Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

GR4YOU: "Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΉΣ" ΣΤΟ ΘΈΑΤΡΟ ΚΉΠΟΥ- ΤΕΤΆΡΤΗ 1 ΚΑΙ ΠΈ...

GR4YOU: "Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΉΣ" ΣΤΟ ΘΈΑΤΡΟ ΚΉΠΟΥ- ΤΕΤΆΡΤΗ 1 ΚΑΙ ΠΈ...: "Ο Επιθεωρητής" στο θέατρο Κήπου Το κλασσικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής»... παρουσιάζει φέτος το καλ...
read more " GR4YOU: "Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΉΣ" ΣΤΟ ΘΈΑΤΡΟ ΚΉΠΟΥ- ΤΕΤΆΡΤΗ 1 ΚΑΙ ΠΈ... "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Φράγμα Θέρμης-Συναυλία τιμής για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή" ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ


Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012
Φράγμα Θέρμης
Ώρα έναρξης: 21:00,
Τηλ. 6989939594
Εισιτήριο θεάματος: 10€
…Αχ ! Ανατολή…
"Συναυλία τιμής για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή"
ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ

Συμμετέχουν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Αρετή Κετιμέ

Ειδική συμμετοχή: Γρηγόρης Βαλτινός

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κοτσίνης

Με τη συμμετοχή ορχήστρας που θα αποτελείται από 10 παραδοσιακούς κορυφαίους σολίστες μουσικούς της χώρας μας, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ερμηνευτές - καλλιτέχνες, ο Πέτρος Γαϊτάνος, αυτό το καλοκαίρι μεταξύ άλλων παρουσιάζει σε διάφορες περιοχές της χώρας μια παράσταση - συναυλία αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή που φέτος κλείνει 90 χρόνια από τότε (1922-2012).

Το πρόγραμμα έχει ένα ευρύ υλικό από επιλογές μετα πιο αγαπημένα παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια. Τραγούδια από όλη τη Ρωμιοσύνη με έμφαση στις περιοχές, Μικρά Ασία, Σμύρνη, Αιγαίο, Πόλη, Θράκη, Πόντο και Μακεδονία. Επίσης με τραγούδια του 20ου αιώνα που γράψανε Έλληνες συνθέτες και ποιητές, κατά το πλείστον πρόσφυγες, γόνοι προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, ( Καλδάρας, Πυθαγόρας ) όπως και με κάποιους ύμνους ( Τη Υπερμάχω, Σώσον Κύριε τον λαόν Σου), που αναδεικνύουν την πνευματική ματιά της ευρύτερης Ελλάδας και της σπουδαίας Ορθόδοξηςκληρονομιάς. Παράλληλα σε γιγαντοοθόνη θα προβληθούν βίντεο με πλάνα αρχείου από τη Μικρασιατική καταστροφή και την Πόλη τα οποία θα συνοδεύσουν μερικά από τα τραγούδια.

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως ο Πέτρος Γαϊτάνος στις εμφανίσεις του δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα αμεσότητας που εκτοξεύει τις βραδιές σε ένα ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό γεγονός, παρουσιάζει τις συναυλίες του σε μορφή παράστασης, ενώ σύντομα κατεβαίνει από τη σκηνή και γίνεται ένα με τον κόσμο που τον αγαπάει σταθερά, δυνατά και διαχρονικά. Είναι ένας καλλιτέχνης που έχει αλλάξει με τις εμφανίσεις του την έννοια και τη λειτουργία των συναυλιών.

Σκοπός αυτης της συναυλιας, του Πέτρου Γαϊτάνου, είναι να θυμίσει και να τιμήσει τις περιοχές των αλησμόνητων πατρίδων, να αναδείξει την πολιτισμική προσωπικότητα των Ελλήνων, τη μακραίωνη ιστορία των περιοχών αυτών και την οδυνηρή καταστροφή που δέχτηκαν στα γεγονότα του 1922. Με στίχους και μουσικές που φτιάχτηκαν αιώνες τώρα από τους Έλληνες της ευρύτερης Ρωμιοσύνης, μέσα από την καθημερινή, αλλά και την αιώνια διάθεσή τους να ενταχθούν στο άξιο, που εμπνέεται από τη σταθερή πίστη τους στις έννοιες του Γένους και της Ορθοδοξίας.

Η εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά με τη μορφή συναυλίας – παράστασης. Θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2012 στο συναυλιακό χώρο στο Φράγμα της Θέρμης.

Μαζί με τον Πέτρο Γαϊτάνο συμμετέχουν, ο σπουδαίος ερμηνευτής και δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης και η Αρετή Κετιμέ που με τη γλυκιά φωνή της θα τραγουδήσει παρέα με το σαντούρι της τραγούδια των αλύτρωτων πατρίδων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει επίσης ο σπουδαίος ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος θα διαπεράσει τη συναυλία- παράσταση με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, σε μορφήμονόλογου και αφηγήσεων πρώτου προσώπου, παρουσιάζοντας κείμενα προσφύγων βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα. Επιπλέον θα διαβάσει επιλεγμένα ποιήματα και κείμενα από προσφυγικά διηγήματα.

Τέλος στη συναυλία – παράσταση συμμετέχουν 4 μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα και μεγάλη παραδοσιακή μεικτή χορωδία, συνολικά περίπου 300 συντελεστές επί σκηνής!

Την συναυλία οργανώνει η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν στις ιεραποστολές των Μητροπόλεων Νέας Ζηλανδίας και Μαδαγασκάρης.

Συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα που θα χορέψουν σκοπούς ανά περιοχές:
Μικρά Ασία : Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Θεσσαλονίκης, υπό τη διδασκαλία της Ντάνας Τικτοπούλου.
Θράκη : Σύλλογος Μανδριτσιωτών –Θρακιωτών Θέρμης, υπό τη διδασκαλία του Στέλιου Ανθόπουλου.
Πόντος : Σύλλογος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης ΄΄ Ακρίτες του Πόντου.
Μακεδονία : Εταιρεία Θεάτρου Γ.Κ. Φωτιάδη.
Νησιά : Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν οι παραδοσιακές Χορωδίες:
Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων - Μενεμένης & Δενδροποτάμου
Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου - Κορδελιού
Νεανικής εστίας Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Επταλόφου
Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Πολύκαστρου Κιλκίς
Υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τσάμη.
Επιμέλεια σκηνοθεσίας : Πέτρος ΓαϊτάΙανός Γρηγόρης Βαλτινός

ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ

(Αριστοτέλους 7, τηλ: 2310277004),
Έντεχνον ( Ιω. Δέλλιου 4, Πλατεία Συντριβανίου, τηλ. 2310280553)
Σάρωθρον (Κατούνη 17, Λαδάδικα, τηλ. 2310538282)
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θέρμης (ωρες λειτουργιας: 09:00 – 15:00)
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου-Κορδελιού Ιερεύς Θεόδωρος Χαραλαμπίδης, τηλ. 2310574019, 2310761473
Καπέλα Boneli Αγίας Σοφίας 35 Κέντρο, 2310263859
Κατάστημα Ιερατικών Ορθόδοξος Παράδοσις Φιλίππου 59 Κέντρο, Τηλ. 2310238320
Ζαχαροπλαστείο Τρίγωνα Θέρμης Ταμβάκη 24 Θέρμη, Τηλ. 2310466275
Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης Νικ. Πλαστήρα 65, τηλ. 2310301784
read more " Φράγμα Θέρμης-Συναυλία τιμής για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή" ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Σάββατο 11 Αυγούστου ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟ
Θέατρο Αλληλεγγύης από τους ηθοποιούς του ΚθΒΕ
«ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ»
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Περιοχή “KAΡΥΔΙ», Beach bar “Λωτός»
Σάββατο 11 Αυγούστου, στις 21.00 μ.μ


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει, στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» την παράσταση «Σκυλιά στο πάρκο», βασισμένη στο έργο του Έντουαρντ Άλμπι «Ιστορία του ζωολογικού κήπου», σε σκηνοθεσία Βασίλη Σπυρόπουλου – Γιάννη Τσάτσαρη, στη Χαλκιδική. Η παράσταση, η οποία δίνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Νικολάου «Η Βουρβουρού», θα παρουσιαστεί στην περιοχή «Καρύδι», στο beach bar «Λωτός» το Σάββατο 11 Αυγούστου.

Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ, για τη διάθεση των τροφίμων, συνεργάζεται με τους ακόλουθους Οργανισμούς και ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παπάφειο Ίδρυμα & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».
Σημείωμα Σκηνοθετών
Ένα παγκάκι. Δύο χαρακτήρες. Ο φιλήσυχος οικογενειάρχης Πήτερ και ο ανήσυχος και προκλητικός Τζέρι. Ποια αόρατα νήματα συνδέουν δυο αγνώστους για να τους οδηγήσουν στη λύτρωση μιας μοιραίας σύγκρουσης; Μήπως τελικά και οι δύο είναι ισότιμα θύματα μιας ισοπεδωτικής κοινωνίας; Θύματα της τραγικότητας που ενίοτε απροσδόκητα αποκαλύπτεται από την καθημερινότητα; Η εύθραυστη, σχεδόν διάτρητη ασφάλεια της μικροαστικής ζωής γίνεται σκόνη από την επιθετικότητα και την απόγνωση του διψασμένου για επικοινωνία μοναχικού ατόμου.

Ο Τζέρι επιτίθεται και ο Πήτερ αμύνεται. Σταδιακά όμως μεταμορφώνεται και ο δεύτερος σε επιθετικό ζώο, για να διαφυλάξει τα κεκτημένα αγαθά της καθημερινής του ζωής. Μοιάζει σαν να είναι ο ένας η φυσική προέκταση του άλλου.
Το ίδιο νόμισμα σε δύο διαφορετικές εκδοχές; Της αλλοτριωμένης και αλλοτριωτικής καθημερινής πραγματικότητας. Η τάξη και η ασφάλεια, ο καθωσπρεπισμός και η αδράνεια. Παράλληλα ο πυρετός της ύπαρξης, η απελπισμένη μοναχικότητα, ο θυμός και η διαρκής ανάγκη για επικοινωνία, για συνεύρεση. Όμως «η κόλαση είναι στους άλλους ανθρώπους», όπως κατέληξε κάποτε και ο Ζαν Πολ Σαρτρ, και η ανάγκη για επιβεβαίωση ή για διάψευση πνευματική, σωματική και ψυχική, περνάει πάντα μέσα από τον άλλον. Και τούτο το πέρασμα αποκτά τραγικές διαστάσεις, αφού διαπερνά την όμορφη, ειδυλλιακή και λουσμένη από τον μεσημεριάτικο ήλιο, ατμόσφαιρα του πάρκου, για να ρίξει ένα φευγαλέο φως σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές πτυχές της ύπαρξης.

Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση-διασκευή-προσαρμογή: Πένυ Φυλακτάκη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσάτσαρης
Σκηνικά-κοστούμια: Κέλλυ Εφραιμίδου
Μουσική: Στέπα Στέπιτς, Ματούλα Χατζή
Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης, Κέλλυ Εφραιμίδου
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Τσάτσαρης (Τζέρι), Βασίλης Σπυρόπουλος (Πήτερ).

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Στέπα Στέπιτς (τσέλο), Ματούλα Χατζή (φλάουτο)

Σάββατο 11 Αυγούστου
Περιοχή «Καρύδι», Beach bar «Λωτός»
read more " «ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Σάββατο 11 Αυγούστου ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »