Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη 1, Λιμάνι) 20/5/12


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
(Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη 1, Λιμάνι)


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, διοργανώνει στο Μουσείο Κινηματογράφου μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με σκοπό να ταξιδέψει τα παιδιά στην προϊστορία του κινηματογράφου. Παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους, μέσα από ποικιλόμορφες εικαστικές και κινητικές δράσεις αποκαλύπτουν τα μυστικά της κινούμενης εικόνας και τις πρώιμες εφευρέσεις του κινηματογράφου.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012 (12:00-14:00)
«Ξεφυλλίζοντας την κίνηση»
Ένα εικαστικό πείραμα μέσω του οποίου τα παιδιά κινητοποιούν τις αισθήσεις τους, εξοικειώνονται με την έννοια της ψευδαίσθησης και δημιουργούν το πρώτο τους οπτικό τέχνασμα. Μέσα από τη δημιουργικότητά τους ανακαλύπτουν το πώς οι στατικές φιγούρες μπορούν στιγμιαία και απλά να μετατραπούν σε κινούμενες .

Κυριακή 27 Μαΐου 2012 (12:00-14:00)
«Φιλμοπειράματα»
Οι ειδικά προσαρμοσμένες βιωματικές και εικαστικές δράσεις μυούν τα παιδιά στη σταδιακή αποτύπωση της κίνησης ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να κατασκευάσουν ένα δικό τους ιδιότυπο φιλμ.

Ο μέγιστος αριθμός παιδιών ανά κύκλο είναι 20. Σε κάθε κύκλο τα παιδιά θα χωρίζονται σε δύο διαφορετικές ομάδες, ανάλογα με την ηλικία τους. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι 17 Μαΐου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 2310-508.398, Μαρία Παπασωτήρη, (ώρες επικοινωνίας: 10:30 έως 12:30).
read more " ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη 1, Λιμάνι) 20/5/12 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΙΝΕΦΙΛ - ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ‏ 24-27/5/12
Παιδικές προβολές κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε λογοτεχνικά βιβλία ή παραμύθια για μαθητές Δημοτικού


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του συμμετέχει στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012 στην HELEXPO. Το Φεστιβάλ θα δώσει τη δυνατότητα στους σινεφίλ να γνωρίσουν τη δράση του και να αποκτήσουν τις πλήρεις και σπάνιες εκδόσεις του, στο περίπτερό του στην HELEXPO, ενώ ταυτόχρονα θα διοργανώσει μια σειρά προβολών παιδικών ταινιών κινουμένων σχεδίων, βασισμένων σε λογοτεχνικά βιβλία ή παραμύθια.

Οι παιδικές προβολές απευθύνονται σε μαθητές δημοτικών σχολείων και θα πραγματοποιηθούν από τις 23 έως τις 25 Μαΐου 2012 στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλατεία Αριστοτέλους 10).

Η είσοδος για κάθε προβολή είναι 2 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 2310-378.636 (κ. Νίκη Χουλιάρα e-mail:houliara@filmfestival.gr)


Οι ταινίες
Το ασχημόπαπο και εγώ
(Δανία, 2006)
Σκηνοθεσία: Michael Hegner, Karsten Kiilerich. Βασισμένο στο παραμύθι του Hans Christian Andersen. Διάρκεια: 92΄, μεταγλωττισμένο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας ποντικός που τον έλεγαν Ράτσο. Ο Ράτσο συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον κόσμο να θεωρεί ανεπιθύμητους τους εκπροσώπους της μεγάλης οικογένειας. Ήταν βρώμικος και ύπουλος, κουτοπόνηρος και κακός. Καθώς προσπαθούσε να κρυφτεί από όλους όσους τον καταδίωκαν, παγιδεύτηκε σε ένα χωράφι όπου κατοικούσαν πάπιες. Μια που ανακατεύτηκε με τα πίτουρά τους, και για να μην τον φάνε οι πάπιες, αναγκάζεται να υιοθετήσει ένα... αυγό από το οποίο θα βγει μια πάπια. Μα ποια πάπια; Το γνωστό μας ασχημόπαπο.

Ταξίδι στη Μελόνια
(Σουηδία, 1989)
Σκηνοθεσία: Per Åhlin. Βασισμένο σε έργο του William Shakespeare. Διάρκεια: 104΄, υποτιτλισμένο.

Σουηδική ταινία κινουμένων σχεδίων, που αποτελεί μια εκσυγχρονισμένη διασκευή της Τρικυμίας του Σαίξπηρ, με σαφή οικολογική νοηματοδότηση. Στο νησί Μελόνια ζουν ο μάγος Πρόσπερο με την όμορφη κόρη του Μιράντα και τους φίλους τους: τον Άριελ, τον υλιστή αγγελιοφόρο, τον Κάλιμπαν, τον ανέμελο κηπουρό και τον Γουίλιαμ, τον φευγάτο ποιητή. Απέναντι από τη Μελόνια βρίσκεται το νησί Πλουτώνια, μια βιομηχανική περιοχή που διοικείται από δύο άπληστους ανθρώπους, που χρησιμοποιούν μικρά παιδιά σαν σκλάβους στα εργοστάσια τους

Ο μικρός Βασιλιάς Μάτσιους
(Γερμανία – Γαλλία, 2007)
Σκηνοθεσία: Sandor Jesse, Lutz Stützner. Διάρκεια: 88΄, μεταγλωττισμένο.
Ο ατακτούλης πρίγκιπας Μάτσιους είναι μόλις οκτώ χρόνων, όταν έρχεται η στιγμή να διαδεχτεί στο θρόνο τον ηλικιωμένο βασιλιά. Οι ευθύνες για τον μικρούλη βασιλιά είναι πολλές και τα προβλήματα μεγάλα. Από την μεγαλόπρεπη τελετή της στέψης αρχίζουν οι περιπέτειές του. Ο κακός Στρατηγός κάνει τα πάντα για να τον ρίξει από το θρόνο, να φορέσει το στέμμα στο χοντρό του κεφάλι και να φέρει τον πόλεμο στην όμορφη χώρα τους.

Το φτερωτό αλογάκι
(Ουγγαρία, 1977)
Σκηνοθεσία: Ivan Ivanov-Vano, Boris Butakov. Βασισμένο σε παραμύθι του Pyotr Ershov. Διάρκεια: 75, υποτιτλισμένο

Ο Ιβάν, ένας χαζούλης χωρικός, πιάνει δουλειά ως ιπποκόμος στο παλάτι του τσάρου και κάνει μια σειρά ανδραγαθήματα με τη βοήθεια ενός μαγικού φτερωτού αλόγου.

Όνειρο θερινής νύχτας
(Ισπανία, 2006)
Σκηνοθεσία: Ángel de la Cruz, Manolo Gómez . Βασισμένο στο έργο του William Shakespeare. Διάρκεια: 80΄, μεταγλωττισμένο.

Στις 23 Ιουνίου - σε όλο τον κόσμο- έχουμε την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του και καλύπτει όλη τη γη με το φως και την ενέργειά του φέρνοντας μεγάλες ημέρες, καλό καιρό και καλές σοδιές..... Ο μύθος λέει ότι κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα, οι άνθρωποι μπορούν να μπουν στη χώρα των παραμυθιών όπου οι νεράιδες και τα ξωτικά θα πραγματοποιήσουν τις κρυφές τους επιθυμίες. Η Έλεν είναι μια σύγχρονη και έξυπνη κοπέλα που δεν πιστεύει στους μύθους. Θα έκανε τα πάντα όμως για να γιατρέψει τον άρρωστο πατέρα της, τον Θησέα.

Δόν Κιχώτης
(Ισπανία, 2007)
Σκηνοθεσία: Jose Pozo . Βασισμένο στο παραμύθι του Miguel de Cervantes y Saavedra. Διάρκεια: 90΄, μεταγλωττισμένο
Ο γαϊδαράκος, ο Ρούσιο, αφηγείται την αληθινή ιστορία του Δον Κιχώτη. Στην πραγματικότητα ο Δον Κιχώτης δεν ήταν τρελός, αλλά πανέξυπνος, παθιασμένος κι ενθουσιώδης. Ο Δον Κιχώτης και ο πιστός του ακόλουθος ο Σάντσο Πάντσα, ο γαϊδαράκος ο Ρούσιο και το άλογο του Κιχώτη, η Ρουσινάντη, ξεκινούν την περιπέτειά τους με σκοπό να έρθουν αντιμέτωποι με τον Ιππότη του Φεγγαριού.

Πρόγραμμα προβολών
Τετάρτη 23/05/2012
09:00 Το ασχημόπαπο και εγώ
11:00 Ταξίδι στη Μελόνια
Πέμπτη 24/05/2012
09:00 Ο μικρός Βασιλιάς Μάτσιους
11:00 Το φτερωτό αλογάκι
Παρασκευή 25/05/2012
09:00 Όνειρο θερινής νύχτας
11:00 Δόν Κιχώτης
read more " ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΙΝΕΦΙΛ - ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ‏ 24-27/5/12 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Τουριστική ημερίδα στο ΝΟΗΣΙΣ 16/5/12


Τουριστική ημερίδα στο ΝΟΗΣΙΣΟ τουριστικός χάρτης της Θεσσαλονίκης:
ανάδειξη νέων δυνάμεων – προώθηση νέων συνεργασιών
Το ΝΟΗΣΙΣ και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ο τουριστικός χάρτης της Θεσσαλονίκης: ανάδειξη νέων δυνάμεων – προώθηση νέων συνεργασιών», την Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 και ώρα 18.00, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
Το ΝΟΗΣΙΣ με τις πρωτοποριακές αίθουσες ψηφιακής προβολής, το Μουσείο Τεχνολογίας και τις ποικίλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητές του αποτελεί ήδη σημαντικό πόλο έλξης μαθητικού τουρισμού και φιλοδοξεί, με τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων, να ενδυναμώσει τη θέση του στον χάρτη του συνεδριακού, αλλά και του παραδοσιακού τουρισμού.
Πρόκειται για ένα ανοικτό κάλεσμα στους τουριστικούς παράγοντες της πόλης, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και χρήσιμων εμπειριών από τον τομέα δραστηριοποίησης του καθένα, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της εικόνας και της απήχησης της Θεσσαλονίκης ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού, τόσο για τον εσωτερικό όσο και για τον εισερχόμενο τουρισμό.
Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα συμμετάσχουν επίσης με εκπροσώπους τους ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Ελισάβετ Κωνσταντίνου
Τηλέφωνο: 2310 483000, εσωτερικό 105
konstantinou@noesis.edu.gr
www.noesis.edu.gr
www.facebook.com/NoesisScienceCenter
read more " Τουριστική ημερίδα στο ΝΟΗΣΙΣ 16/5/12 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ UNESKO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ


ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΙΟΥ ΩΡΑ 7.30 ΣΤΟΝ ΠΕΜΠΤΟ ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ Μ2

read more " ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ UNESKO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »