Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

“JAN FABRE. PIETAS” 25 Μαΐου-23 Σεπτεμβρίου 2012


“JAN FABRE. PIETAS”
25 Μαΐου-23 Σεπτεμβρίου 2012
Parkloods, Park Spoor Noord, Αμβέρσα

Συνέχεια της σημαντικής συνεργασίας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με άλλα Μουσεία και δεύτερο σταθμό του έργου Pietas του Φλαμανδού καλλιτέχνη Jan Fabre, αποτελεί η ομώνυμη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του, την Αμβέρσα, από τις 25 Μαΐου έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του Parkloods στη βελγική πόλη, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου της Αμβέρσας, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Summer full of contemporary art’, που στόχο έχει την παρουσίαση έργων καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών σε σημεία της πόλης, ενώ η επιμέλεια ανήκει στους Giacinto Di Pietrantonio και Κατερίνα Κοσκινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Nuova Scuola Grande di Santa Maria della Misericordia την περίοδο της 54ης Μπιενάλε της Βενετίας σε συμπαραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) στη Θεσσαλονίκη με το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Μπέργκαμο (GAMeC) και το Kunsthistorisches Museum στη Βιέννη, με τους ίδιους επιμελητές.

Πρόκειται για μια μνημειακών διαστάσεων εγκατάσταση που αποτελείται από μια γιγάντια πλατφόρμα επενδεδυμένη με φύλλο χρυσού, γλυπτά σε σχήμα κυψέλης, κατασκευασμένα από κελύφη πραγματικών σκαραβαίων και πέντε γλυπτά από μάρμαρο Καράρας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η προκλητική εκδοχή από τον Fabre της Pietà του Μιχαήλ Αγγέλου, που έχει τίτλο Merciful Dream (Pietà V), όπου η εικόνα του Χριστού έχει αντικατασταθεί από την εικόνα του καλλιτέχνη, ενώ τη θέση της Παναγίας έχει αντικαταστήσει, το σύμβολο του θανάτου, ένας ανθρώπινος σκελετός.

Απόσπασμα από το κείμενο της συνεπιμελήτριας της έκθεσης Κατερίνας Κοσκινά στον κατάλογο της έκθεσης στη Βενετία (Απρίλιος 2011)
[…] Ο στόχος του καλλιτέχνη ωστόσο δεν είναι να μεταδώσει ένα βλάσφημο, ούτε καν ένα προκλητικό μήνυμα: αυτό το έργο μιλάει ως ένα «ένα γλυπτό – performance» που απεικονίζει τα συναισθήματα της μητέρας που λαχταρά να πάρει τη θέση του νεκρού της γιου, ή ακόμη για τη σχέση που διέπει τη ζωή και το θάνατο, διειλημμένη μέσα από τη θρησκεία και την ορθολογική σκέψη.
Και τα πέντε γλυπτά επαναλαμβάνουν το θέμα της pietà, το οποίο ο Fabre έχει ερμηνεύσει μέσω της συμπόνιας και της συμφιλίωσης. Συναντούμε αναπαραστάσεις οργάνων της ανθρώπινης ανατομίας και σωμάτων που αναλαμβάνουν τη μορφή και τη δύναμη των συμβόλων του έργου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την επίμονη ακρίβεια, τυπική της φλαμανδικής σχολής του Μεσαίωνα, η οποία όμως σχετίζεται και με το σφρίγος που βρίσκεται σε αφθονία στο γλυπτό του Μιχαήλ Αγγέλου.
Από απεικονιστική άποψη, ο Fabre χρησιμοποιεί τη εικόνα και τη φόρμα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του λεξιλογίου του, που έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εκθέσεις του στο παρελθόν, εκ των οποίων κάποιες συνέπιπταν με την Μπιενάλε της Βενετίας. Όπως το 2007, με την Ανθρωπολογία ενός πλανήτη και το 2009 με την έκθεση From the Feet to the Brain, αυτό το όργανο – το οποίο είναι τοποθετημένο ανατομικά στον ανώτερη περιοχή του ανθρώπινου σώματος – παίζει ένα κεντρικό ρόλο και στη συμμετοχή του 2011, Pietàs.
Και τα πέντε γλυπτά είναι τοποθετημένα σε ένα μεγάλο επιχρυσωμένο βάθρο, στο οποίο οι επισκέπτες επιτρέπεται να ανεβούν - μόλις φορέσουν τις παντόφλες που υπάρχουν σε 8 σημεία στα πλάγια – για να αρχίσει η ιερή τελετουργία της περιήγησης και της θέασης του έργου.
Αφού οι επισκέπτες εισέλθουν σε αυτό το χώρο – σκηνή, μπαίνουν στο ρόλο ηθοποιών ανάμεσα στα πέντε λευκά γλυπτά, των οποίων το επανερχόμενο θέμα «ζωή – θάνατος- ανάσταση» σχετίζεται με εκείνο της αιώνιας μεταμόρφωσης. Για να διευκολύνει τη διαδραστικότητα, ο Fabre τοποθέτησε δέκα φωλιές -μία για κάθε κολώνα- που είναι καλυμμένες από κελύφη σκαραβαίων, που συμβολίζουν τη μεταμόρφωση και την αθανασία και θεωρούνταν ιερά στην Αρχαία Αίγυπτο.
Πρόκειται για ένα έργο που συνιστά απόπειρα μύησης, στο οποίο συναντάμε ορισμένα σύμβολα – ορόσημα (τα τέσσερα γλυπτά των εγκεφάλων που λειτουργούν ως βάση-κόσμος- σύμπαν για πολλούς νατουραλιστικούς – χριστολογικούς συμβολισμούς), ένα μονοπάτι που καταλήγει στη θέα της νέο-μικελαγγελικής Pietà.
Επιλέγοντας άλλη μια φορά την παραδοσιακή τεχνική (μαρμαρογλυπτική), ο Fabre συνεχίζει την αδιάκοπη αναζήτηση για την αυθεντικότητα της τέχνης, με την οποία αποκαλύπτει το ιδανικό του όραμα συμβολικής ζωής, αποκαλύπτοντας, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, τον σκοπίμως επιλεγμένο καλλιτεχνικό του αναχρονισμό που καθορίζει όμως και την πρωτοτυπία του.
Ο Jan Fabre κινούταν πάντα σε σκοτεινές περιοχές, που κατοικούνταν από εξαφανισμένα πλάσματα, στην περιοχή της γνώσης που πάντα σβήνονταν ή βρισκόταν στο περιθώριο, αλλά τα έργα του λειτουργούν αρχετυπικά ως προσωποποιήσεις του ρίσκου, της απειλής, της απώλειας και της μοναξιάς του καλλιτέχνη στη ζωή και στο θάνατο: μια ανεξερεύνητη εσωτερική πηγή, γεμάτη από όνειρα και οράματα, στα οποία μπορεί κανείς να βρει καταφύγιο. […]


INFO
JAN FABRE. PIETAS
Parkloods, Park Spoor Noord, Αμβέρσα
25 Μαΐου-23 Σεπτεμβρίου 2012

Exhibition press office
Katleen Schueremans, Museums and Heritage Antwer
Mobile +32 (0)485 34 28 57, katleen.schueremans@stad.antwerpen.be


Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ΚΜΣΤ
Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123
www.greekstatemuseum.com, info@greekstatemuseum.com
press@greekstatemuseum.com
read more " “JAN FABRE. PIETAS” 25 Μαΐου-23 Σεπτεμβρίου 2012 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

OI FORTISSIMO ΣΤΟ ΝΕΟΝ- Πέμπτη 31 Μαϊου 2012


OI FORTISSIMO ΣΤΟ ΝΕΟΝ

Για μια μόνο εμφάνιση θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε το εκρηκτικό γυναικείο Electric String Quartet fortissimo στο café bar bistro NEON στο πλαίσιο των εγκαινίων του. Το group αποτελείται από τέσσερις ταλαντούχες κοπέλες, διπλωματούχες μουσικούς και μέλη Συμφωνικών Ορχηστρών της Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Πέμπτη 31 Μαϊου 2012 στο café bar bistro NEON,Αγνώστου Στρατιώτη 86,Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

read more " OI FORTISSIMO ΣΤΟ ΝΕΟΝ- Πέμπτη 31 Μαϊου 2012 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

GAIA LIVE ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2012 ON THE ROAD & TRYFON BAITSIS


GAIA LIVE

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2012

ON THE ROAD & TRYFON BAITSISΛίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, οι «On The Road» -

Παρασκευάς Θεοδωράκης & Δημήτρης Χατζηδημητρίου συναντούν τον Τρύφων Μπάιτση και παρουσιάζουν τη δουλειά τους για μία βραδιά στη σκηνή του

Gaia live.Θα παρουσιάσουν τραγούδια από τον δίσκο τους και την επερχόμενη δουλειά του Τρύφωνα Μπάιτση μαζί με προσεκτικά επιλεγμένες παλιές και νέες διασκευές σ'ενα τρίωρο full band πρόγραμμα .

Οι “On the Road” είναι ο Παρασκευάς Θεοδωράκης και ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου. Παιδιά της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν να παίζουν μουσική από πιτσιρικάδες , κιθάρα και πιάνο αντίστοιχα.

Έχουν πια στο ενεργητικό τους αμέτρητες ώρες εμφανίσεων σε μουσικους χώρους σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχουν διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στους δρόμους. Από το λόγο αυτό προέκυψε και το όνομά τους OnThe Road.

Το συγκρότημα έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως : ο Β. Γερμανός, Ν. Ζιώγαλας, Δ. Τσακνής, Γ. Μηλιώκας .

Οι OnThe Road έπαιξαν support στις συναυλίες των “10 YEARS AFTER” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συμμετέχουν επίσης με το τραγούδι ¨Μέλισσα¨ στο δίσκο «Όλα είναι αλλού» του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Κοντόπουλου μαζί με τους Χρήστο Θηβαίο και Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Με τη βοήθεια του Βαγγέλη Κοντόπουλου ετοιμάζουν τον πρώτο τους προσωπικό δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2012 ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Γεννημένος στη Νάουσα ο Τρύφων Μπάιτσης ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ μικρός τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα.

Έχει εμφανιστεί σε διάφορες μουσικές σκηνές στη Θεσσαλονίκη την Αθήνα και αρκετές πόλεις της χώρας μας. Αυτό τον καιρό βρίσκεται στο στούντιο ηχογραφώντας τον πρώτο του προσωπικό δίσκο.

Μαζί τους σε αυτό το πρόγραμμα ο Παναγιώτης Φιρτινίδης στο μπάσο

και ο Αργύρης Θώμογλου στα τύμπανα.

ON THE ROAD & TRYFON BAITSIS - GAIA LIVE ΠΕΜΠΤΗ 31|5|2012

Διεύθυνση: Δόξης 5 & Σαλαμίνος, Λαδάδικα | Τηλ .κρατήσεων: 2310513654

Είσοδος 9ευρώ με μπύρα|κρασί

read more " GAIA LIVE ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ 2012 ON THE ROAD & TRYFON BAITSIS "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΑΝΑΒΟΛΉ ΤΟΥ «ELOUNDA PENINSULA HELLENIC – TURKISH SAILING WEEK 2012» ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΎΝΙΟ ΤΟΥ 2013Αναβολή του «ELOUNDA PENINSULA HELLENIC – TURKISH SAILING WEEK 2012» για τον Ιούνιο του 2013


Λόγω των δυσμενών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, η Ελούντα ΑΕ είναι αναγκασμένη να ανακοινώσει την αναβολή των αγώνων της Ελληνοτουρκικής Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας «ELOUNDA PENINSULA HELLENIC-TURKISH SAILING WEEK 2012», που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 8,9 και 10 Ιουνίου στην Κρήτη (περιοχή της Ελούντα).

Η παρούσα οικονομική συγκυρία και χρονική περίοδος αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που δεν επιτρέπει στους αγώνες την περαιτέρω πίεση για αύξηση των συμμετοχών των ελληνικών ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων. Για το λόγο αυτό η Ελληνοτουρκική Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα μεταφέρεται για τον Ιούνιο του 2013, με σκοπό την ακόμα πιο δυναμική προβολή της Κρήτης αλλά και την ανάπτυξη και σύσφιξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Θα επιθυμούσαμε να ευχαριστήσουμε για την στήριξη όλων των προσπαθειών μας μέχρι σήμερα, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (EOT), το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, τον Ναυτικό Όμιλο Αγίου Νικολάου Κρήτης καθώς και τους χορηγούς μας: ΕΟΤ, Turkish Airlines και το National Geographic Channel Ελλάδας και Τουρκίας.


read more " ΑΝΑΒΟΛΉ ΤΟΥ «ELOUNDA PENINSULA HELLENIC – TURKISH SAILING WEEK 2012» ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΎΝΙΟ ΤΟΥ 2013 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ATHENS FRINGE LIVE 2012, 15-30 ΙΟΥΝΊΟΥΑνακοίνωση Προγράμματος Athens Fringe Live 2012, 15-30 Ιουνίου

Παρουσίαση του προγράμματος του Athens Fringe Live, των highlights, των χώρων διεξαγωγής του στο κέντρο της Αθήνας, όπως και των λοιπών δράσεών. Με σταθερούς άξονες, την τέχνη και τη δράση. Εκεί που το νέο, ερασιτεχνικό και μη, το μη επίσημο και καθιερωμένο, έρχεται με την ορμή, το θράσος και την «αφέλεια», να προτείνει τους δικούς τρόπους και κανόνες.

Η πόλη μετράει αντίστροφα

Σε απόσταση αναπνοής. Η διαδικασία υποβολής συμμετοχών ολοκληρώθηκε, πάνω από 140 συμμετοχές, 800 καλλιτέχνες και ακτιβιστές δικτυώθηκαν, το δίκτυο οργανώθηκε, το σήμα εκκίνησης δόθηκε. Στη διαδρομή αυτή της πόλης, όλες οι μορφές τέχνης δίνουν το παρόν, η κανονικότητα σπάει, περάσματα ανοίγονται, άνθρωποι επικοινωνούν, με ελεύθερο βήμα έκφρασης και με κοινοτικό τρόπο δράσης και λειτουργίας, τα όρια μεταξύ τεχνών, κοινού και καλλιτεχνών, τέχνης και δράσης διασαλεύονται. Το Athens Fringe δηλώνει παρόν!

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια των συμμετεχόντων του Athens Fringe Live 2012

Το Athens Fringe Network επιχειρεί διάφορες συμπράξεις, μία από τις οποίες με την ΕΡΤ, και το πρόγραμμα προβολής νέων καλλιτεχνών «Νέοι Δημιουργοί». Περίπου 100 μονόλεπτα videos-πορτρέτα παρουσίασης καλλιτεχνών και εκπροσώπων ΜΚΟ, που θα συμμετάσχουν στο Athens Fringe Live 2012 είναι έτοιμα να εισβάλλουν στην οθόνη, διερευνώντας «Τι είναι η Αθήνα μας;»:
• Ποιος είμαι, ποια είναι η τέχνη μου
• Μια στιγμή που θυμάμαι έντονα από την ζωή μου στην Αθήνα
• Το πιο τρελό μου όνειρο για την Αθήνα
• Αν έφτιαχνα μια σημαία για την Αθήνα, αυτή θα ήταν...
• Ποιο τραγούδι θα ήταν ο ύμνος της Αθήνας

Μπορείτε να δείτε ενδεικτικά τα βίντεο των συμμετεχόντων εδώ: http://www.youtube.com/user/AthensFringeLive?feature=watch

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για περαιτέρω πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από προηγούμενες διοργανώσεις www.fringenet.gr


Ε-mail: Αγγελική Πούλου aggeliki@sinthesis.gr
Τηλ. επικοινωνίας: 210 3390447
read more " ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ATHENS FRINGE LIVE 2012, 15-30 ΙΟΥΝΊΟΥ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ -ΤΗΝ ΤΕΤΆΡΤΗ 30 ΜΑΊΟΥ 2012ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Την Τετάρτη 30 Μαίου 2012, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες.
Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό περίπατο, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 09:00 από το Λευκό Πύργο και θα καταλήξει στις 13:00 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, με στόχο την κατανόηση της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, των κοινωνικών λειτουργιών, του οικοσυστήματος και της καθημερινότητας καθώς και την εξεύρεση δράσεων και πρωτοβουλιών, που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης.
Κεντρικός άξονας του περιπάτου, είναι η έννοια της αειφορίας, της πολιτικής δηλαδή, που φροντίζει να παραδώσει έναν καλύτερο κόσμο στις γενιές που ακολουθούν.
Μέσω της πρώτης στάσης στο Λευκό Πύργο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα εκθέματα που μαρτυρούν την Ιστορία της πόλης και να συζητήσουν με τους υπεύθυνους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο μικρό αμφιθέατρο του 5ου ορόφου.
Θα ακολουθήσει μία διαδρομή σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με στάσεις και συζήτηση σε ιστορικά μνημεία της πόλης, όπως το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου στην Πλατεία Ναυαρίνου και η Καμάρα. Οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν τόσο σε θέματα που άπτονται του ιστορικού παρελθόντος, όσο και της σύγχρονης πραγματικότητας.
Ο περίπατος θα καταλήξει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27) όπου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, με θέμα τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή της εικόνας της πόλης, προς το καλύτερο, για τους ενήλικες αλλά και για τις επερχόμενες γενιές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στα νούμερα 2310 374807 και 2310 704192 (κ. Χ. Κουτρολίκου)
read more " ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ -ΤΗΝ ΤΕΤΆΡΤΗ 30 ΜΑΊΟΥ 2012 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »