις αφιερωμένες στο πλαίσιο του εορτασμού της Θεσσαλο- 
             νίκης  για το 2012
     Από αυτές:
·       16 εικαστικές εκδηλώσεις - τις επισκέφθηκαν 12.101 επισκέπτες
                                                      εκ των οποίων 3.731 μαθητές
·       71 πολιτιστικές που διοργανώθηκαν από το Βαφοπούλειο ή και σε συνεργασία με Δήμους, Προξενεία, Κοινότητες, Συλλόγους, Φορείς κ.ά.
  και τις παρακολούθησαν 7.637 θεατές
γ)  47 εκδηλώσεις λόγου - τις παρακολούθησαν 3.400 ακροατές
δ)  50 μουσικές εκδηλώσεις -  τις παρακολούθησαν 7.325 ακροατές
     Αναλυτικά τα Φεστιβάλ:
·       Νεανική Πειραματική Μουσική Σκηνή:  10 συναυλίες  - 1.275 ακροατές
·       2ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Άνοιξης:  8 συναυλίες - 1.290 ακροατές
·       2ο Φεστιβάλ Εναλλακτικής Μουσικής:  9 συναυλίες - 1.450 ακροατές
·       1ο Φεστιβάλ Μουσικής και Κινηματογράφου:  5 συναυλίες - 390 ακροατές
ε)   21 Θεατρικές παραστάσεις - τις παρακολούθησαν 3.330 θεατές
στ)   6 εκδηλώσεις κινηματογράφου - τις παρακολούθησαν 645 θεατές
ζ)   74 Φιλοξενούμενες εκδηλώσεις Συλλόγων, Σχολείων, Φορέων κ.ά. -
           τις παρακολούθησαν 10.370 ακροατές, θεατές κ.ά.

ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ296 εκδηλώσεις - 56.609 ακροατές, θεατές κ.ά.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:   30.516,95 €


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Το χρονικό διάστημα Ιανουάριου – Μαΐου 2012, συνέχισαν τη λειτουργία τους (από τον Οκτώβριο του 2011), 17 εργαστήρια ενηλίκων που τα παρακολού-θησαν 180 άτομα.
Κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2012 ξεκίνησαν τη νέα  λειτουργία τους 20 εργαστήρια ενηλίκων, οποία παρακολουθούν 200 άτομα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ
Από τον Σεπτέμβριο του 2012, ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του το Κοινωνικό Φροντιστήριο και το παρακολουθούν 28 μαθητές της Β΄ Λυκείου και 60 μαθητές της Γ΄ Λυκείου.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Κατά το έτος 2012 οι Βιβλιοθήκες του Κέντρου κινήθηκαν ως εξής:

Στη Δανειστική Βιβλιοθήκη: προστέθηκαν 590 τόμοι  (54 από αγορές και 536 από δωρεές αναγνωστών). Η συλλογή της Δανειστικής  Βιβλιοθήκης έως  31-12-12 ανέρχεται στους 26.178 τόμους.
Κατά το έτος 2012  οι αναγνώστες του Δανειστικού Τμήματος ήταν 5.698  άτομα και δανείστηκαν 22.409 τόμους. Οι νέοι αναγνώστες ήταν 528.

Στο Πληροφοριακό Τμήμα-Αναγνωστήριο: προστέθηκαν 90 τόμοι (από δωρεές αναγνωστών).  Η συλλογή του Αναγνωστηρίου έως 31-12-12 ανέρχεται στους 13.699 τόμους.
Επίσης στη συλλογή του Αναγνωστηρίου προστέθηκαν 300 βιβλία, δωρεά του Ιδρύματος Σολτζενίτσιν της Μόσχας, τα οποία θα ταξινομηθούν σύντομα.
Κατά το έτος 2012  χρησιμοποίησαν την αίθουσα του Αναγνωστηρίου 7.721 άτομα και δανείστηκαν 2.028 τόμους.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη: προστέθηκαν 286 τόμοι (από δωρεές αναγνωστών)
Η συλλογή της Παιδικής Βιβλιοθήκης έως 31-12-12 ανέρχεται στους 15.920 τόμους.
Κατά το έτος 2012  οι αναγνώστες της Παιδικής Βιβλιοθήκης ήταν 5.502  άτομα και δανείστηκαν 12.191 τόμους. Οι νέοι αναγνώστες ήταν 295.

Στο Αρχείο Γ.Θ.Βαφόπουλου-Σπουδαστήριο: ξεκίνησε η ταξινόμηση και καταλογογράφηση των βιβλίων της προσωπικής συλλογής του Γ. Θ. Βαφόπουλου  (από τον Οκτώβριο 2011) καταχωρήθηκαν 2.635 τόμοι  μέχρι το τέλος του 2012.

Το Τμήμα των βιβλιοθηκών κατά το έτος 2012 πραγματοποίησε 150 εκδηλώσεις για παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στους  χώρους της Παιδικής Βιβλιοθήκης, της Αίθουσας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου αλλά και στο Θέατρο. Τις εκδηλώσεις στην παιδική βιβλιοθήκη παρακολούθησαν 272 τμήματα  σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης (8.160 μαθητές ). Ενώ τις εκδηλώσεις στους άλλους χώρους παρακολούθησαν  1740 άτομα. Συνεπώς στο σύνολο οι επισκέπτες των εκδηλώσεων του Τμήματος Βιβλιοθηκών ανέρχονται στα 9.900 άτομα. Το συνολικό κόστος των παιδικών αυτών εκδηλώσεων ήταν 6.478,00 €.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2012 λειτούργησαν 8 εργαστήρια για παιδιά και τα παρακολούθησαν  105 παιδιά.
Ενώ από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2012 λειτούργησαν 7 εργαστήρια για παιδιά και τα παρακολούθησαν 120 παιδιά.


read more " ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Έκθεση FRANZ WEST: Ο Βιεννέζος Φίλος Franz West και Herbert Brandl, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Peter Kogler, Mariella Simoni, Octavian Trauttmansdorff, Otto Zitko, Heimo Zobernig στο ΜΜΣΤΈκθεση
FRANZ WEST: Ο Βιεννέζος Φίλος
Franz West και Herbert Brandl, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Peter Kogler, Mariella Simoni, Octavian Trauttmansdorff, Otto Zitko,
Heimo Zobernig

FRANZ WEST: The Viennese Friend
Franz West and Herbert Brandl, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Peter Kogler, Mariella Simoni, Octavian Trauttmansdorff, Otto Zitko,
Heimo ZobernigΕπιμέλεια Έκθεσης : Ντένης Ζαχαρόπουλος
Διάρκεια : 8 Φεβρουαρίου – 5 Μαΐου 2013
Εγκαίνια : Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013, 20:00

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Franz West: Ο Βιεννέζος Φίλος - Franz West και Herbert Brandl, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Peter Kogler, Mariella Simoni, Octavian Trauttmansdorff, Otto Zitko, Heimo Zobernig την οποία επιμελήθηκε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος. Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά - ΜΜΣΤ σε συνεργασία με το Institute for Contemporary Art and Thought ITYS, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 20:00 και θα διαρκέσει έως και τις 5 Μαΐου 2013.
Για πάνω από τριάντα χρόνια η παρουσία του Franz West (1947-2012), ενός από τους ιδιαίτερα σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας στη Βιέννη, επιτρέπει σε πολλούς νεότερους καλλιτέχνες, αλλά και σε σημαντικούς κριτικούς και επιμελητές από άλλες χώρες, να συναντηθούν και να αναπτύξουν κοινή πορεία μέσα από τα έργα τους, τις εκθέσεις, τους θεσμούς, τις διαδρομές, τα γεγονότα.
Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, σε συνεργασία με το ίδρυμα ITYS, αποτίει ένα φόρο τιμής στο σημαντικό αυτό δημιουργό: μαζί του συνεργάζεται από τα πρώτα χρόνια του 1980, παρουσιάζοντας μια σειρά από έργα καλλιτεχνών φίλων και συνοδοιπόρων του, που καλύπτουν όλη αυτή την περίοδο και όπου οι φιλίες και τα έργα εμψυχώνουν τις γλώσσες και τα ιδιώματα της εποχής.

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Ντένης Ζαχαρόπουλος για το έργο του West:
Για πάρα πολλά χρόνια το ανθρώπινο σώμα θεωρείτο ως το περίβλημα της  ψυχής. Έπρεπε να περιμένουμε πολλούς αιώνες για ν' ανοιχτεί το περίβλημα αυτό, να μπορέσει να εξεταστεί το περιεχόμενο του, να μελετηθεί, ν' απομνημονευτεί. Έκτοτε το σώμα υπέστη πολλές μεταμορφώσεις. Εννοήθηκε άλλοτε σαν εργαλειοθήκη, άλλοτε σαν συλλογή οργάνων, άλλοτε σαν σύνολο λειτουργιών. Το περίβλημα αυτό ανοίχτηκε κι έδωσε τη θέση του σε ένα κουτί, σε μια μηχανή, σ' ένα κατάστιχο, σ' ένα δίκτυο.
Η Γλυπτική από τον καιρό του Ροντέν ή του Μεντάρντο Ρόσο, του Μπρανκούζι ή του Ντυσάν, θρυμματίζοντας την αρχαία αγαλματοποιία μας έκανε κοινωνούς μιας νέας προτίμησης που ενσωμάτωνε το περιεχόμενο μέσα στο κουτί του, το κατάστιχο μέσα στο απόθεμα, το σύνολο μέσα στο απόσπασμα, τη λειτουργία μέσα στο όργανο, το δίκτυο μέσα στο σταθμό. Ο λόγος του γλύπτη, είτε ιστορικός είτε μορφολογικός, πέρασε από το βάθρο στη γεωμετρία, από την ενότητα στον αριθμό, μετατρέποντας μ' αυτό τον τρόπο το άνοιγμα του περιβλήματος και την κλεμμένη επιστολή που ήταν το περιεχόμενό του, σε μια εξαιρετική υπηρεσία Ταχυδρομείου με δικά της γραμματόσημα, γραμματοκιβώτια, κέντρα ταξινόμησης και διανομής, ταχυδρόμους και άμαξες, δελτάρια και διευθύνσεις.
Από αυτόν τον αχανή αυτόν χώρο κυκλοφορίας μέσα στον Κόσμο με τη σειρά τους, ο Φοντάνα συνέλαβε την έννοια, ο Μπάρνετ Νιούμαν την πράξη, ο Τζιακομέττι το θραύσμα, ο Υβ Κλάιν την ακτινοβολία, ο Μαντζόνι το θράσος, ο Μπόυς το βάθος, ο Μπρούταρς την αδράνεια, ο Πιστολέττο τη διάσταση, ο Σολ Λεβίττ την σταθερότητα, ο Μπρους Νάουμαν την εναλλακτικότητα, ο Μάριο Μερτς το άπειρο, ...πριν φτάσουμε σήμερα στο σημείο εκείνο όπου το γράμμα έφτασε ανοιχτό έως εμάς και μας παραδίδει συνολικά στη Σημασία. Εκκρεμείς στο χώρο του κόσμου ως κεραυνοβολημένοι προτείνουμε το στήθος μας στο γαλανό, προπετείς μπρος στο βάθος, εναλλακτικοί μπρος στην αδράνεια, σταθεροί μπρος στη διάσταση που μας προβάλλει στο άπειρο.
Από αυτή τη μέρα κι ύστερα ένα έργο τέχνης δένετε μαζί μας όπως το βιολί με τον ώμο του βιολιστή, όπως η πατερίτσα κάτω από τη μασχάλη του κουτσού, όπως η βαλίτσα με το χέρι του ταξιδιώτη, όπως το παιδί με το στήθος της μάνας του, η ξαπλώστρα με τα οπίσθια της Μαντάμ ντε Ρεκαμιέ, οι φτερούγες με την αγγελική υπόσταση, το φως με τον καλοκαιρινό ουρανό, ο πόθος με το δέντρο της Γνώσης, το χαρτόσημο με τις συμβολαιογραφικές πράξεις, το ακουστικό με το αυτί της τηλεφωνήτριας,  η φωνή με την κοιλιά του τραγουδιστή, το γυμνό σώμα με την ερωτική ανατριχίλα, το σύμπαν με το δρόμο των άστρων, ο ύπνος με την ώρα της ξεκούρασης, ο ορίζοντας με το βήμα του πλάνητα, η μέθη με την ουσία του κρασιού.
Δένετε μαζί μας και μας εμπεριέχει --ο έμψυχος χώρος-- αποσπασματικούς και πλάγιους, μας σκεπάζει και μας περικλείει, περαστικούς και χερσαίους με χίλιες πλευρές που τεντώνονται και παραδίνονται στην ψυχή ξεβάφοντας, σαν το μητρικό σεντόνι κατά μήκος μιας στήλης καμωμένης από σπόνδυλους και μυελό, το λουλουδάτο χαλί της.
Στις αίθουσες ή τα πάρκα, τις εκθέσεις ή τα περάσματα στη πόλη, μέσα από το πλαίσιο θεσμών ή της καθημερινής ανεκδοτολογίας του κόσμου, ο Φράντς Βεστ συγκεντρώνει τα κομμάτια της ψυχής --τρομερά και γλυκά, μεγαλοπρεπή κι εύθραυστα, αποκρουστικά και τρυφερά-- και μας συμπλέκει μέσα στο έργο του ως μια τεράστια κουρελού: passstücke, ντιβάνια, καθίσματα, κινήσεις, βαψίματα, στάσεις, χαλιά, βίντεο, φωνές, χειρονομίες, προοπτικές, πρόσωπα, χρώματα και συναισθήματα, πράγματα και πάθη όπως η εικόνα που σχηματίζεται μέσα από τους κόμπους στο χαλί του Κόσμου που μας σημασιοδοτεί.
Από την ημέρα εκείνη και μέχρι ετούτη τη στιγμή, είναι πλέον η ψυχή το περίβλημα του σώματος.

Επίσης σημειώνει για τις σχέσεις του Franz West με τους φίλους και συνοδοιπόρους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση:
Οι Franz West, Herbert Brandl, Peter Kogler, Octavian Trauttmansdorff, Otto Zitko και Heimo Zobernig αυστριακοί καλλιτέχνες συναντήθηκαν ήδη από την αρχή της δεκαετίας του ‘80 και συνεργάστηκαν στενά, μοιράστηκαν την καλλιτεχνική ζωή αλλάζοντας την πραγματικότητα της αυστριακής παρουσίας στο διεθνή χώρο, όχι γιατί έφτιαξαν κάποια νέα τάση, αλλά γιατί συνεργάστηκαν ώστε να διαμορφώσουν μια πολύ ανοιχτή και ενδιαφέρουσα πλατφόρμα όπου ο συνεχής διάλογος από την καθημερινή ζωή στην καλλιτεχνική έρευνα να επηρεάσει την έννοια μιας ευρύτερης παιδείας. Σε αντίθεση με την λόγια παιδεία του καθωσπρεπισμού πέτυχαν να θεμελιώσουν μια ουσιαστική παιδεία μέσα από την αντισυμβατική στάση και ειρωνεία με την οποία λειτούργησαν μπρος σε κάθε είδους ακαδημαϊσμό ή σοβαροφάνεια. Με τη στάση τους αυτή τράβηξαν δίπλα τους μεγάλο αριθμό σημαντικών καλλιτεχνών από όλα τα μέρη του κόσμου όπως τους, Mike Kelley, Martin Kippenberger ή τη Mariella Simoni επιτυγχάνοντας να μετατρέψουν την καλλιτεχνική ζωή, την αγορά της τέχνης, και την παιδαγωγική των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Βιέννη και γενικότερα στην Αυστρία και να μετατρέψουν μια τοπικιστική και κλειστή κοινωνία σε μια διεθνή, ανοιχτή και απρόβλεπτη ζωντανή πνευματική και καλλιτεχνική πραγματικότητα. Με επικεφαλής τον Franz West, αντιμετώπισαν δυναμικά και ευφάνταστα κάθε εγγενή τάση προς την συμβατικότητα και την αρτηριοσκλήρυνση που προκαλεί η αναγνώριση και η εξουσία. Ο Franz West μέχρι τέλους ενέπνευσε συστηματικά το περιβάλλον του να παραμείνει νέο και να συνεχίσει να εκπλήσσεται από το τι μπορεί να συμβαίνει γύρω μας κάθε στιγμή, να αντιμετωπίζει πάντα με πνεύμα αφελές, γεμάτο ερωτηματικά και χιούμορ το κάθε τι, ξεκινώντας πρώτα από όλα γενναιόδωρα, με την αυτοκριτική στάση του καλλιτέχνη του ίδιου που αποδύεται δημόσια το ναρκισσισμό του. Έτσι καλλιτέχνες σαν τον Mike Kelley ή τον Martin Kippenberger μεταξύ πολλών άλλων, ήταν δίπλα του και μοιράστηκαν την απομυθοποίηση του μυσταγωγικού ρόλου του καλλιτέχνη και την κοινωνική διάσταση του έργου σαν κριτικό εργαλείο ή και σαν εργαλείο που προκαλεί κρίσεις οι οποίες αφυπνίζουν τόσο το κοινό όσο και τον καλλιτέχνη τον ίδιο. Από τον John Baldessari, τον Joseph Kosuth, τον Lawrence Weiner, τον Jimmy Durham στον Mario Merz, τον Pierpaolo Calzolari, τον Michelangelo Pistoletto, τον Γιάννη Κουνέλλη και τη Marina Abramovic, μέχρι ένα μεγάλο μέρος συνομήλικών του όπως η Mariella Simoni, o Jean Marc Bustamante, o Juan Munoz,  o Thomas Schütte, o Günther Förg, ο Reinhard Mucha, ο Albert Oelen, ο Richard Deacon, ο Ernst Caramelle,  ο κύκλος των καλλιτεχνών γύρω του ήταν συνεχώς ανοιχτός και πλούσιος σε αντιπαραθέσεις και διάλογο που χτύπησε καίρια κάθε είδους φορμαλισμό και κομφορμισμό. Ο Βιεννέζος Φίλος παραμένει μια τόσο σημαντική μορφή ανάμεσά μας μέσα από το έργο και την πνευματική υποθήκη που ολοκληρώνει και κληροδοτεί στις νεώτερες γενιές.

Το 2012 ο Φραντς Βεστ αφήνει την καρέκλα του άδεια. Η καρέκλα αυτή, που έχει βρει τη λειτουργικότητά της ως τέτοια, αλλά και την ιδιαιτερότητά της ως γλυπτό, όχι μόνο είναι σύμβολο του έργου του, αλλά σφραγίζει και τη θέση του στην Ακαδημία των Τεχνών της Βιέννης και στα σπίτια των φίλων του, στις dokumenta 9 και 10 και σε πολλά μουσεία και θεσμούς στον κόσμο.


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Franz West γεννήθηκε στην Βιέννη το 1947, όπου και πέθανε το 2012. Σπούδασε στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης. Έργα του συμπεριλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες συλλογές. Έχει εκθέσει έργα του σε όλο τον κόσμο και σε σημαντικούς χώρους όπως το MoMA της Νέας Υόρκης, η Whitechapel Gallery στο Λονδίνο, η Kunsthalle Wien, οι Gagosian Galleries , το Museo Tamayo στο Μεξικό. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του συμπεριλαμβάνονται οι: “We’ll Not Carry Coals”, Kunsthaus Bregenz, Αυστρία (2003)∙ “Recent Sculptures”, Lincoln Center, Νέα Υόρκη (2004)∙ Vancouver Art Gallery (2005)∙ MAK, Βιέννη (2008)∙ και “To Build A House You Start with the Roof: Work, 1972-2008”, Baltimore Museum of Art (η οποία παρουσιάστηκε στο διάστημα 2008-2009 στο Los Angeles County Museum of Art και στο Foundation Beyeler, Βασιλεία). Η μεγάλη αναδρομική έκθεση “Franz West: Autotheater” εγκαινιάστηκε στο Museum Ludwig της Κολωνίας το 2010 και το 2011 περιοδεύει στο MADRE της Νάπολης και στο Universalmuseum, στο Γκρατς.

Ο Herbert Brandl, (1959, Γκρατς, Αυστρία) είναι Αυστριακός ζωγράφος. Σπούδασε από το 1978 στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης (με τους Herbert Tasquil και Peter Weibel) και από το 2004 είναι καθηγητής στην Art Academy στο Dusseldorf. Από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στη Μπιενάλε του Παρισιού (1985), στο Musée d'Art de la Ville de Paris (1990), στη documenta IX (1992) και στη Painting on the Move, Kunsthalle Basel, Museum of Contemporary Art (2002). Το 2007 εκπροσώπησε την Αυστρία στη Biennale της Βενετίας. Ο Herbert Brandl ζει και εργάζεται στη Βιέννη και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αυστριακούς εκπροσώπους της σύγχρονης ζωγραφικής.

Ο Michael "Mike" Kelley (1954, Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν, ΗΠΑ) σπούδασε στο California Institute of the Arts και το University of Michigan. Στο έργο του συναντούμε τυχαία αντικείμενα που βρίσκει, υφασμάτινα πανό, σχέδια, assemblage, κολλάζ, performance και βίντεο. Έχει εργαστεί συχνά ομαδικά με άλλους καλλιτέχνες όπως οι Paul McCarthy, Tony Oursler και John Miller. Σε άρθρο του στην εφημερίδα The New York Times, το 2012, ο Holland Cotter τον περιγράφει σαν «ένα από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα και σχολιαστή της λαϊκής κουλτούρας και των νεανικών εξεγέρσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις σημαντικότερες εκθέσεις του περιλαμβάνονται οι: "Catholic Tastes," Whitney Museum of American Art, New York and Los Angeles County Museum of Art (1993); "Mike Kelley," Museu d'art Contemporani, Barcelona (1997); "Framed and Framed, Test Room, Sublevel," MAGASIN, Grenoble (1999); "The Uncanny," Tate Liverpool and Museum Moderne Kunst Stiftung Ludwig, Vienna (2004); "Profondeurs Vertes," Musée du Louvre (2006); and "Educational Complex Onwards: 1995-2008," WIELS Centre d'Art Contemporain (2008). Πέθανε στο Λος Άντζελες το 2012.

Ο Martin Kippenberger (1953, Ντόρτμουντ, Γερμανία - 1997, Βιέννη, Αυστρία), Γερμανός καλλιτέχνης, ήταν γνωστός για την εξαιρετικά πληθωρική παραγωγή του σε ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και μέσων, όπως επίσης για την προκλητική, αστεία και του φανατικού πότη δημόσια περσόνα του. Ο Kippenberger "θεωρείται ευρέως σαν ένας από τους πιο ταλαντούχους Γερμανούς καλλιτέχνες της γενιάς του», σύμφωνα με την Roberta Smith, κριτικό των New York Times. Αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς των Γερμανών enfants terribles μαζί με τους Albert Oehlen, Markus Oehlen, Werner Büttner, Georg Herold, Dieter Gols, και Günther Förg. Έχει εκθέσει έργα του στη documenta X, Kassel (1997), Kunsthalle Bassel (1998), Reinaissance Society, Chicago (2000), Zwirner & Wirth, New York (2002), Centre Georges Pompidou, Paris (2002) κ.α..

Ο Peter Kogler (1959, Ίνσμπρουκ, Αυστρία) ζει και εργάζεται στη Βιέννη.
Σπούδασε στην
Vienna Academy of Fine Arts. Έχει εκθέσει έργα του από το 1979, μεταξύ άλλων στην 46η Biennale της Βενετίας (1995), στην documenta X στο Kassel (1997), στην Expo στο Αννόβερο (2000), στη Villa Arson στη Νίκαια (2002), στην Kunstverein στο Αννόβερο (2004) και στην Galerie Crone του Βερολίνου (2004). Από το 1997 είναι καθηγητής της Vienna Academy of Fine Arts, υπεύθυνος για τις computer και video art  και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου.
Η Mariella Simoni (1948, Ντεσεντζάνο, Ιταλία), σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας. Κερδίζοντας την υποτροφία του κριτικού τέχνης Giulio Carlo Argan, ταξιδεύει στο Λονδίνο, όπου επηρεάζεται σημαντικά από το έργο του Mark Rothko. Μετακομίζει στο Μιλάνο, όπου σπουδάζει ψυχανάλυση, ψυχολογία και φιλοσοφία, μελετώντας τις φροϋδικές αλλά και τις λακανικές αρχές. Το 1975, η Simoni συναντιέται με τους Mario και Marisa Merz, Luciano Fabro, Pierpaolo Calzolari, Γιάννη Κουνέλλη και άλλους καλλιτέχνες και έχει την πρώτη της έκθεση. Το 1977, η Simoni επιστρέφει στο Παρίσι, και παρακολουθεί μαθήματα από τον Λακάν. Στην Αθήνα, εκθέτει επανειλημμένα στη Γκαλερί Bernier από το 1979. Στη συνέχεια του ίδιου έτους εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη. Οι πρώτες της ατομικές εκθέσεις παρουσιάζονται σε Μιλάνο, Μπρέσια, Βιέννη και Αθήνα. Στη Βιέννη εκθέτει με τον Peter Pakesch και συναντά καλλιτέχνες όπως οι Otto Zitko, Franz West, και Herbert Brandl με τους οποίου συνδέεται με στενή φιλία και συνεργασία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και με την προτροπή του Jan Hoet μετακομίζει από το Παρίσι όπου ζει, στη Γάνδη. Με ένα διάλειμμα στο San Casciano dei Bagni και τη Νέα Υόρκη, η Simoni επιστρέφει στη Βόρεια Ιταλία, όπου ζει και εργάζεται στην περιοχή της λίμνης Garda.

Ο Octavian Trauttmansdorff (1965, Βιέννη, Αυστρία) ζει στη Βιέννη και ασχολείται με τη φωτογραφία, το βίντεο, τη performance και τις  εγκαταστάσεις. Σπούδασε στη School of Applied Arts in Vienna  με τους Ernst Caramelle και Ferdinand Schmatz. Έχει εκθέσει τη δουλειά του από το 1993 στην Μπιενάλε της Βενετίας, στο Ambrosi Museum της Βιέννης, στο Centre d'Art Contemporain του Φράιμπουργκ, στη Μπιενάλε του Βερολίνου, στην Kunsthalle Bremen κ.α. Διερευνά τις συνθήκες παραγωγής και ανάγνωσης της τέχνης, καθώς και τους μηχανισμούς της κοινωνικής συμπεριφοράς με την ανατρεπτική ένταξη της θεσμικής κριτικής, έργα-εγκαταστάσεις με ευρεία χρήση των μήντια τη δεκαετία του ’90 και σύγχρονες κοινωνικο-πολιτικές καταστάσεις στα έργα του. Η συνεργασία του με το Franz West είναι πολύ στενή.

Ο Otto Zitko (1959, Linz, Αυστρία) ζει στη Βιέννη και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες της Αυστρίας και με μεγάλη επιρροή. Μεταξύ 1977 και 1982 σπούδασε στην Vienna Academy of Applied Arts με τους Herbert Tasquil και Peter Weibel. Ξεκινά με τη ζωγραφική του τελάρου για να αναπτυχθεί από τα χρόνια του ‘80 στην προβολή στο χώρο και το ελεύθερο σχέδιο που ακολουθεί ζωγραφικά την κίνηση του χεριού. ιδιαίτερη έμφαση παίρνει η ρευστή συνεχής γραμμή που αναπροσδιορίζει την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχο και δημιουργεί δυναμικούς χώρους μιας ανεξάντλητης παρουσίας. Έχει εκθέσει, μεταξύ άλλων, στα "Me, Myself and I" με την Louise Bourgeois στο Βερολίνο (2010), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma στο Ελσίνκι (2005), στο Austrian Cultural Forum στην Πράγα (2004), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Βερολίνο (2009) κ.α.. Το 1996 κερδίζει το βραβείο Otto Mauer Monsignor και το 2004 το βραβείο της πόλης της Βιέννης για τις εικαστικές τέχνες.

Ο Heimo Zobernig (1958, Mauthen) ζει στη Βιέννη. Σπούδασε στην Academy of Fine Arts (1977-1980) και στο College of Applied Arts (1980-1983) στη Βιέννη. Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο College of fine Arts του Αμβούργου (1994-1995) και Καθηγητής Γλυπτικής στο College of Fine Arts Städelschule της Φρανκφούρτης (1999-2000). Από το 2000 είναι Καθηγητής Γλυπτικής στην Academy of Fine Arts της Βιέννης. Έχει εκθέσει διεθνώς στις μεγαλύτερες εκθέσεις και μουσεία μεταξύ των οποίων η documenta IX (1992) και X (1997), Κάσελ. Η καλλιτεχνική πορεία του Heimo Zobernig συνίσταται σε μια ακούραστη ερμηνευτική των διαστημάτων ανάμεσα στα πράγματα ανάμεσα στα γράμματα του αλφαβήτου, ανάμεσα στα χρώματα, ανάμεσα σε ξεχωριστά αντικείμενα και χώρους. Η τέχνη του δείχνει πρώτα από όλα τον τρόπο λειτουργίας της, το πως γίνεται και το πως παράγει σημασία. Λίγο τον αφορούν τα υλικά και κυρίως αναπαράγει μορφές και χρησιμοποιεί πειστικά τις απλούστερες υποστάσεις για να πετύχει ουσιαστικότερο αποτέλεσμα.

Συντονισμός & Επικοινωνία: Ελένη Κωτσαρά, eleni.kotsara@mmca-mam.grΜουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 
Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο
10554 Αθήνα
T: 210 3215717
F: 210 3215712

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο : 11.00 – 19.00
Πέμπτη          : 13.00 – 21.00
Κυριακή        : 11.00 – 16.00
Δευτέρα & Τρίτη : Κλειστά

read more " Έκθεση FRANZ WEST: Ο Βιεννέζος Φίλος Franz West και Herbert Brandl, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Peter Kogler, Mariella Simoni, Octavian Trauttmansdorff, Otto Zitko, Heimo Zobernig στο ΜΜΣΤ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »