Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

13' ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

* Θεσσαλονίκη : Πέμπτη 29 Μαρτίου έως Τετάρτη 4 Απριλίου 2012
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ


13 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας.
Μέσα στα 12 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό, κατοχύρωσε τη θέση του δίπλα στα δύο σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου, (το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X) κι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης.Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με τη διοργάνωση της 13ης έκδοσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιθυμεί να δώσει μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της υποστήριξης της Ελλάδος, μέσα από τη στενή συνεργασία του με τους Έλληνες δημιουργούς έργων και ιδεών :
* Συμπράττει και πάλι με τους σταθερούς συνεργάτες του Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x,
Kαλοσωρίζει το Outview Film Festival, δίνοντάς του λευκή κάρτα στο πρόγραμμά του για 5 ταινίες,
* Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού του υλικού με το ελληνικό δημιουργικό γραφείο G, και
* Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ σε έναν Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Γαϊτανίδη.
* Στη κριτική επιτροπή της οποίας Πρόεδρος είναι ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, συμμετέχουν οι Μισέλ Δημόπουλος, Αμάντα Λιβανού, Clémence Poesy και Γιώργος Τσεμπερόπουλος,
* Τέλος στα master class, η αφρόκρεμα της ελληνογαλλικής παραγωγής έχει την καλύτερη εκπροσώπηση με τους Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Michel Reihac και Μενέλαο Καραμαγγιώλη.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:
- To Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Δήμου Αθηναίων και το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
- Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον 'Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας με σκοπό την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
Τα βραβεία είναι δημιουργίες του οίκου ZOLOTAS
Η Κριτική Επιτροπή :
- Πρόεδρος :
Βασίλης Αλεξάκης, συγγραφέας
Μέλη :
* Μισέλ Δημόπουλος , κριτικός, κινηματογραφιστής.
* Αμάντα Λιβανού, παραγωγός
* Clémence Poesy, ηθοποιός
* Γιώργος Τσεμπερόπουλος, κινηματογραφιστής και παραγωγός


H ταινία έναρξης
Άθικτοι των Éric Toledano και Olivier Nakache, με τους François Cluzet και Omar Sy (2011, 112΄, έγχρωμο)
Ο Omar Sy κέρδισε στα Σεζάρ 2012 το Βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία «Άθικτοι»
Η ταινία, που είχε 9 υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ 2012μ θεωρείται ήδη παγκόσμια επιτυχία, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στο Γαλλικό Box Office όλων των εποχών και έχοντας ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια εισιτήρια μόνο στη Γαλλία !
Η ταινία θα βγει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη Μαρτίου 2012 από τη Filmtrade, σε διανομή από τη Spentzos Film.
Η είσοδος στην πρεμιέρα θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση

H ταινία λήξης
Mon pire Cauchemar / ... Ούτε στον εχθρό μου! της Αnne Fontaine, με τους Isabelle Huppert, Benoit Poelvoodre, Andre Dussollier
(103΄,2011 έγχρωμο)
Διανομή στην Ελλάδα: StraDa Films

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 2012 - Transmedia
Μια νέα, πρωτοποριακή, κινηματογραφική εμπειρία
Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και η ΕΡΤ, στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, διοργανώνουν masterclass με θέμα:
«Transmedia: Πες την ιστορία αλλιώς»
Γνωρίστε τις νέες τάσεις της παγκόσμιας κινηματογραφίας, μέσα από την ανάπτυξη του φαινομένου του transmedia, και τη χρήση εναλλακτικών μορφών αφήγησης, παραγωγής και προώθησης του κινηματογραφικού αντικειμένου.
Διαφορετικοί τρόποι σκηνοθεσίας, κατασκευής και διάδοσης, παράλληλες μιας κινηματογραφικής αφήγησης παρέχονται από το transmedia.
Μια νέα μορφή οπτικοακουστικής έκφρασης που δημιουργεί επανάσταση στη συμβατική προσέγγιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, προτείνοντας διαφορετικά μέσα διανομής, πέρα από τις συνηθισμένες φόρμες του σινεμά.
Το masterclass αυτό αποτελεί αφορμή της προβολής του ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη για την ΕΡΤ, με τίτλο «Transmedia». Η τελευταία δημιουργία του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη, αποτελεί μια εισαγωγή στο transmedia μέσω του πορτρέτου ενός μεγάλου ανθρώπου του κινηματογράφου και οραματιστή: του Διευθυντή του Γαλλικού Τηλεοπτικού Δικτύου ARTE France Cinéma, Michel Reilhac.
Η βραβευμένη σκηνοθέτης Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, θα συντονίσει το masterclass και θα επισημάνει τα βασικά σημεία εφαρμογής του transmedia στην σύγχρονη ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.
Μετά το Masterclass θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας « The Slow Business of Going » της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, μιας ταινίας που υπερβαίνει τις καθιερωμένες αφηγηματικές και καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης. Transmedia πριν την επινόηση του όρου.

ΟΙ «ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ»
ΣΤΟ 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΤΑΙΝΙΑ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο συνεργασίας και ετοιμάζουν ένα ευφάνταστο καλωσόρισμα στους θεατές της φετινής διοργάνωσης.
Εκλεκτοί καλεσμένοι υποδέχονται τους θεατές στις αίθουσες και ξεδιπλώνουν μοναδικές ιστορίες από τον απέραντο κόσμο της έβδομης Τέχνης.
''Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης'', ''ένα θέμα που με αφορά'', ''μια ταινία που μου άλλαξε τη ζωή'' και ο ''ηθοποιός που θαυμάζω περισσότερο'', γίνονται οι αφορμές για να ξεκινήσει ο διάλογος.
Οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, και με ιδιαίτερο τρόπο κάνουν την ιδανική εισαγωγή στην ταινία που θα ακολουθήσει.
Άνθρωποι του σινεμά, των Τεχνών και της κινηματογραφικής παραγωγής σας περιμένουν στις προβολές του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και προλογίζουν την ταινία που τους εντυπωσίασε περισσότερο. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συγγραφείς θα συναντήσουν το κοινό στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Δαναό 1 &2 για να συζητήσουν, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να προλογίσουν τις ταινίες που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα, με το δικό τους μοναδικό τρόπο.
Ραντεβού στις αίθουσες!.

Η Ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

ΤΟ ΟUTVIEW FILM FESTIVAL
ΣΤΟ 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Το Outview Film Festival στην 6η του χρονιά έχει κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό άλλων καταξιωμένων κινηματογραφικών φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και πάντα επιδιώκει ακόμη σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο-που το κάνει ακόμη πιο αναγκαίο-να προωθεί την ανοχή, την αποδοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επιλογή των ταινιών για το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι απόδειξη αυτής της προσπάθειας.
* OI ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ
ΤΟΥ 13ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
* Muriel Coulin, σκηνοθέτις της ταινίας «17 filles / 17 κορίτσια»
* Eva Ionesco, σκηνοθέτις της ταινίας «My Little Princess»
* Mourad Ben Cheikh , σκηνοθέτης της ταινίας «Plus jamais peur / Ποτέ πια φόβος»
* Rémi Bezançon. σκηνοθέτης της ταινίας «Un heureux événement /Ένα ευτυχές γεγονός»
* Tony Gatlif, σκηνοθέτης της ταινίας, «Indignados / Αγανακτισμένοι»
* Aure Atika, ηθοποιός στη ταινία « Le Skylab / Skylab»
* Karol Beffa, συνθέτης, πιανίστας, πανεπιστημιακός, διδάκτωρ μουσικολογίας. Θα
επενδύσει μουσικά τη ταινία «Μέσα στη νύχτα».
* Για τα master class
- Mενέλαος ΚΑΡΑΜΑΓΓΙΩΛΗΣ, σκηνοθέτης, σεναριογράφος,
ραδιοφωνικός παραγωγός
- Michel REIHAC, παραγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας
- Αθηνά Ραχήλ ΤΣΑΓΓΑΡΗ, σκηνοθέτις και παραγωγός
* Tο spot του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Γιάννης ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ
Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Σχολή Σταυράκου.'Εχει σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες που έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
To 2011 σκηνοθέτησε πέντε 30λεπτα αυτοτελή ντοκυμαντέρ για την σειρά ΜΙΚΡΟΠΟΛΕΙΣ της ΕΡΤ. (προβάλλονται φέτος κάθε Τρίτη στις 22.00 στην ΕΤ1). Από το 2003 ως σήμερα εργάζεται σαν σκηνοθέτης στην διαφήμιση.
Φιλμογραφία
2007 Transit
2006 Σκέψη της ημέρας
2001 Είναι γρουσουζιά να δεις τη νύφη πρίν το γάμο
1997 Ο αυτόχειρας
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
* Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
*Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΙΝΤΕΑΛ , ΔΑΝΑΟΣ 1& 2
Γενική είσοδος :6 €. Mειωμένο εισιτήριο : 5 €
Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Εlise Jalladeau, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων


Το 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
στην Αθήνα, από 21 ως 28 Μαρτίου
και στη Θεσσαλονίκη, από 29 Μαρτίου ως 4 Απριλίου
διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού
του Δήμου Αθηναίων
σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Λιβάνου, του Καναδά, του Μαρόκου, της Ρουμανίας και της Τυνησίας στην Ελλάδα
read more " 13' ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »