Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙΗ υπόθεση του έργου
Το 1893 έγινε μία έκλειψη σελήνης στην Τουρκία, και οι Τούρκοι, πεπεισμένοι ότι ένα “κτήνος” κατάπινε το φεγγάρι, έστρεψαν τα όπλα τους προς τον ουρανό προσπαθώντας να το σκοτώσουν. Με τα ίδια όπλα, που κάπνιζαν ακόμη από ένα φυλετικό μίσος κατά του γειτονικού τους λαού των Αρμενίων, εξολόθρευσαν τους χριστιανούς Αρμένιους, με μια σειρά από εκτεταμένα πογκρόμ στα τέλη του 18ου αιώνα, που κορυφώθηκαν με τη γενοκτονία του 1915 και τον αφανισμό περίπου δύο εκατομμυρίων Αρμενίων. Ο Ρίτσαρντ Καλινόσκι τοποθέτησε τη δράση του έργου στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν ανάμεσα στο 1921 και το 1933.
Ο εικοσάχρονος Αράμ Τομασιάν, μοναδικός επιζών της οικογένειάς του από το ολοκαύτωμα, διέφυγε στις Η.Π.Α., όπου εργάζεται ως φωτογράφος ειδικευμένος στις οικογενειακές φωτογραφίες μεταναστών, και φιλοδοξεί να γίνει ο γεννήτορας της καινούργιας οικογένειας Τομασιάν. Από την Αρμενία έχει φέρει μαζί του μόνο μία οικογενειακή φωτογραφία και το παλτό του πατέρα του, το οποίο του πρόσφερε κάλυψη, ώστε να διασωθεί.
To_ktinos_sto_feggari__apo_to_theatro_Poreia_sto_badminton 1
Από τη φωτογραφία έχει κόψει τα κεφάλια των νεκρών συγγενών του και έχει τοποθετήσει το δικό του και της δεκαπεντάχρονης Σέτα, που μόλις έχει φτάσει στην Αμερική από το ορφανοτροφείο της Κωνσταντινούπολης, ως “νύφη από φωτογραφία”. Με τη νεαρή του σύζυγο ο Αράμ ανυπομονεί να επιδοθεί στο ιερό τους καθήκον, που συνίσταται στη γέννηση των απογόνων του πατέρα του, οι οποίοι θα συμπληρώσουν τη φωτογραφία.
Ωστόσο το σχέδιο του Αράμ δεν πάει κατ’ ευχήν: η Σέτα δεν είναι το κορίτσι που ο Αράμ Τομασιάν διάλεξε από τη φωτογραφία να γίνει γυναίκα του• η φωτογραφία που είδε ήταν ενός άλλου, νεκρού κοριτσιού. Σα να μην έφτανε αυτό, η νύφη που του ήρθε δεν είναι ικανή να τεκνοποιήσει λόγω ελλιπούς διατροφής κατά τα χρόνια της περίθαλψής της στο ορφανοτροφείο. Με το βάρος της απώλειας των οικογενειών τους και ανίκανοι να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, οι τρομαγμένοι επιζώντες αγωνίζονται για την κατανόηση και το συμβιβασμό. Μέσα σε αυτό το σχήμα εισβάλλει ο Βίνσεντ, ένα άστεγο αγοράκι, το οποίο η Σέτα παίρνει υπό την προστασία της.
Τα τρία ορφανά παλεύουν με την πληγωμένη τους ύπαρξη και τελικά η εμφάνιση του Βίνσεντ αλλάζει τη ζωή του Αράμ και της Σέτα για πάντα. Μετά από χρόνια σιωπής η Σέτα κατορθώνει να πείσει τον Αράμ να πάψει τα “μνημόσυνα” για τη χαμένη του οικογένεια, απομυθοποιώντας το παλτό του πατέρα, απομακρύνοντας την φωτογραφία με τα κομμένα κεφάλια και αποδεχόμενος τον μικρό Βίνσεντ ως το νέο μέλος στην οικογένεια Τομασιάν.
Το Κτήνος στο Φεγγάρι αποτελεί ένα ενδιαφέρον “υβρίδιο” του παραδοσιακού παραστατικού θεάτρου και της αφήγησης ιστοριών. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου απαιτεί τη σύμβαση του “τέταρτου τοίχου”, αλλά ο Καλινόσκι συμπεριέλαβε έναν αφηγητή, που απευθύνεται κατευθείαν στο κοινό.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤEΣ
Μετάφραση: Δημήτρης ΤάρλοουΣκηνοθεσία: Στάθης ΛιβαθινόςΣκηνικά – κουστούμια: Ελένη ΜανωλοπούλουΜουσική: Haig YazdjianΦωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
ΔΙΑΝΟΜH
Kύριος: Γιώργος ΜπινιάρηςΑράμ Τομασιάν: Δημήτρης ΤάρλοουΣέτα Τομασιάν: Ταμίλλα ΚουλίεβαΒίνσεντ: Ρωμανός Μπολώτας

read more " ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ο ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ


«Ο Ιβάν και τα Σκυλιά» στη Θεσσαλονίκη

«Ο Ιβάν και τα Σκυλιά», η επιτυχημένη παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Οικονόμου με τον Άρη Σερβετάλη να ζωντανεύει την αληθινή ιστορία του μικρού Ιβάν Μισούκοβ, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη. Στις 5 Ιανουαρίου εγκαινιάζει την επαναλειτουργία του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ όπου θα παρουσιάζεται έως 15 Ιανουαρίου.

«Ο Ιβάν και τα Σκυλιά» στη Θεσσαλονίκη
«Ο Ιβάν και τα Σκυλιά», η επιτυχημένη παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Οικονόμου με τον Άρη Σερβετάλη να ζωντανεύει την αληθινή ιστορία του μικρού Ιβάν Μισούκοβ, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη. Στις 5 Ιανουαρίου εγκαινιάζει την επαναλειτουργία του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ όπου θα παρουσιάζεται έως 15 Ιανουαρίου.
«Και έτσι λοιπόν τα χρήματα τέλειωσαν και δεν υπήρχε τρόπος
να αγοράσει κανείς φαγητό.
Δοκίμασαν τα πάντα για να βρουν χρήματα και να αγοράσουν φαγητό όμως δεν γινόταν τίποτα επειδή τα χρήματα είχαν τελειώσει όλα.
Οπότε οι μανάδες και οι πατεράδες προσπάθησαν να βρουν
πράγματα που μπορούσαν να ξεφορτωθούν, πράγματα που έτρωγαν, πράγματα που έπιναν ή πράγματα που χρειάζονταν ζεστασιά.
Έψαξαν τα σπίτια τους για τέτοια πράγματα.
Πρώτα έφυγαν τα σκυλιά.»
Πως επιζεί κανείς στο βίαιο κι αφιλόξενο τοπίο μιας πόλης που έχει πληγεί θανάσιμα από την ύφεση; «Ο Ιβάν και τα Σκυλιά» είναι μια συναρπαστική ιστορία επιβίωσης που ζωντανεύει τους ζοφερούς δρόμους της Μόσχας της δεκαετίας του 1990 μέσα απ' τα μάτια ενός παιδιού.
Αληθινή ιστορία: Μόσχα, χειμώνας του 1996. Τρομοκρατημένο και κακοποιημένο από τον βάναυσο πατριό του, ένα τετράχρονο αγόρι το σκάει από το σπίτι και επιζεί ως εκ θαύματος χάρη στην ένταξή του σε μια αγέλη από σκυλιά. Μετά από τρείς αποτυχημένες προσπάθειες της αστυνομίας 'συλλαμβάνεται' τελικά το 1998 και κλείνεται σε ένα άσυλο. Μετά υιοθετείται. Στα όνειρά του ο Ιβάν Μισούκοβ τρέχει ακόμα στην άκρη της πόλης με τα σκυλιά του.
Στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Οικονόμου, ο Άρης Σερβετάλης αφηγείται και βιώνει σε πρώτο χρόνο και σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία των παιδικών χρόνων του Ιβάν. Είναι ο πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που, αν και απόλυτα αληθινή, γράφτηκε με τα υλικά του πιο ακραίου παραμυθιού: τον κίνδυνο, το θάρρος, τη βία, την απελπισία, την ανατροπή, τον πανικό, την ελπίδα, την καταδίωξη, τη φιλία, την ενηλικίωση, την αγάπη και την γαλήνη. Είναι ένας σύγχρονος Μόγλης, ένα τετράχρονο παιδάκι στην ζούγκλα της Μόσχας της δεκαετίας του 90 όπου η αγωνία για επιβίωση είναι τεράστια κι η ελπίδα είναι μηδενική. Ο μικρός Ιβάν κινείται σ ένα τοπίο όπου πρωταγωνιστούν οι άστεγοι αλκοολικοί, οι νεόπλουτοι γκάγκστερ, τα ανήλικα πρεζόνια, ο φόβος, το ψύχος και η πείνα. Φεύγει μια νύχτα μόνος απ τον εφιάλτη του σπιτιού του για να χωθεί σ' αυτό το τοπίο της πλήρους εξαθλίωσης. Φεύγει για να γλυτώσει. Και εκεί δίπλα σε μια αγέλη από σκυλιά θα βρει τελικά την αρμονία .
Η συγγραφέας Χάτι Νέιλορ γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδαζε ζωγραφική όταν το BBC αποδέχτηκε τη συμμετοχή της για το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Συγγραφέων με το έργο «Το Κουτί». Από τότε έχει κερδίσει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία για τα ραδιοφωνικά θεατρικά της. Ζει στο Μπρίστολ και έχει γράψει για το θέατρο, την όπερα και τον κινηματογράφο.
«Ο Ιβάν και τα Σκυλιά» πρωτοανέβηκε στο Drum Theatre, στο Πλύμουθ, τον Σεπτέμβριο του 2010 και έχει παιχτεί με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη. Το 2011 είναι υποψήφιο για το Olivier Award.
Τη μετάφραση του έργου υπογράφει ο Γιώργος Καλαμαντής, τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Οικονόμου, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Κώστας Βελινόπουλος, τη μουσική ο Νίκος Πορτοκάλογλου, τους φωτισμούς οΓιάννης Δρακουλαράκος.
Στον ρόλο του Ιβάν ο Άρης Σερβετάλης
INFO:
Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή), τηλ. 2310423925
Πρεμιέρα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου.
Παραστάσεις: Καθημερινά εκτός Δευτέρας , ώρα 21:00.
Τιμή εισιτηρίου: 15 €, φοιτητικό 10 €.
Διάρκεια: 1.05'

read more " Ο ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ο Β.ΤΣΙΚΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΥΛΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ παιζετε στο θεατρο αθηναιον εως 8/1/12

Ένα σύγχρονο παντρεμένο ζευγάρι, ο Φώτης και η Τζένη, αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά από 5 χρόνια γάμου.
Αυτός την κατηγορεί για αφόρητη ζήλεια. Αυτή του καταλογίζει πλήρη αδιαφορία. Φτάνουν μέχρι τα όρια του χωρισμού, ενώ κατά βάθος αγαπιούνται. Η εμφάνιση 3 απρόσκλητων επισκεπτών, καθώς και μιας…Σουηδέζας τουρίστριας θα περιπλέξει τα πράγματα.
Μια…άγρια νύχτα, γεμάτη απρόσμενες εκπλήξεις και πολλά…ταξίδια στο χρόνο!

Ο νεοεμφανιζόμενος στη θεατρική γραφή, δημοσιογράφος (μέλος της ΕΣΗΕΜΘ), ηθοποιός και σκηνοθέτης (Φρυκτωρία, Ιστορικές Σελίδες), Βασίλης Τσικάρας, με το πρώτο του θεατρικό έργο, ρίχνει μια χιουμοριστική όσο και άκρως παρατηρητική ματιά στα σημερινά ελληνικά ζευγάρια και τα προβλήματά τους.
Ανανεώνοντας τις παλιές τεχνικές των προσωποποιήσεων, ξεφεύγει από τη στείρα αναπαραστατική ηθογραφία και με υπόγειο διδακτικό και ψυχαναλυτικό τρόπο, εκθέτει-με απόλυτα αντιληπτή προς το θεατή μέθοδο-την ουσία αυτών των προβλημάτων.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)
Σταύρος Καραγεωργιάδης
Ρέα Κουρουζίδου
Χρυσούλα Μέλλιου
Αργυρώ Νουβάκη
Δάνης Πετρίδης
Πόπη Σαβρανίδου
Βασίλης Τσικάρας

Τα υπόλοιπα.... στο Θέατρο Αθήναιον Βασ.Όλγας 35
(τηλ. κρατήσεων 2310  83 20 60)http://www.youtube.com/watch?v=0I8h4kY3ObE&feature=related
read more " Ο Β.ΤΣΙΚΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΥΛΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙΗ κοφτερή, τολμηρή, χυμώδης γραφή του Κώστα Ταχτσή στο «Τρίτο στεφάνι» τσακίζει κόκαλα. Οι ηρωίδες φέρουν την Ιστορία έτσι όπως ακουμπά πάνω τους στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα με τους Βαλκανικούς πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, εμφυλίους, δύο δικτατορίες, δύο παγκόσμιους πολέμους, φτώχεια, ταλαιπωρίες και βάσανα. Κι όλα αυτά μέσα από τους σπαρταριστούς μονολόγους δύο γυναικών, γεμάτους χιούμορ, τρυφερότητα, σπαραγμό, συγκίνηση.

read more " ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »